Visual Browsing
Σήμερα η δίκη Καμμένου κατά Πετρουλάκη: Κύμα συμπαράστασης στον γελοιογράφο

Σήμερα η δίκη Καμμένου κατά Πετρουλάκη: Κύμα συμπαράστασης στον γελοιογράφο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαιτεί 2 εκατομμύρια ευρώ!

Σήμερα είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί η υπόθεση της αγωγής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου εναντίον του γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη και του Πρόταγκον, για άρθρο του που είχε δημοσιευτεί στο Πρόταγκον προ διετίας, με τίτλο «Πάνος Καμμένος. Έχουν αρχίσει να του μοιάζουν».

Το άρθρο ασκούσε δριμεία κριτική στον υπουργό μέσα στο πλαίσιο της εύλογης και αυτονόητης δημοσιογραφικής κριτικής στην οποία υπόκεινται τα δημόσια πρόσωπα, αλλά ο υπουργός θεώρησε καλό να αμυνθεί, όχι στο χώρο του δημοσίου διαλόγου, αλλά στα δικαστήρια, με εξοντωτική αγωγή 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Κύμα συμπαράστασης στον σκιτσογράφο σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η  στάση του κ. Καμμένου ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό διότι θεωρήθηκε ως μια προφανής προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, εκφοβιστική ενέργεια εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και χτύπημα κατά της ελευθεροτυπίας.

Σχετικα
Ακρίτα προς Λ. Χαραλαμπόπουλο: «Θα φτύσεις το γάλα που βύζαξες»
Ακρίτα προς Λ. Χαραλαμπόπουλο: «Θα φτύσεις το γάλα που βύζαξες»

Μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκε διαδικτυακό κίνημα συμπαράστασης στον Ανδρέα Πετρουλάκη και το Πρόταγκον, που συγκέντρωσε άνω των 4.000 υπογραφών, ενώ το θέμα κατήγγειλε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ως ευθεία επίθεση στην ελευθερία του Τύπου. 

O σκιτοσγράφος Δημήτρης Χατζόπουλος «μίλησε» για το θέμα με τον τρόπο που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο:

Το σκίτσο Χατζόπουλου για την αγωγή Καμμένου κατά Πετρουλάκη

Σχετικα
Ποια ανθρωποφαγία;
Ποια ανθρωποφαγία;

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ανδρέας Πετρουλάκης έχει βρει υποστήριξη και από πρώην αρθρογράφους της Αυγής. 

«Ο Πετρουλάκης πρέπει να αθωωθεί πανηγυρικά»

O Στρατής Μπουρνάζος ψυχή και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας των «Ενθεμάτων  της Αυγής» είχε κάνει τον Μαϊο του 2016 την πιο σεμνή, την πιο αριστερή αποχώρηση παραιτούμενος, λέγοντας  αν δεν μπορείς να μιλάς για τα «οικεία κακά», ήρθε η ώρα να αποσυρθείς από το πόστο αυτό. 

Στην ανάρτηση στο facebook ο Στρατής Μπουρνάζος υπογραμμίζει ότι ο Πετρουλάκης πρέπει να αθωωθεί πανηγυρικά επειδή η κριτική του ήταν πολιτική, σημειώνοντας παράλληλα πως το ποσό που διεκδικεί ο υπουργός Πάνος Καμμένος έχει στόχο να ασκήσει τρομοκρατική επίδραση σε όποιον θέλει να ασκήσει κριτική. 

Η ανάρτηση ως έχει:

Επίσης, νυν και πρώην αρχηγοί κομμάτων εκφράζουν την αντίδρασή τους στην κίνηση του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Παπανδρέου: «Αδιαφορία για το θεσμικό πλαίσιο και λειτουργία της χώρας»

Για «αλαζονεία» και «κυνισμό» μιλά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε γραπτή του δήλωση, χαρακτηριστικά στα οποία προσθέτει και την «παντελή άγνοια» και «αδιαφορία» για «το θεσμικό πλαίσιο και λειτουργία της χώρας».

