1821 Digital Gallery
Τσίπρας: Κατάκτηση ότι μπαίνω στα πιο σημαντικά φόρα χωρίς γραβάτα

Τσίπρας: Κατάκτηση ότι μπαίνω στα πιο σημαντικά φόρα χωρίς γραβάτα

«Από τον Λευκό Οίκο και το Πεκίνο μέχρι το Κρεμλίνο»
φωτό: Twitter

Στη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να εμβαθύνει στις ελληνορωσικές σχέσεις, στις σημαντικές δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, στην ανάκτηση της ηγεμονικής θέσης της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στις «συγκλονιστικές στιγμές» μέχρι την έξοδο από την κρίση, με πίκρες και χαρές, αλλά και στο ποδόσφαιρο, στον πολιτισμό, στη γραβάτα που… φορέθηκε για λίγο και στην μοτοσυκλέτα που στερήθηκε, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μία συνέντευξη, εφ' όλης της ύλης στον Ρώσο δημοσιογράφο Μικαίλ Γκούσμαν (Mikhail Gusman) για την εκπομπή «Formula of Power» λίγο πριν την επίσκεψή του στη Μόσχα. 

Στο επίκεντρο της συνομιλίας ήταν οι ελληνορωσικές σχέσεις, που αποτελούν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στρατηγική επιλογή. «Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ήταν να εμβαθύνουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις, να τις ξεπαγώσουμε θα έλεγα, γιατί υπήρχε μία μεγάλη περίοδος, όπου παρά την πάντοτε στενή φιλία των λαών μας και τις πολυετείς διπλωματικές σχέσεις, πλέον κλείνουμε τα 190 αδιάκοπτα χρόνια διπλωματικών σχέσεων, εντούτοις δεν ήταν πάντοτε τόσο εποικοδομητικές αυτές οι σχέσεις» σημείωσε. «Προσδοκώ από αυτήν την επίσκεψη να υπάρχει μια συνέχεια σε αυτήν την κοινή προσπάθεια» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «παρά τις δυσκολίες που ενίοτε πέρασαν οι σχέσεις μας, διατηρώ με τον Πρόεδρο Πούτιν μια ειλικρινή και ουσιαστική σχέση, ενός ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου».

Μιλώντας για τις δυνατότητες επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κυρίως τώρα που η Ελλάδα ξεπέρασε αυτήν τη μεγάλη οικονομική περιπέτεια στην οποία βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια (…) ανοίγονται μπροστά της πάρα πολύ σημαντικές δυνατότητες».

Όπως είπε, υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις σε υποδομές, σε λιμένες, στον τομέα της μεταποίησης, τον αγροδιατροφικό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, «καθώς στρατηγική μας επιλογή είναι η Ελλάδα να γίνει ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος» και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας με τον πρόεδρο Πούτιν».

Σχετικα
Ο Πινοσέτ ανάμεσά μας
Ο Πινοσέτ ανάμεσά μας

«Με την επιτυχία για το χρέος ήταν σαν να έφυγε μια θηλιά, μία γραβάτα από τον λαιμό μας»

«Έχω καταφέρει να είμαι ίσως ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που έχω μπει στα πιο σημαντικά, αν θέλετε, φόρα και στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο, και από το Βατικανό έως τη Downing Street, και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάκτηση» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως με την επιτυχία αυτή που είχαμε, πράγματι είναι σαν να έφυγε μία θηλιά, μία γραβάτα από τον λαιμό μας. Εννοώ, την επιτυχία που είχαμε για το ελληνικό χρέος. Μπορεί να μη διαγράφηκε το χρέος. Ωστόσο, βρέθηκε ένας τρόπος, μέσα από την επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των αποπληρωμών και την περίοδο χάριτος, να δοθεί ένας καθαρός διάδρομος 15ετίας για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο αναγνωρίζουν οι επενδυτές και δημιουργείται ένα πολύ θετικό κλίμα επενδύσεων στην Ελλάδα. Και οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Έχουμε το καλύτερο ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, με προοπτική να έχουμε ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Διότι για εμάς επενδύσεις σημαίνει ανάπτυξη, ανάπτυξη σημαίνει δουλειές, θέσεις εργασίας».

