Πολιτικη & Οικονομια

Ντρίπλα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, μέσω της… αποχής του εταίρου

Σχέδιο για αποχή των ΑΝΕΛ ώστε να περάσει η ονομασία στη Βουλή «επί των παρόντων»

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-kammenos-1.jpg

Ψήφο για την ονομασία στη Βουλή, επί των «παρόντων», με την απουσία των ΑΝΕΛ από την ψηφοφορία μεθοδεύει το Μαξίμου, εφόσον τα πράγματα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική πρόταση με τη γείτονα χώρα.  Μια διαδικασία όμως, που μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι αφού ελλοχεύουν προβλήματα και αντιρρήσεις ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λογιστική είναι απλή: η κύρωση της όποιας συμφωνίας  απαιτεί πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Η πλειοψηφία των 154- όσο είναι το σύνολο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ-δεν  συγκεντρώνεται στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ είναι παρόντες και καταψηφίσουν τη διαμορφωμένη πρόταση. Αν όμως αποχωρήσουν και οι 9 βουλευτές του κ.Καμμένου, τότε-με δεδομένο ότι το σύνολο των παρόντων θα είναι 291-, ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι μπορεί να περάσει τον σκόπελο, αναζητώντας μόλις έναν επιπλέον βουλευτή είτε ανεξάρτητο είτε από το Κίνημα Αλλαγής.

Με το σχέδιο αυτό- κατά το Μαξίμου- και το πρόβλημα της ονομασίας λύνεται αλλά και δίνεται «άφεση αμαρτιών» στην αποχή από τους ΑΝΕΛ, που θα μπορούν να διατείνονται ότι έμειναν συνεπείς στη θέση τους για απόρριψη λύσης με παράγωγο «Μακεδονία» (μεταφρασμένο ή αμετάφραστο…). Άλλωστε το πρόβλημα της κυβερνητικής συνοχής λύθηκε χτες τόσο με τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ όσο και των σχολίων της κυβέρνησης.

Το σχέδιο «ψηφίζει η Βουλή κι ας διαφοροποιούνται οι ΑΝΕΛ» δεν είναι καινούριο. Έχει  εφαρμοστεί και στο παρελθόν για διατάξεις που αμφισβητούσε ο κ. Καμμένος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τις «περνά» χάρη στη στήριξη της αντιπολίτευσης. Βέβαια, η τακτική αυτή συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από τη ΝΔ που απαίτησε  να μην ψηφίζονται κρίσιμα νομοσχέδια «α λα καρτ».

Το Μαξίμου όμως επανέρχεται,  μεθοδεύοντας να μεταθέσει το πρόβλημα της ονομασίας στην αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι αποτελεί πρόβλημα «μείζονος εθνικής σημασίας», που υπερβαίνει τα κομματικά σύνορα…

Στο σενάριο «επί των παρόντων» πάντως υπάρχουν σοβαρά εμπόδια. Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί απλώς να υπερψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία. Αυτό θα ήταν λύση ανάγκης. Έτσι φωτίζονται οι προσπάθειες να επιτύχει ευρύτερη στήριξη από ανεξάρτητους αλλά και πιθανόν στελέχη από το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να υπάρξει η εικόνα ευρύτερης συνεργασίας για το θέμα. Ο βαθμός αντίστασης σε αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης θα κρίνει και το εγχείρημα. Ας σημειωθεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του  ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται, στο παρασκήνιο, ερωτήματα για την ορθότητα των επιλογών του πρωθυπουργού, κυρίως από βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας.

Δεύτερον, οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στη θέση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Γιατί ναι μεν τυχόν αποχή από την ψηφοφορία για την ονομασία τους δίνει επιχειρήματα «ελληνικότητας», έντονα στην εναπομείνασα εκλογική τους βάση. Από την άλλη όμως η αποφυγή ανάληψης ευθύνης δια της αποχής θα τους εκθέσει στην κριτική που θα δεχτούν ότι «στρίβουν δια του αρραβώνος». Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο κ. Καμμένος προέβλεψε την Δευτέρα ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος. Αυτή πιθανότατα είναι και η επιθυμία του. Να «ξεχαστεί» το θέμα το συντομότερο δυνατό. Μόνο που το Μαξίμου βιάζεται…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