Πολιτικη & Οικονομια

Μήπως κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία;

62445-139121.jpg
Σπύρος Βλέτσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64173-129059.jpg

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος παραιτήθηκε από βουλευτής και επιχείρησε να δώσει ένα χαρακτήρα θυσίας και αυταπάρνησης στην απόφασή του. «Όταν δίνεις την ψυχή σου στην Αθήνα, δεν έχεις την πολυτέλεια παρά να παραιτηθείς από το βουλευτικό αξίωμα» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας και χαρακτήρισε την ενέργειά του αυτή αυτονόητη.

Η παραίτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου έγινε λίγες μέρες μετά την αντίστοιχη παραίτηση της Ρένας Δούρου από τη βουλευτική της έδρα για να διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής. Για την ακρίβεια έγινε αμέσως μετά τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων που έδειχναν τα κέρδη που αποκόμισε η Δούρου με την παραίτησή της.

«Πήρα αυτή την απόφαση γιατί θεωρώ ότι, με αυτό τον τρόπο, θα υπηρετήσω αποτελεσματικότερα την υπόθεση του προεκλογικού αγώνα για την Περιφέρεια Αττικής, την πρώτη περιφέρεια της χώρας. Πρόκειται για μια απόφαση προσωπική, με συλλογικό πρόσημο, που εγγράφεται στο συλλογικό μας αγώνα, την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου» είχε γράψει Ρένα Δούρου στην επιστολή παραίτησης προς τον πρόεδρο της Βουλής. Η παραίτηση της Δούρου βρήκε θετική υποδοχή από τα μέσα ενημέρωσης, την επαίνεσαν μάλιστα και σχολιαστές που συνήθως ασκούν αρνητική κριτική προς το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν κάποιος είναι λίγο πιο προσεκτικός θα δει ότι προκύπτουν μερικά ερωτήματα. Εφόσον οι παραιτήσεις ήταν επιβεβλημένες γιατί χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός, μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, για να υποβληθούν; Γιατί έπρεπε να προηγηθούν οι αρνητικές δημοσκοπήσεις πριν οι υποψήφιοι καταλήξουν στις «αυτονόητες» αποφάσεις τους;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε ένα χρόνο έχουμε βουλευτικές εκλογές, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή. Έτσι η αυτοθυσία των δύο παραιτηθέντων υποψηφίων δεν είναι τόσο δραματική, όσο θέλουν να την παρουσιάζουν. Η στέρηση της βουλευτικής ιδιότητας για ένα χρόνο, σε περίπτωση αποτυχίας, είναι προτιμότερη για την καριέρα τους από μια ενδεχόμενη μεγάλη ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εξάλλου ο Άρης Σπηλιωτόπουλος καίγεται να εξουδετερώσει την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ η Ρένα Δούρου έχει να υπερβεί τη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η επικοινωνιακή αξιοποίηση της παραίτησης επιχειρεί να συσπειρώσει εκείνους τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους που παραμένουν διστακτικοί απέναντί τους. Μήπως, τελικά, κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία; Μήπως αντί για ηρωισμό έχουμε προσεκτικό υπολογισμό;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