Πολιτικη & Οικονομια

Μεγάλο θέμα το Φαρμακονήσι

Τι λένε οι εμπλεκόμενες πλευρές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
59246-118221.jpg

Μεγάλο θέμα αναδεικνύεται για τη διεθνή θέση της χώρας το ναυτικό δυστύχημα κοντά στο Φαρμακονήσι, που είχε αποτέλεσμα τον πνιγμό δύο ανθρώπων, ενώ άλλοι δώδεκα αγνοούνται, ιδίως γυναίκες και παιδιά. Το ερώτημα είναι αν το σκάφος των μεταναστών αναποδογύρισε μετά από ταχεία ρυμούλκηση προς την Τουρκία από σκάφος του λιμενικού μέσα σε θαλασσοταραχή ή από μαζική και ταυτόχρονη μετακίνηση όλων των  επιβατών του μονόπαντα.

Ο επίτροπος κ. Νιλς Μούιζνιεκς και  ο ΟΗΕ  πιέζουν την κυβέρνηση, ενώ  η Διεθνής Αμνηστίαη ζητάει διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό. Επιζήσαντες ναυαγοί είπαν, κατά την αποβίβασή τους στον Πειραιά, ότι οι λιμενικοί τους ρυμούλκησαν μέχρι που το σκάφος τους μπατάρισε, και στη συνέχεια δεν τους άφηναν ν΄ανέβουν στο περιπολικό για να σωθούν, τους έριχναν ξανά στη θάλασσα και τους έβριζαν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κάλυψε απόλυτα τους χειρισμούς του Λιμενικού και επανέλαβε ότι: «Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησιού. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και ένα παιδί στη θάλασσα, γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος. Άλλοι διασώθηκαν αλλά άλλοι χάθηκαν». Συμπλήρωσε: «Ο Μούιζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα….Δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλο στη χώρα…Μέχρι σήμερα έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα… Στο Αιγαίο γίνεται καθημερινή μάχη με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών».

Σε νεότερη ανακοίνωσή του το Λιμενικό λέει ότι «όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, υπό την καθοδήγηση της οποίας διενεργούνται οι κατά νόμο προβλεπόμενες προανακριτικές πράξεις».

Μ.Φ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