Σχετικα
Η Ρωσία προετοιμάζει στ’ αλήθεια μια εισβολή στην Ουκρανία;
Η Ρωσία προετοιμάζει στ’ αλήθεια μια εισβολή στην Ουκρανία;

«Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα»

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα» και πρόσθεσε ότι «από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση, η θέση της Ελλάδας είναι μια θέση πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής και στον ενεργειακό τομέα. Ως εκ τούτου, διατηρούμε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πεποίθηση ότι στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, διαμερισμού των πηγών και των ροών ενέργειας, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream». «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συνέχισε, εκφράζοντας στην πεποίθηση ότι «τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Έχουμε την επιμονή και την υπομονή και πιστεύω ότι μπορεί στο μέλλον να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον λεγόμενο νότιο διάδρομο και τον αγωγό ΤΑP που περνάει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πηγαίνει προς την Ιταλία και επεσήμανε ότι «θεωρούμε ότι η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα αγωγός, παράλληλος σε αυτήν τη διαδρομή, είναι μια δυνατότητα ρεαλιστική (…) στα πλαίσια μιας λογικής διαμερισμού και πολυδιάστατης στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές πηγές ενέργειας και τις πολλαπλές ροές ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχέσεις με την Εκκλησία: «Τα του κράτους τω κράτει»

Σχετικά με τους θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα «έχει μια μακρά παράδοση σε ό,τι αφορά την παράλληλη πορεία των μεγάλων και ιστορικών στιγμών του ελληνικού έθνους, με τη θρησκευτική πίστη και ιδιαίτερα με την ορθόδοξη θρησκευτική πίστη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα».

Πρόσθεσε ότι «ανεξαρτήτως των προσωπικών πιστεύω του καθενός εξ ημών, ιδίως όταν κάποιος βρίσκεται σε αυτήν την καρέκλα που βρίσκομαι εγώ, στη θέση του πρωθυπουργού, οφείλει να το λαμβάνει σοβαρά υπόψη του», «όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των δεδομένων στο εσωτερικό της κοινωνίας, αλλά και ως ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά και τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική».

Ωστόσο πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της να ασπάζονται και να πιστεύουν σε όποιον Θεό και σε όποια πίστη επιθυμούν, έχοντας ως επικρατούσα θρησκεία την ορθοδοξία. «Εντούτοις, υπάρχουν και Έλληνες πολίτες που ασπάζονται άλλες θρησκείες. Ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι είναι ένα θρησκευτικά ουδέτερο κράτος το ελληνικό, με επικρατούσα θρησκεία, βεβαίως, την ορθόδοξη χριστιανική πίστη» τόνισε.

«Εντούτοις, οφείλω να πω ότι τα του κράτους τω κράτει, δηλαδή τα θέματα που αφορούν δηλαδή τις κρατικές σχέσεις αφορούν τις κυβερνήσεις και τα της εκκλησίας την εκκλησία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία ώστε το 2019, να είναι έτος «Γλώσσας και Λογοτεχνίας» για την Ελλάδα και τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η φιλία των δύο λαών και ο αμοιβαίος σεβασμός «στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό και στον σεβασμό και στην αλληλοεκτίμηση των πολιτισμών μας». Όπως σημείωσε, ο ελληνικός λαός «εκτιμά βαθύτατα το ρώσικο πολιτισμό και τη ρώσικη λογοτεχνία, και την προεπαναστατική, αλλά και την περίοδο της ρώσικης πρωτοπορίας και μετέπειτα» και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «ο ρώσικος λαός εκτιμά βαθύτατα την αρχαία ελληνική, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία ελληνική λογοτεχνία, αλλά και τη σύγχρονη λογοτεχνία». Χαρακτήρισε δε πάρα πολύ θετική εξέλιξη, την πρωτοβουλία να διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια μας η ρωσική και η ελληνική στη Ρωσία, καθώς και να μεταφράζονται έργα σπουδαίων συγγραφέων, «προκειμένου όλοι μας να γινόμαστε κοινωνοί και κυρίως οι νέες γενιές να διαβάζουν Ντοστογιέφσκι, Αριστοτέλη και Πλάτωνα».

Οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και τον ρόλο της Ρωσίας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η θέση της Ελλάδας μεταξύ τριών ηπείρων είναι γεωστρατηγικής σημασίας, κάτι που αποτελεί ταυτόχρονα ευλογία αλλά και δυσκολία, «διότι πάντοτε η περιοχή μας ήταν μήλον της έριδος μεγάλων δυνάμεων και περιφερειακών δυνάμεων που εποφθαλμιούσαν αυτήν την περιοχή, ή να την κατακτήσουν παλαιότερα ή να αποτελέσει σφαίρα της δικής τους επιρροής στον σύγχρονο κόσμο». 

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει και τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή, ως μία δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας και είναι χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της, «ωστόσο, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα να έχει σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις, στα πλαίσια βέβαια πάντοτε αυτής της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προς όφελος των δικών μας εθνικών συμφερόντων, αλλά και προς όφελος, επαναλαμβάνω, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της συνεργασίας στην περιοχή».

