Visual Browsing

Αλέξης Τσίπρας: Μετά τον Κάστρο λατρεύει και τον Βενιζέλο

Αλέξης Τσίπρας: Μετά τον Κάστρο λατρεύει και τον Βενιζέλο
© ΓτΠ ANDREA BONETTI / INTIME NEWS
Στη μασχάλη του χωρούν πολλά καρπούζια. Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει.
  • A-
  • A+
0
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι με τον Κάστρο, τον Βελουχιώτη, τον Βενιζέλο, τον Τραμπ, τον Παπανδρέου και τον Καραμανλή

Οκτώβρης του ’44. Οι Γερμανοί έχουν ηττηθεί και η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο όποιος απευθύνει το πρώτο του μήνυμα στον ελληνικό λαό. Τα συνθήματα του ΕΑΜ δονούν την ατμόσφαιρα, «το ’χουμε βάλει βαθιά μες στην καρδιά μας, λαοκρατία και όχι βασιλιά».

Ο Παπανδρέου παρασύρεται από το ρεύμα και μέσα στον ενθουσιασμό του ξεχνά την αστική του προέλευση και αναφωνεί το ελαφρώς κουμουνιστικό «πιστεύομεν εις την λαοκρατίαν».

Μετά από 75 χρόνια, βρίσκεται άλλος ένας πολιτικός που γεφυρώνει τα αντιδιαμετρικά πολιτικά συστήματα και προσωπικότητες. Είναι ο σ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης είναι με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Σχετικα
Χριστός Ανέστη - Η διαφορετική Ανάσταση στις εκκλησίες (βίντεο)
Χριστός Ανέστη - Η διαφορετική Ανάσταση στις εκκλησίες (βίντεο)

Ο σ. Πρωθυπουργός βρίσκεται στη λεβεντογέννα Κρήτη. Του προσφέρονται λουλούδια και ρακές. Πάνω στο κέφι, βγάζει ένα λόγο που ταυτίζει τη Ριζοσπαστική Αριστερά με το κόμμα των Φιλελευθέρων:

«Είμαστε περήφανοι γιατί πάντα στην ιστορία της Ελλάδας, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ως σήμερα, όποτε αυτή η παράταξη κλήθηκε να διαχειριστεί εθνικά θέματα, έβαλε πάντοτε μπροστά την πατρίδα και το συμφέρον του τόπου».

Ο Αλέξης είναι με τον Βελουχιώτη

Σχετικα
Ο Τσίπρας και η γλώσσα της μαγκιάς
Ο Τσίπρας και η γλώσσα της μαγκιάς

Από ένα μπαλκόνι της μαρτυρικής Λαμίας, ο σ. Αλέξης απευθύνεται στον λαό της περιοχής. Οι πολιτικές συνθήκες του θυμίζουν την περίοδο που προηγήθηκε του Εμφυλίου, γι' αυτό και χρησιμοποιεί τα λόγια του ΕΛΑΣίτη αρχικαπετάνιου, τα οποία βρίσκει «ανατριχιαστικά επίκαιρα»: «Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία...», για να υπογραμμίσει ότι είναι λόγια που ανταποκρίνονται στο 2019, γιατί «δείχνουν γλαφυρά σε ποιό σημείο έφτασαν την πατρίδα μας, οι σωτήρες και οι γαλαζοαίματοι της εξουσίας. Που σήμερα με μένος και φανατισμό, μας υβρίζουν, μας συκοφαντούν, μας απειλούν».

Σημείωση: Στην «ανατριχιαστικά επίκαιρη» ομιλία του Βελουχιώτη υπάρχει και μία αναφορά στον Καποδίστρια: «Ο Γιάννης Καποδίστριας, που μας τον παρουσιάζουν στα σχολεία σαν μεγάλο και τρανό, με προτομές και πορτρέτα, είναι ο πρώτος καταστροφέας της Ελλάδας». Το σχετικό απόσπασμα δεν συμπεριλήφθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού διότι πριν από λίγο καιρό ήταν οπαδός και του (Γιάννη) Καποδίστρια, τον οποίο τιμούσε με κατάθεση στεφάνου.

