1821 Digital Gallery

Η εκδίκηση των Rednecks

Η εν πολλοίς απρόσμενη εκλογή του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ θα συζητείται για πολύ καιρό λόγω της γενικευμένης αίσθησης ότι οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν την νίκη του. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, οι δημοσκοπήσεις δεν έπεσαν έξω ως προς το προβάδισμα της Clinton στο σύνολο των ψήφων που πήρε – εκεί η υποψήφια των Δημοκρατικών πράγματι κέρδισε. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, όμως, αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξες σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες πολιτείες που διαμόρφωσαν την κατανομή των εκλεκτόρων προς όφελος του Trump και τού έδωσαν την τελική νίκη.

Για την αποτυχία της Hillary έχουν ήδη γραφτεί πολλά και λέγεται ότι σε μεγαλύτερο βαθμό έχασε αυτή παρά κέρδισε ο Trump. Είναι αλήθεια ότι η πρώην Υπουργός Εξωτερικών δεν «τράβηξε» και δεν ενέπνευσε. Ήταν μια υποψηφιότητα αναιμική και ευάλωτη απέναντι στο άγριο σφρίγος του Trump. Θεωρήθηκε εκπρόσωπος μιας εκκολαπτόμενης πολιτικής δυναστείας Clinton και, το κυριότερο, του διεφθαρμένου κατεστημένου – σε μια εποχή αντισυστημικής έξαρσης.

Αλλά φαίνεται πως οι έρευνες δεν κατέγραψαν πλήρως ούτε και τις διαθέσεις των ανθρώπων που ψήφισαν τον Τrump – είτε πρόκειται για λευκούς είτε για μαύρους είτε για ισπανόφωνους. Είναι περίπου αποδεκτό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που στήριξαν τον νέο πρόεδρο είναι οι λεγόμενοι “λευκοί χωρίς πτυχίο” στα φθίνοντα βιομηχανικά κέντρα ή στην αγροτική ύπαιθρο της αμερικανικής ενδοχώρας. Και ενώ το αίσθημα ανασφάλειας των εργατών στις άλλοτε κραταιές αυτοκινητοβιομηχανίες και χαλυβουργίες ή της συρρικνούμενης μεσαίας τάξης είναι κατανοητό, οι κάτοικοι της αγροτικής υπαίθρου ενδέχεται να ψήφισαν με κάποια άλλα κριτήρια, δικά τους. Πρόκεται για τους “χωριάτες” ή τους Rednecks, όπως είναι το παρατσούκλι τους, επειδή είναι εκτεθειμένοι πολλές ώρες την ημέρα στον ήλιο και υποτίθεται ότι έχουν εγκαύματα στον σβέρκο τους.

Όσο κι αν είναι άδικες οι γενικεύσεις, οι Rednecks είναι κατά κανόνα λιγότερο μορφωμένοι και συχνά ανενημέρωτοι για το τί συμβαίνει έξω από τα όρια της κομητείας τους. Σίγουρα είναι πιο συντηρητικοί από τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων στα παράλια της χώρας και θέλουν να διατηρήσουν αναλλοίωτη την ταυτότητά τους. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν οι μορφωμένοι θεωρούν τους χωριάτες άξεστους ή “τούβλα” - σημασια έχει ότι η εκλογική δύναμη των Rednecks δεν πρέπει να υπολογίστηκε σωστά από το επιτελείο της Hillary. Και οι Rednecks, μαζί με τους δυσαρεστημένους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, πήραν την εκδίκησή τους.

Σχετικα
Ο Πενς «πρόδωσε» τον Τραμπ και στηρίζει άλλον υποψήφιο
Ο Πενς «πρόδωσε» τον Τραμπ και στηρίζει άλλον υποψήφιο

Στα χαρακτηριστικά των Rednecks συγκαταλέγεται η ιδιαίτερη υπερηφάνειά τους για τον απλό και ανεπιτήδευτο τρόπο ζωής τους. Είναι ακομπλεξάριστοι και ικανοποιημένοι μ’αυτό που είναι, δεν παριστάνουν ότι είναι κάτι άλλο και απολαμβάνουν τις μικροχαρές της ζωής είτε στις prairies είτε κατά μήκους των μεγάλων ποταμών που διασχίζουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο το εντυπωσιακό comeback της country μουσικής τα τελευταία χρόνια, με μια ολόκληρη γενιά τραγουδοποιών και τραγουδιστών που έχουν αναζωογονήσει το είδος εμπλουτίζοντάς το με νέους ήχους και ρυθμούς.

Μπορεί να φαντάζει αδόκιμο αυτό – κι ας με συγχωρέσουν οι εξειδικευμένοι δημοσκόποι και εκλογολόγοι -, αλλά θα είχε ενδιαφέρον μια ματιά στον τρόπο ζωής των “ατίθασων” Rednecks μέσα από την ίδια την μουσική τους. Τρόπον τινά, να επιχειρήσει κανείς μια "μουσικολογική" - και προφανώς μη επιστημονική - προσέγγιση της συμπεριφοράς τους, με πολιτικές προεκτάσεις. Με τις δυσκολίες που εμφανώς αντιμετωπίζουν οι συμβατικές μέθοδοι πρόβλεψης των εκλογικών αποτελεσμάτων, είναι αναμφισβήτητη πλέον η ανάγκη για μια πιο διεισδυτική κοινωνιολογική ανάλυση. Γιατί όχι, λοιπόν, μέσω της μουσικής;

Αν μη τι άλλο, θα έχει πλάκα. Ιδού μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες της country music, με τις οποίες διασκεδάζουν οι Rednecks τα τελευταία χρόνια. Enjoy!

Σχετικα
Ο Έλον Μασκ προτιμά κάποιον «λιγότερο διχαστικό από τον Τραμπ» για τις προεδρικές εκλογές του 2024
Ο Έλον Μασκ προτιμά κάποιον «λιγότερο διχαστικό από τον Τραμπ» για τις προεδρικές εκλογές του 2024

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5