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, κατ' αρχάς ως μέλος της ΕΕ, να δούμε τις συνολικότερες εξελίξεις για την ασφάλεια στο σύνολο της ηπείρου» είπε ο πρωθυπουργός , προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία αρχιτεκτονική ασφάλειας χωρίς να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

«Η Ρωσία είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της, από τη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή ως το Αφγανιστάν και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να μην τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη του. Δεν μπορεί κανείς να μη συζητάει μαζί της. Και πιστεύω σταθερά ότι μέσα από τον διάλογο, τη συζήτηση και τον αλληλοσεβασμό μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή μας» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είπε ότι «είναι μία χώρα που πέρασε κρίση, βγαίνει όμως πιο δυνατή από αυτήν. Έχει ανακτήσει έναν πολύ ουσιαστικό, ηγετικό θα έλεγα, ρόλο στα Βαλκάνια» και υπογράμμισε ότι η συμφωνία με τους βόρειους γείτονες «αφορά την προοπτική της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή».

«Δεν είμαι υπέρμαχος της λογικής της αδράνειας, αλλά είμαι υπέρμαχος μιας τολμηρής, ενεργητικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι είναι ένα ιστορικό βήμα αυτή η συμφωνία, που σε ό,τι αφορά την Ελλάδα καθόλου δεν έχει να κάνει με τις επιλογές των γειτόνων μας αν θα μπουν σε κάποιον διεθνή οργανισμό ή όχι, αλλά έχει να κάνει με την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας σε ό,τι αφορά την ονομασία της γείτονος, που πιστεύω ότι από εδώ και στο εξής θα αλλάξει και θα δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες χώρες σε όλον τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και τη Ρωσία, να πάψουν να την αναγνωρίζουν με το συνταγματικό σημερινό όνομα, δηλαδή με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά να βάλουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό Βόρεια Μακεδονία, διότι η Μακεδονία για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της δικής μας αρχαιοελληνικής, πολιτισμικής κληρονομιάς και κουλτούρας, και άρα εδώ πρέπει να υπάρχει ένας σαφής και ειλικρινής διαχωρισμός. 'Αρα, για εμένα αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα» ανάφερε.

Όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι «μία δίκαιη και βιώσιμη» λύση «σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το νησί θα πρέπει να επανενωθεί, σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στο νησί κατοχικά στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικά μοντέλα εγγυήσεων τρίτων χωρών. Και θεωρώ ότι στο ζήτημα αυτό η Ρωσία κρατά διαχρονικά μία πολύ θετική στάση, έναν θετικό ρόλο».

Επίσης, ως έναν άλλο κρίσιμο άξονα της εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε τη συνεργασία για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη διασφάλιση των ενεργειακών πηγών, αλλά και την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Όταν ο κ. Γκούσμαν τον ρώτησε τι πρέπει να γίνει για να φορέσει γραβάτα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι την φόρεσε όταν πετύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας που ουσιαστικά εξομαλύνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών, « αλλά την έβγαλα την ίδια μέρα και στην ίδια ομιλία, λέγοντας ότι για μένα αυτή η εμφάνιση αποτελεί μία στολή εργασίας».

Η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από ένας τουριστικός προορισμός

Απευθυνόμενος στον ρωσικό λαό, είπε ότι η Ελλάδα είναι μία πολύ φιλική χώρα, παραδοσιακά, προς τη Ρωσία και προς τους Ρώσους πολίτες, όχι μόνο για τουρισμό, αλλά και για επενδύσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες. «Ξέρετε, στα χρόνια της κρίσης ήταν λίγοι αυτοί που στάθηκαν, τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογικό και συμπάθειας, δίπλα μας. Εμείς αυτό το εκτιμάμε. Τώρα, ακόμη και αυτοί που δεν στάθηκαν δίπλα μας, βλέπουν την Ελλάδα ως ευκαιρία και επενδύουν. Είναι κρίμα αυτήν την ευκαιρία να μην την αξιοποιήσουν Ρώσοι επενδυτές» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι κάτι παραπάνω από ένας τουριστικός προορισμός» καθώς «δεν είναι μόνο η ομορφιά της φύσης (…), αλλά είναι και η ιστορία της, είναι ο πολιτισμός της, είναι η φιλοσοφία της, είναι οι γεύσεις της», συμπληρώνοντας ότι «είναι κάτι το μοναδικό να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα, να την προτιμήσει για παράδειγμα από κάποια άλλη χώρα που επίσης μπορεί να έχει πολύ σημαντικές ομορφιές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5