Ο Αλέξης είναι με τον Φιδέλ Κάστρο

Αν ο σ. Τσίπρας είχε σπουδάσει Νομική στην Κούβα, θα μάθαινε τα βασικά του μαρξισμού-λενινισμού και την Πρωτοχρονιά του 1959 θα έμπαινε καβαλάρης στην Αβάνα. Τέτοια ήταν η ταύτισή του με τον Φιδέλ Κάστρο, που όταν ο κομαντάντε πέθανε, ένιωσε ότι είχε χρέος να πάρει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να πετάξει μέχρι τη Λατινική Αμερική και να εκφωνήσει έναν επαναστατικό επικήδειο στον οποίο συνέκρινε το ’21 με τον κουβανικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό: «Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα της ελληνικής επανάστασης το 1821. Patria o muerte (Πατρίδα ή θάνατος), το σύνθημα της κουβανικής επανάστασης το 1959. Το παράδειγμα του Φιντέλ μάς συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα. Στις νίκες και στις ήττες μας. Στις ανατροπές και στους συμβιβασμούς μας».

Σημείωση: Στην κηδεία ο σ.Αλέξης συναντήθηκε με τον σ. Μαδούρο. Εκεί συμφωνήθηκε η μεταφορά τόνων πετρελαίου από το Καράκας στην Αθήνα και η συνεργασία για την αγορά προϊόντων από τα ονομαστά σούπερ μάρκετ της Μπολιβαριανής  Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

Ο σ. Αλέξης είναι με τον Τραμπ

Απέναντι από τη σοσιαλιστική Κούβα βρίσκεται η μητρόπολη του καπιταλισμού Αμερική. Ο σ. Πρωθυπουργός, για να ξεπεράσει το πένθος από τον θάνατο του Κάστρο, βρίσκει παρηγοριά στην αγκαλιά του Τραμπ: «Διαπίστωσα, από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση, δεν αισθάνθηκα ούτε μία στιγμή να απειλούμαι».

Ο Αλέξης είναι με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ο σ. Τσίπρας είναι θυμωμένος με αυτούς που τον χαρακτηρίζουν κεντροαριστερό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάντα ένα αριστερό κόμμα, καμία σχέση με την κεντροαριστερά», δηλώνει και το επιβεβαιώνει διαφημίζοντας την ταύτισή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου, απέναντι στη ΝΔ του Μητσοτάκη, υπενθύμισε ότι ο λαός δεν μπορεί να ξεχνά τι σημαίνει δεξιά και ότι η Ελλάδα ανήκει στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. Στους μη προνομιούχους όπως έλεγε τότε, στους πολλούς, όπως θα λέγαμε σήμερα».

Ο Αλέξης είναι με τον Κώστα Καραμανλή

Δεν είναι μόνο η κεντροαριστερά που εμπνέει τον Ηγέτη της Αριστεράς. Ανακαλύπτει ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία και με την κεντροδεξιά, κυρίως με τον Κώστα Καραμανλή, στον οποίο έδωσε συγχαρητήρια για τη στάση του στο Μακεδονικό: «Νομίζω ότι είναι σαφές ότι ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε το Μακεδονικό με ευθύνη. Και η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης».

Σημείωση: Στη συνέχεια, ο σ. Αλέξης κατήγγειλε τον υπεύθυνο Κώστα Καραμανλή ότι είναι ανεύθυνος γιατί «εδώ και 14 χρόνια έχει παραδώσει τη Μακεδονία στους γείτονες».

Συμπέρασμα: Ο Αλέξης είναι Βενιζελοβελουχιωτικαστροτραμπκαραμανλικοπαπανδρεϊκός!

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5