Visual Browsing
Κραυγή Τσακαλώτου σε ξένους ανταποκριτές: Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη συμφωνία

Κραυγή Τσακαλώτου σε ξένους ανταποκριτές: Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη συμφωνία

«Δεν ψάχνουμε μια τέλεια λύση, αλλά μια καλή λύση»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο οικονομικός-διπλωματικός μαραθώνιος της κυβέρνησης προκειμένου να αποκτήσει συμμάχους στην υπόθεση του ελληνικού χρέους και την ποσοτική χαλάρωση.

Στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένει πλέον από τους εταίρους έναν οδικό χάρτη για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, προέβησαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προς τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της ευρωζώνης με τους οποίους συναντήθηκαν σήμερα. Μόνον έτσι -επισημάνθηκε- οι διεθνείς επενδυτές αλλά και οι Έλληνες πολίτες θα αναγνωρίσουν την αλλαγή σελίδας που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπουργοί ενημέρωσαν τους διπλωματικούς εκπροσώπους των κρατών-μελών της ευρωζώνης για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ανέπτυξαν τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, όπου αναζητείται μία «καθαρή λύση».

«Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της και αναμένουμε πλέον από τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους»

Σχετικα
Εμβόλια: Έρχεται νέα συμφωνία της ΕΕ με την Pfizer/BioNTech
Εμβόλια: Έρχεται νέα συμφωνία της ΕΕ με την Pfizer/BioNTech

Με ένα μήνυμά της, στην προσωπική της σελίδα στο facebook, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφέρει ότι, «σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, ενημερώσαμε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναπτύξαμε τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, όπου αναζητείται μία καθαρή λύση.

Επισημάναμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένουμε πλέον από τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

«Μόνον, έτσι, οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι διεθνείς επενδυτές, θα αναγνωρίσουν την αλλαγή σελίδας, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία» επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου.

Σχετικα
Θύμα διάρρηξης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (εικόνες)
Θύμα διάρρηξης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (εικόνες)

Κραυγή Τσακαλώτου: Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη συμφωνία»

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο Μαξίμου απουσία Ελλήνων δημοσιογράφων φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συμφωνία που βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε από την πλευρά μας. Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά των πιστωτών και του ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην πάρουμε αυτήν τη συνολική συμφωνία».

Μάλιστα, χρησιμοποίησε τη φράση «I can't for the life of me understand why», η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί «Για όνομα του Θεού δεν καταλαβαίνω, γιατί» δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός.

«Κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Δεν πηγαίνουμε πέραν της συμφωνίας του Μαΐου του 2016» πρόσθεσε και εξέφρασε την αντίθεσή του στη φόρμουλα που προωθεί η πλευρά Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δηλαδή χωρίς να χρηματοδότηση. Όπως είπε θα ήταν παράξενο να πληρώσουμε το τίμημα της συμμετοχής του ΔΝΤ (π.χ. μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου) μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να εφαρμόζαμε ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως μία ακόμη πρωτόγνωρη για την παγκόσμια οικονομία.

«Δεν ψάχνουμε μία τέλεια λύση, αλλά μία καλή λύση», παραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

Τελευταίος που επιθυμεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας ο Σόιμπλε

Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο τελευταίος άνθρωπος που επιθυμεί χρεοκοπία της Ελλάδας είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται πάνω σε μία λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου»!

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5