Πολιτικη & Οικονομια

Κικίλιας: Λελογισμένα η επανεκκίνηση του τουρισμού

«Θα ξεκινήσουμε από τον εσωτερικό τουρισμό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλης Κικίλιας
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Λελογισμένα θα γίνει η επανεκκίνηση του τουρισμού ξεκινώντας από τον εσωτερικό όπως ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Για τον τουρισμό, τα τεστ κορωνοϊού αλλά και τη στήριξη του ΕΣΥ μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Για το τι μέλλει γενέσθαι με τον τουρισμό τη φετινή χρονιά ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας και καταλαβαίνω την πολύ μεγάλη ανάγκη την οποία έχουμε να τον επανεκκινήσουμε. Και θα γίνει αυτό σταδιακά, λελογισμένα, ξεκινώντας από τον εσωτερικό τουρισμό. Θυμίζω ότι στις 18 Μαΐου ανοίγει η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη. Αν όλα πάνε καλά, 25 Μαΐου έχουμε τις μετακινήσεις στα νησιά. Προχωράμε στις 8 Ιουνίου τα τουριστικά καταλύματα, αν προχωρήσουν τα πράγματα και ούτω καθ’ εξής.

»Πρέπει να πω, λοιπόν, ότι υπάρχουν δύο κομμάτια στην οργάνωση όλων αυτών των projects. Το ένα είναι εάν και εφόσον το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και έχει μεριμνήσει κυρίως και ως προς τα νησιά μας και τα καταλύματά μας και αν έχει σχέδιο για το πώς θα υποδεχθεί αυτόν τον κόσμο, τον εσωτερικό τουρισμό και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και του εξωτερικού τουρισμού».

Όσον αφορά τα τεστ του κορωνοϊού υπογράμμισε ότι «ως προς τα τεστ, το σχέδιό μας έχει υπάρξει συνεκτικό. Τεστάραμε με πολύ μεγάλη προσοχή, εγκυρότητα και διαφάνεια τον ειδικό πληθυσμό, τους ιατρούς μας, τους νοσηλευτές, τις ευπαθείς ομάδες, τους επιβαρυμένους, αυτούς που η ιχνηλάτηση είχε δείξει τα μέλη των οικογενειών τους και τις επαφές τους και αυτό είχε μετρήσιμα αποτελέσματα μέχρι τώρα, επιτυχίας και συγκεκριμένης οργάνωσης και σχεδίου, ως προς το ποιοι απομονώνονται ή ποιοι μπαίνουν στην καραντίνα, ποια είναι τα σοβαρά περιστατικά, ποιοι πρέπει να νοσηλευτούν και το monitoring όλης αυτής της ιστορίας.

»Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ με μία σωστή στρατηγική, έτσι ώστε να ξέρουμε στο υγειονομικό προσωπικό πρώτα από όλα, ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τι έχει γίνει σε σχέση με τον κορωνοϊό. Αν τον έχουν περάσει ή όχι, αν έχουν αντισώματα ή όχι. Και σε ευπαθείς ομάδες, φυσικά, σε ειδικούς πληθυσμούς και όπου υπάρχουν μικροεστίες έξαρσης του ιού, θα μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα αμέσως να παρέμβουμε».

Τέλος, ερωτηθείς για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόνισε πως «εμείς προφανώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς, ποια είναι τα επόμενα βήματα της επιδημιολογικής πορείας της νόσου. Μπορούμε όμως να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον ιό και όποια άλλη πρόκληση έρθει. Η «προίκα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η ενίσχυση και η επέκταση της κατασκευής και άλλων ΜΕΘ. Μιλήσαμε για 1.200 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ, εντός του 2020, που θα δώσουν την δυνατότητα να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή 12 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους και να προσφέρουμε αυτή την ασφάλεια στους συμπολίτες μας.

»Είναι υποχρέωσή μας να αφήσουμε αυτή την παρακαταθήκη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μαζί με τις χιλιάδες προσλήψεις που έχουμε κάνει και μία οργάνωση τέτοια, που θα δώσει το δικαίωμα στους Έλληνες να είναι υπερήφανοι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το αγκαλιάσουν όπως το έχουν αγκαλιάσει και να πάμε σε ένα επόμενο επίπεδο, που η παροχή υπηρεσιών θα είναι αυτή που αξίζει ο Έλληνας πολίτης».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