1821 Digital Gallery
«Υπερυπουργός» ο Ξανθός: Δίνει στον εαυτό του σημαντικούς θεσμικούς ρόλους

«Υπερυπουργός» ο Ξανθός: Δίνει στον εαυτό του σημαντικούς θεσμικούς ρόλους

Πιθανό «κλειδί» ο ανταγωνισμός του με τον Πολάκη
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Υπερυπουργός» γίνεται ο υπουργός Υγείας κ. Αντρέας Ξανθός, που, όπως προκύπτει από τη χτεσινή (Πέμπτη) του ενημέρωση, κρατάει για τον εαυτό του σημαντικούς θεσμικούς ρόλους, τόσο στο Μηχανισμό Αξιολόγησης της Καινοτομίας στην Υγεία (Ηealth Τechnology Αssessment, H.T.A.), όσο και στην Επιτροπή που θα υπάρχει πριν απ΄ αυτόν, καθώς και σε άλλες επιτροπές.

Μια εκτίμηση είναι ότι ο υπερσυγκεντρωτισμός του υπουργού έχει να κάνει με την οξυνόμενη διαμάχη του με τον «σταρ» του υπουργείου του, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη.

Λεπτομερέστερα, όπως γράφει ο «Αθήνα 9,84»: «Επαναξιολόγηση όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και κατάργηση της επιτροπής τιμών φαρμάκων που λειτουργεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας, προωθεί ο Ανδρέας Ξανθός.

Τα νέα δεδομένα στην αγορά φαρμάκου έτσι όπως θα διαμορφωθεί το 2018 θα καθορίσει η Επιτροπή Αξιολόγησης Καινοτομίας στην Υγεία η οποία αναμένεται να μετεξελιχθεί από τα μέσα του νέου έτους σε φορέα, με αρμοδιότητα την αξιολόγηση, την τιμολόγηση και την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Σχετικα
Κορωνοϊός - Μάσκες: Υποχρεωτική σε νοσοκομεία και ΜΜΜ - Καταργούνται στα καταστήματα
Κορωνοϊός - Μάσκες: Υποχρεωτική σε νοσοκομεία και ΜΜΜ - Καταργούνται στα καταστήματα

Επίσης, από τις αλλαγές, που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, θα διαπραγματεύεται στο εξής όλες τις παροχές υγείας, πλην του φαρμάκου.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι το νέο καθεστώς οδηγεί σε επαναξιολόγηση το σύνολο των φαρμάκων και σε κατάργηση της επιτροπής τιμών που λειτουργεί σήμερα στο υπουργείο Υγείας, καθώς και της επιτροπής θετικού καταλόγου.

Η επιτροπή αξιολόγησης θα έχει – προς το παρόν – γνωμοδοτικό χαρακτήρα, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών.

Σχετικα
Αλεξανδρούπολη: «Το μηχάνημα στον κάδο αναγνώρισε τον άνδρα ως όγκο απορριμμάτων»
Αλεξανδρούπολη: «Το μηχάνημα στον κάδο αναγνώρισε τον άνδρα ως όγκο απορριμμάτων»

Πρόκειται, ουσιαστικά για μία δέσμευση της χώρας μας έναντι των δανειστών, η οποία θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία και τον επικεφαλής της επιτροπής καθηγητή Δημήτρη Κούβελα, οι αλλαγές που έρχονται στο φάρμακο είναι οι εξής:

  • Δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί η οργανωτική μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, ο οποίος θα βασίζεται σε αμειβόμενους εξωτερικούς αξιολογητές.
  • Τεχνικός σύμβουλος για το εγχείρημα είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει λάβει υπόψη παρόμοια όργανα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
  • Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να κατατεθούν για ψήφιση έως τα Χριστούγεννα και θα ενταχθούν σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
  • Οι θεσμικές αλλαγές θα γίνουν σε τρία επίπεδα: αξιολόγηση, διαπραγμάτευση, ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η παρέμβαση πρέπει να διασφαλίζει ότι τα φάρμακα που ασφαλίζονται και αποζημιώνονται τα έχουν οι ασθενείς πραγματικά ανάγκη.

Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε πως υπάρχουν στρεβλώσεις στον τομέα του φαρμάκου, που θέλουν αντιμετώπιση, ενώ έκανε λόγο για διαπραγμάτευση με τους δανειστές, πμε στόχο την αλλαγή της αρχιτεκτονικής στην πολιτική τιμολόγησης.

Η πολιτική ηγεσία – είπε – δεν έχει ακόμη καταλήξει στη μορφή των αλλαγών, άλλα όπως τόνισε,  η διαρκής πολιτική μείωσης των τιμών, οδηγεί σε οριακό σημείο φάρμακα εκτός πατέντας (off – patent) και γενόσημα.

Η επιτροπή αξιολόγησης των φαρμάκων θα λειτουργεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ επιτροπή στελεχών από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), τον ΕΟΦ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) θα εξετάσει βιογραφικά και θα εισηγηθεί στον υπουργό για τα μέλη της Επιτροπής». 

 

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5