Visual Browsing

Προστασία α' κατοικίας: Εντός των ημερών οι ανακοινώσεις

Ακίνητα
Ακίνητα © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός Στέλιος Πέτσας
  • A-
  • A+
0
Ζήτημα λίγων ημερών οι ανακοινώσεις για το θέμα προστασίας της α' κατοικίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Για το θέμα προστασίας της α' κατοικίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε πως είναι ζήτημα λίγων ημερών να ανακοινωθεί ενώ σχετικά με καταγγελίες ότι γιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες, ανέφερε πως πάντα σε έκτακτη κρίση η Πολιτεία φροντίζει με έκτακτες παρεμβάσεις να διορθώνει ή να συμπληρώνει το υφιστάμενο πλαίσιο.

Έχουμε, συνέχισε, πρωτοφανή κρίση η οποία απαιτεί από το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να εργάζεται με εξοντωτικούς ρυθμούς.

Σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση στο ποσοστό των εφημεριών από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και όπου υπάρχει πρόβλημα με υπέρβαση του αριθμού των εφημεριών, αυτό διορθώνεται με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. «Όπου χρειάζεται, παρεμβαίνουμε», υπογράμμισε.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Σχετικα
Πέτσας - Lockdown: Πριν τις γιορτές ανοίγει η οικονομία
Πέτσας - Lockdown: Πριν τις γιορτές ανοίγει η οικονομία

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και το σενάριο της δημιουργίας μιας τράπεζας ακίνητων την όποια θα δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο με σκοπό να μαζεύει τα ακίνητα που αφορούν σε κόκκινα δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Μάλιστα, η σκέψη αυτή έχει κατατεθεί και στο διάλογο με τους θεσμούς και η συζήτηση που θα συνεχιστεί τις επόμενες ήμερες θα έχει στο επίκεντρο της και αυτό το δεδομένο εκτός από το νέο Πτωχευτικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα έρθει να αντικαταστήσει το δίχτυ προστασίας για τους κόκκινους δανειολήπτες μετά και τη λήξη του νόμου 4605/2019.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, η κυβέρνηση επιδιώκει μια χρονική παράταση λίγων μηνών ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην οικονομία και την κοινωνία, μετά την άρση των περιορισμών που αναμένεται να ανακοινωθούν, ωστόσο οι θεσμοί εμφανίζονται αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το εξετάζουν μόνο με αυστηρούς περιορισμούς όπως για παράδειγμα τις περιπτώσεις εκείνων των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία και λόγο αδυναμίας βρέθηκαν κόκκινοι ενώ είχαν ρυθμίσει τα δάνεια τους.

Σχετικα
Πέτσας: Πρέπει να υποχωρήσει γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο
Πέτσας: Πρέπει να υποχωρήσει γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο

Σε μια τέτοια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται, σύμφωνα με «Τα Νέα», και η κυβέρνηση η όποια εξετάζει τις δυνατότητες ακόμα και της κρατικής επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων των δανειοληπτών αυτών, για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.

Όσο για την τράπεζα ακίνητων κόκκινων δανειοληπτών με τη δημιουργία της θα δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μένουν στα σπίτια τους πληρώνοντας ενοίκιο, και σε βάθος χρόνου -εφόσον μπορούν και το επιθυμούν- να τα ξαναγοράζουν.

Η εξίσωση που αφορά την δημιουργία της τράπεζας ακίνητων δεν είναι εύκολη. Αν και θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τις επαναγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς, κάτι το οποίο έκαναν μέχρι πρόσφατα, μπορεί να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και να αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για να ξεπεράσει το σκόπελο αυτό η κυβέρνηση, αναφορικά με τον με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η τράπεζα ακινήτων εξετάζεται η τιτλοποίηση των ακινήτων και η έκδοση ομολόγων.

Ωστόσο για τους θεσμούς αυτό δεν αρκεί καθώς δεν είναι δεδομένη η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού σε μια τέτοια προσπάθεια και για το λόγο αυτό το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να χρηματοδοτήσει αρχικά την προσπάθεια με κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να κοστολογηθούν ώστε στη συνέχεια να δοθεί το πράσινο φως για το όλο εγχείρημα.

Πάντως κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, με δηλώσεις τους έχουν πει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην οριστική άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας εν μέσω πανδημίας εφόσον δεν βρεθεί «αντίδοτο» για του ανθρώπους που επλήγησαν από αυτήν.

Ωστόσο τις επόμενες ήμερες θα φανεί που τελικά θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας που τυπικά, τουλάχιστον, λήγει στις 30 Απριλίου.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5