Μάλιστα, στο κάδρο των ευθυνών βάζει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η δήλωση ως έχει:

Το πολίτευμα με τις θεσμικές του προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν την ελευθερία του λόγου και του τύπου, είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό δεν έχει αποδεχτεί ο κ. Καμμένος, υπό την ανοχή του κ. Τσίπρα που στηρίζει με την σιωπή του την πρωτοφανή μήνυση κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη.

Δεν έχουν λείψει η αλαζονεία και ο κυνισμός στην Μεταπολίτευση. Το πρωτοφανές εδώ, είναι η παντελής άγνοια, αν όχι αδιαφορία, για το θεσμικό πλαίσιο και λειτουργία της χώρας, κάτι που αποτελεί μέρος του πυρήνα της ολοκληρωτικής σκέψης: η αντίληψη πως ο νικητής των εκλογών «είναι η χώρα».

Η μη αποδοχή της θεσμικής συγκρότησης του τόπου, όπως φάνηκε και σε αυτή την επιλογή των δύο ανδρών, πλήττει κατάφωρα το πολίτευμα και τους πολίτες της χώρας, στο όνομα των οποίων τάχα δρουν. Αποτελεί δε και βασικό αίτιο της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και κρίσης αξιοπιστίας της χώρας.

Σημίτης: «Η αγωγή επιδιώκει σαφώς τον παραδειγματισμό και τον εκφοβισμό»

«Η αγωγή του υπουργού Καμμένου κατά του δημοσιογράφου Πετρουλάκη, με αίτημα την καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης επιδιώκει σαφώς τον παραδειγματισμό και τον εκφοβισμό», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε: «Είναι προφανές, ότι η πρόταξη της αντίληψης που θέλει την εξόντωση του αντιπάλου και την καταπάτηση της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης, αποτελούν συμπτώματα μιας πάσχουσας δημοκρατίας».

Βενιζέλος: Ενάγων είναι ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι ο Καμμένος

Για το θέμα έγραψε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει: «Ενάγων δεν είναι ο κ. Καμμένος. Ενάγων είναι ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η αντίληψη, η πρακτική, το ύφος που τώρα πια έφτασε στην ολοκλήρωσή του». 

Επίσης σημειώνει πως «Η δίκη αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε το μέγεθος της θεσμικής βλάβης. Δεν είναι δίκη του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon, αλλά δοκιμασία της θεσμικής αντοχής του τόπου μας».

Η ανάρτηση ως έχει:

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης μαζί με το Protagon είναι εναγόμενοι και τους ζητείται αποζημίωση δυο εκατομμυρίων ευρώ,  επειδή το Μάρτιο του 2015 ο Α. Πετρουλάκης σχολίασε στο Protagon, ασκώντας το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου, το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ως  πολιτικά, αξιακά και αισθητικά ενιαίο φαινόμενο που περιλαμβάνει και τις συμπληρωματικές του παραμέτρους.

Τότε αυτό έπρεπε να εξηγείται. Σήμερα είναι προφανές και αυτονόητο. Κραυγάζει.  Ενάγων δεν είναι ο κ. Καμμένος. Ενάγων είναι ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η αντίληψη, η πρακτική, το ύφος που τώρα πια έφτασε στην ολοκλήρωσή του. Δηλαδή στο πλήρες αδιέξοδο και την απόλυτη παρακμή.

Ξέρουμε πολύ καλά το μέγεθος της οικονομικής βλάβης που έχει υποστεί η χώρα. Αγωνιούμε καθημερινά να αποφευχθεί εθνική βλάβη.

Η δίκη αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε το μέγεθος της θεσμικής βλάβης. Δεν είναι δίκη του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon, αλλά δοκιμασία της θεσμικής αντοχής του τόπου μας.

