Πολιτικη & Οικονομια

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό (video)

Κλείνει το hot spot της Μόριας στη Λέσβο και η ΒΙΑΛ στη Χίο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
stefanis.jpg
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής παρουσιάζει φωτογραφίες με το πώς θα είναι οι κλειστές δομές © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανακοινώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό, που περιλαμβάνει 6 δράσεις. Κλείνει το hot spot της Μόριας στη Λέσβο και της ΒΙΑΛ στη Χίο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό παρουσίασαν ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Αλκιβιάδης Στεφανής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα έως τις αρχές του 2020.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι κλείνουν τα hot spots της Μόριας στη Λέσβο και της ΒΙΑΛ στη Χίο, ενώ επαναφέρονται οι κλειστές δομές, τύπου Αμυγδαλέζας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης. «Βραχυπρόθεσμα επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή», σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Στεφανή.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες δράσεις, που συνοψίζονται σε 6:

  • Ειδική δράση για τα ασυνόδευτα παιδιά καθώς καθορίζεται εθνικός συντονιστής σε συνεργασία με το υπ. εργασίας και το υπ. Προστασίας του Πολίτη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα από πρωθυπουργό
  • Καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για τις ΜΚΟ με πρόβλεψη παραμονής στη χώρα μόνο όσων πληρούν τις προυποθέσεις.
  • Όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου με την ψήφιση του νέου νόμου πρβλέπεται επιτάχυνση των διαδικασιών και είτε θα χορηγείται άσυλο είτε θα επιστρέφονται οι αιτούντες στις χώρες προέλευσης
  • Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων:
    katopsi-768x516.jpg
    Η κάτοψη μιας κλειστής δομής όπως παρουσιάστηκε

    Στη Λέσβο κλείνει σταδιακά η Μόρια και θα δημιουργηθει νέα δομή η οποία θα λειτουργήσει ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο ταυτοποίησης με χωρητικότητα 5.000+
    Στη Χίο κλείνει η υπαρχουσα δομή και δημιουργείται νέο κέντρο χωρητικότητας 5000+
    2761919.jpg
    Κλείνουν τα hot spots σε Λέσβο και Χίο © Δελτίο Τύπου

    2761916.jpg
    Κλείνουν τα hot spots σε Λέσβο και Χίο © Δελτίο Τύπου

    2761920.jpg
    Κλείνουν τα hot spots σε Λέσβο και Χίο © Δελτίο Τύπου

    2761918.jpg
    Κλείνουν τα hot spots σε Λέσβο και Χίο © Δελτίο Τύπου

    2761917.jpg
    Κλείνουν τα hot spots σε Λέσβο και Χίο © Δελτίο Τύπου

    Στη Σάμο κλείνει η δομή και η υπό κατασκευή δομή θα έχει χωρητικότητα 5000+
    Στην Κω η υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή και θα χωράει 2000+
    Στη Λέρο υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή και θα έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων
  • 2761912.jpg
    Έτσι θα είναι τα κλειστά κέντρα, σύμφωνα με την παρουσίαση της κυβέρνησης © Δελτίο Τύπου

    2761908.jpg
    Έτσι θα είναι τα κλειστά κέντρα, σύμφωνα με την παρουσίαση της κυβέρνησης © Δελτίο Τύπου

    2761909.jpg
    Έτσι θα είναι τα κλειστά κέντρα, σύμφωνα με την παρουσίαση της κυβέρνησης © Δελτίο Τύπου

    2761910.jpg
    Έτσι θα είναι τα κλειστά κέντρα, σύμφωνα με την παρουσίαση της κυβέρνησης © Δελτίο Τύπου

    2761911.jpg
    Έτσι θα είναι τα κλειστά κέντρα, σύμφωνα με την παρουσίαση της κυβέρνησης © Δελτίο Τύπου
  • Ανταποδοτικά μέτρα στις τοπικές κοινωνίες με διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στα πέντε νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Στεγανοποίηση διόδων με τη συγκρότηση ενιαίου φορέα ελέγχου συνόρων κσθώς έχει προγραμματιστεί η ενίσχυση με συνοριοφυλάκες σε Έβρο και Νησιά.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι με παρέμβαση Μητσοτάκη η ένωση εφοπλιστών προσφέρει 10 σκάφη στο Λιμενικό σώμα και η παράδοση θα γίνει το επόμενο διάστημα.

2761921.jpg
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ © Υπουργείο Άμυνας

2761922.jpg
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ © Δελτίο Τύπου

Το νέο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής σκιαγράφησε ήδη από τη Δευτέρα ο ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε με τους 13 περιφερειάρχες, παρουσία των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων ή πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, εκ των οποίων τα τρία θα είναι στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, στα νησιά που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, η κυβέρνηση έχει χαράξει και ακολουθεί διαφορετική πολιτική. «Επιδιώκουμε, κατ' αρχήν τη διεθνοποίηση του ζητήματος και τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Επισημαίνουμε την ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών» είπε, τονίζοντας πως στο εσωτερικό η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες. Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Όπως ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος για την επίσπευση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η κυβέρνηση προχωρά στη χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. «Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ' επανάληψη ο πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε ένα διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Στήριξη τοπικών κοινωνιών - Παρατείνεται ως το τέλος του 2020 ο μειωμένος ΦΠΑ

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

  • Στην παράταση - έως 31.12.2020 - των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
  • Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
  • Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
  • Τέλος, κατ' εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