1821 Digital Gallery
Ο Γρηγόρης Ψαριανός κρατά το «βουνό» με τις τροπολογίες Πηγή: Αναψαν τα αίματα στη Βουλή:«Βουνό» οι τροπολογίες, οργή στα κόμματα | iefimerida.gr

Κάλπες και ψηφοδέλτια «επιπλέουν» στο Θρακικό Πέλαγος

Τροπολογίες με… τάνκερ καταφθάνουν στη Βουλή τις τελευταίες ώρες
Ο Γρηγόρης Ψαριανός κρατά το «βουνό» με τις τροπολογίες / ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτά που συμβαίνουν εδώ και δύο 24ωρα στη Βουλή, κατεπείγοντα υποτίθεται νομοσχέδια να συνοδεύονται από τόμους τροπολογιών, θυμίζουν τις χειρότερες πρακτικές νομοθέτησης του παρελθόντος. Λες και η κυβέρνηση βιάζεται (γιατί άραγε;) να κλείσει λογαριασμoύς και εκκρεμότητες «με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: Η τροπολογία για τις δαπάνες που αφορούν στις εκλογικές αναμετρήσεις ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για «την κύρωση σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών ENERGEAN OIL AND GAS - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑ OIL» για την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος!  (εδώ)

Τι δουλειά έχει η εν λόγω τροπολογία με τους υδρογονάνθρακες; (Και γιατί τέτοια βιάση εφόσον οι εκλογές γίνονται Μάιο και οι εθνικές, κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, το φθινόπωρο;)

Σε άλλο νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» νομιμοποιεί όλες τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από το 2016, ενώ επεκτείνει και για την επόμενη χρονιά –προκαταβολικά δηλαδή– τη διαδικασία διαχείρισης κονδυλίων «κατά παρέκκλιση» κάθε κανόνα διαφάνειας και ελέγχου. Μάλιστα με τροπολογία επεκτείνεται αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ασυλίας με κοινοβουλευτικό μανδύα και για τις σχετικές δαπάνες του Yπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κι αυτό, την ώρα που η OLAF έχει προαναγγείλει έρευνα για τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σχετικα
Φώφη Γεννηματά: Αύριο από τις 10:00 το λαϊκό προσκύνημα
Φώφη Γεννηματά: Αύριο από τις 10:00 το λαϊκό προσκύνημα

Στον ορυμαγδό των τροπολογιών, κυβερνητικών αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν δεκτές, υπήρξαν βουλευτές της αντιπολίτευσης που δήλωσαν αδυναμία, λόγω στενότητας χρόνου, έστω να τις αναγνώσουν.

Είναι ενδεικτικό ότι στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, ακόμα και ο προεδρεύων στη Βουλή αναγνώρισε ότι αυτό δεν είναι «ορθόδοξη κοινοβουλευτική πρακτική», αλλά είναι φανερό ότι δεν ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης. Ιδού ο αποκαλυπτικός διάλογος:

«Γ. Βλάχος: Δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για τις τροπολογίες. Κοιτάξτε, αυτή η διαδικασία που έρχεται ένα νομοσχέδιο ως κατεπείγον και εκεί βάζουμε τροπολογίες, αυτές οι τροπολογίες και φωτογραφικές να μην είναι, ποιος να μας πιστέψει ότι είναι σωστές; Μπορεί να γίνεται νομοθετικό έργο έτσι; Δηλαδή, όποιος θέλει; Είπαμε, πάμε για εκλογές, αλλά όλα στο τσουβάλι;
Α. Κουράκης: Για όλα υπάρχει μια εξήγηση. Προφανώς, υπάρχει εξήγηση για το γιατί επιλέγεται αυτός ο δρόμος, ο οποίος θα συμφωνήσω μαζί σας…
Γ.Β.: Όχι, να μην έχει τροπολογίες.
Α.Κ.: …ότι δεν είναι η ορθόδοξη κοινοβουλευτική πρακτική.
Γ.Β.: Εάν θέλετε να κρατήσουμε το κατεπείγον, για να είμαστε έντιμοι, να μην έχει τροπολογίες.
Α.Κ.: Επί της ουσίας έχετε δίκιο. Δεν είναι μια ορθή κοινοβουλευτική πρακτική, η οποία όμως ακολουθείται.
Γ.Β.: Το θέμα είναι να το βρούμε το δίκιο.
Α.Κ.: Θα κάνουμε μια προσπάθεια να το αμβλύνουμε όσο γίνεται».

Αντί επιλόγου, παραθέτουμε την αναφορά του βουλευτή του Ποταμιού, κ. Γρηγόρη Ψαριανού: «Αυτή η προοδευτική αριστερή κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου κατακεραύνωνε τους γερμανοτσολιάδες και άλλους εθνοπροδότες που φέρνανε με τα τσουβάλια τροπολογίες, ενώ τώρα έρχονται με τα κοντέινερ και τα τάνκερ διά θαλάσσης» είπε ο κ. Ψαριανός και συμπλήρωσε ότι μόνο για ανάγνωση των τίτλων των τροπολογιών χρειάζονται 15 λεπτά.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5