Ελπίζω να διαπιστώσουμε, όπως έγινε και με την απόφαση του ΣτΕ για το τηλεοπτικό τοπίο, ότι λειτουργούν ακόμη οι βασικές έστω εγγυήσεις της δημοκρατικής πολυφωνίας και του κράτους δικαίου. 

 Μητσοτάκης: Βάστα γερά Ανδρέα - δεν είστε μόνοι σας

Στο θέμα της αγωγής Καμμένου κατά του σκιτσογράφου και αρθρογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε κείμενό του στο Facebook.

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γράφει: «Ξαναδιάβασα με προσοχή το επίμαχο κείμενο του Ανδρέα Πετρουλάκη για τον Πάνο Καμμένο. Είναι σκληρό αλλά, κατά την άποψή μου, δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο του πολιτικού ελέγχου από έναν αρθρογράφο ο οποίος είχε το θάρρος ενυπόγραφα να εκφράσει την άποψή του». 

Επίσης αναφέρει ότι «επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου – η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση – αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων.

Είναι ενδεικτικό μιας επικίνδυνης, αυταρχικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αντίληψης που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.»

Η ανάρτηση ως έχει: 

Θεοδωράκης: 2 εκατομμύρια ευρώ κοστολογεί ο Καμμένος τη φίμωση του Τύπου

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στην αγωγή, επισημαίνοντας «αιτία» αποτέλεσε «ένα κείμενο με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ύβρεις και συκοφαντίες σαν κι αυτές που χρησιμοποιεί μονίμως ο διώκτης».

Ο κ. Θεοδωράκης τονίζει ότι ο διώκτης (σ.σ. Πάνος Καμμένος) κοστολογεί στα 2 εκατομμύρια ευρώ τη φίμωση του Τύπου, ενώ προσπαθεί «να τρομοκρατήσει με εξοντωτικές αγωγές όσους του κάνουν κριτική. Ο ίδιος βέβαια κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία».

Κλείνοντας, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογραμμίζει: Όμως, ζούμε ακόμη σε μία δημοκρατική χώρα. Η ελευθερία του Τύπου, όπως και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι προπύργιά της. Και θα παραμείνουν παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του καθεστώτος που υπηρετεί ο διώκτης».

Η ανάρτηση ως έχει:

Γεννηματά: Η αγωγή εναντίον του Ανδρέας Πετρουλάκη είναι δείγμα της αλαζονείας του κ. Καμμένου. 

Για «αλαζονεία» εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Άμυνας έκανε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «απόπειρα εκφοβισμού όσων θέλουν να μιλούν ελεύθερα για τις πολιτικές μιας κυβέρνησης, που θίγει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Είναι μια ακόμη απόδειξη της καθεστωτικής λογικής που απέκτησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία». 

Η δήλωση ως έχει:

Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας είναι ισχυροί.  

Κάθε Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να καταγράφει την άποψη του. Και κάθε Έλληνας πολιτικός έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη του, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, αν πιστεύει ότι θίγεται από ένα άρθρο. Ακόμα, και αυτός ο πολιτικός που έχει βασίσει όλη την πορεία του στα ψέματα, στο διχαστικό λόγο, στο μίσος. Ακόμα και αυτός ο πολιτικός που απαξίωσε και απαξιώνει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία καθημερινά. 

Η αγωγή εναντίον του Α. Πετρουλάκη είναι δείγμα της αλαζονείας του κ Καμμένου. 

Είναι απόπειρα εκφοβισμού όσων θέλουν να μιλούν ελεύθερα για τις πολιτικές μιας κυβέρνησης, που θίγει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Είναι μια ακόμη απόδειξη της καθεστωτικής λογικής που απέκτησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία. 

Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Ντόρα Μπακογιάννη: Ακραία η αγωγή Καμμένου 

«Ακραία» χαρακτηρίζει με τη σειρά της η πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  Ντόρα Μπακογιάννη την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του νδρέα Πετρουλάκη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένος.

Η ανάρτησή της στο Twitter:

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5