Visual Browsing

Σακελλαροπούλου: Έδωσε το «παρών» στην έκθεση «Πέρασμα στο Φως»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μαζί της η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως
  • A-
  • A+
0
Στην έκθεση «Πέρασμα στο Φως» έδωσε το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Μαζί της και η Νίκη Κεραμέως.

Σε επίσημη επίσκεψη η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε με την παρουσία της την έκθεση «Πέρασμα στο Φως», κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της στις 16 Οκτωβρίου 2020. Την ΠτΔ συνόδευσε η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού. Η ψηφιακή διαδραστική έκθεση που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει στο κοινό, για πρώτη φορά στην υπερχιλιετή ιστορία της Αθωνικής Πολιτείας, ψηφιοποιημένους θησαυρούς από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

Χάρη στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία η Ορθόδοξη πολιτιστική παράδοση αιώνων γίνεται προσβάσιμη στο κοινό, με το μήνυμα και τη σημασία της πνευματικότητας της Αθωνικής Πολιτείας να ταξιδεύει στο σύγχρονο κόσμο. Στην έκθεση «Πέρασμα στο Φως» το κοινό έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ψηφιοποιημένα κειμήλια και αντικείμενα υψηλής πολιτιστικής αξίας που αποτελούν μέρος του μοναδικού έργου ψηφιοποίησης των κειμηλίων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός».

Μέσω διαδραστικών οθονών, παρουσιάσεων εικονικής πραγματικότητας, τρισδιάστατων προβολών και ψηφιακών περιηγήσεων, τα κειμήλια αυτά «παίρνουν ζωή» μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, δίνοντάς του την ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία της μακραίωνης ιστορικής παράδοσης, αλλά και της καθημερινότητας της Αθωνικής Πολιτείας.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως μετά την περιήγησή της δήλωσε: «Άκρως εντυπωσιακή η νέα έκθεση που φέρνει στο φως με ψηφιακό τρόπο χιλιάδες κειμήλια και αντικείμενα υψηλής πολιτιστικής αξίας από την υπερχιλιετή Αθωνική ιστορία. Είναι μείζονος σημασίας οι θησαυροί της χώρας μας να μπορούν να είναι προσεγγίσιμοι από το ευρύ κοινό, να γίνουν κτήμα όλων, και σε αυτόν το στόχο η πρόοδος της τεχνολογίας είναι καταλυτική».

Σχετικα
Σακελλαροπούλου: Τηλεφωνική επικοινωνία με διοικητές νοσοκομείων
Σακελλαροπούλου: Τηλεφωνική επικοινωνία με διοικητές νοσοκομείων

Ο Γέρων Επιφάνιος Ιερομόναχος Παντοκρατορινός, μέλος της Ιεροκοινοτικής επιτροπής εποπτείας του έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού και εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους δήλωσε: «Η έκθεση «Πέρασμα στο Φως» κυρίως αποτελεί μια γνωριμία  με τα μηνύματα που εκπέμπουν  αυτοί καθ΄ αυτοί οι πολιτιστικοί θησαυροί. Για μας τους Αγιορείτες, ευχή μας είναι μέσα από την Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτό να δημιουργηθούν τα εναύσματα και οι αφορμές πνευματικών ανατάσεων και δημιουργικής ανυψώσεως του ηθικού υποβάθρου της σύγχρονης κοινωνίας».

Ο κ. Κωνσταντίνος Πατσέας, Υπεύθυνος Σχεδιασμού – Συντονιστής του Έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού σημείωσε: «η Έκθεση «Πέρασμα στο Φως» είναι το επιστέγασμα μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, να διασώσουν και να προβάλουν το πολιτιστικό τους απόθεμα, μέσω της ψηφιοποίησης. Είναι μια λειτουργική σύζευξη τεχνολογίας και παράδοσης που συμβάλει στην έρευνα και την εκπαίδευση, καθιστώντας το Άγιον Όρος διαχειριστή και διαθέτη της Αγιορείτικης ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Κατά την πρώτη και δεύτερη ημέρα λειτουργίας της την έκθεση επισκέφθηκε πληθώρα εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας. Την Παρασκευή 16/10, πριν την επίσκεψη της ΠτΔ, την έκθεση επισκέφθηκαν οι κ.κ. Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού και Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας, εκπρόσωπος του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Το Σάββατο 17/10 την έκθεση επισκέφθηκαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Παρών κατά τις δύο πρώτες ημέρες της έκθεσης ήταν ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους.

Σχετικα
Σακελλαροπούλου: Οφείλουμε πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις
Σακελλαροπούλου: Οφείλουμε πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η έκθεση «Πέρασμα στο Φως» πραγματοποιείται στο Νέο Εκθεσιακό χώρο (επίπεδο Σκαλκώτα) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και μόνο για εννέα ημέρες, κατά το διάστημα 16-24 Οκτωβρίου 2020. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Πέρασμα στο Φως» στην ιστοσελίδα https://perasmastofos.gr/.

COVID-19 free zone: Μέτρα Προστασίας και Οδηγίες προς τους επισκέπτες

Στο πλαίσιο αποφυγής δημιουργίας συγχρωτισμού, κάθε δελτίο εισόδου αφορά σε περιήγηση  σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα επίσκεψης στην έκθεση «Πέρασμα στο Φως», για ομάδες επισκεπτών μέχρι 8 ατόμων και για μέγιστο διάστημα περιήγησης 30 λεπτών.

Όλος ο διαδραστικός τεχνολογικός εξοπλισμός απολυμαίνεται μετά από την περιήγηση κάθε ομάδας επισκεπτών.

Η χρήση μάσκας και η τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση, όπως και κατά την είσοδο και έξοδο του κοινού σε αυτήν. Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις υποδείξεις των υπευθύνων του χώρου.

Σχετικά με την Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτό

Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός αποτελεί μία καινοτόμο πρωτοβουλία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, και ως έργο αφορά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής κιβωτού γνώσης και πολιτισμού, που περιλαμβάνει σε ψηφιακή  μορφή το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Η Κιβωτός αυτή έχει πλέον καταστεί ψηφιακά διαθέσιμη στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας τη δυνατότητα περιήγησης στον κειμηλιακό πλούτο Μονών της Αθωνικής χερσονήσου, με τρόπο που σέβεται απόλυτα τον πνευματικό και ησυχαστικό χαρακτήρα του Αγίου Όρους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5