1821 Digital Gallery
Τεστ «αριστεροσύνης» ενόψει Συνεδρίου

Τεστ «αριστεροσύνης» ενόψει Συνεδρίου

Μένει να φανεί τι απήχηση θα έχουν οι κινήσεις της κυβέρνησης

Με μπαράζ δηλώσεων, κινήσεων και πρωτοβουλιών, κυβέρνηση και Κουμουνδούρου επιχειρούν έστω και στο «και πέντε» να αλλάξουν το κλίμα καθώς αρχίζει το Συνέδριο του κόμματος σε μια ατμόσφαιρα βαριά. Οι πρωτοβουλίες είχαν τα τελευταία 24ωρα ως στόχευση την αναστήλωση των αριστερών και αγωνιστικών χαρακτηριστικών της δύναμης που κυβερνά τη χώρα καθώς −όπως φάνηκε και από αρκετές προσυνεδριακές παρεμβάσεις− υπάρχει έντονη δυσφορία και αμφισβήτηση εντός του κομματικού μηχανισμού.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος με δηλώσεις του ότι υπήρξε κομμουνιστής από την ηλικία των 15 ετών. Η συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά είχε, μεταξύ άλλων, στόχο και το εσωκομματικό ακροατήριο με διάθεση ενίσχυσης του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» που και αυτό αμφισβητείται έντονα εντός των τειχών...

Ενδεικτικά των κινήσεων αυτών ήταν τα μηνύματα για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί, τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά η κομματική ανακοίνωση δεν διέφερε σε πολλά από τις αντίστοιχες του ΚΚΕ: «Δυστυχώς, παρά την απελευθέρωση της Αθήνας και όλης της Ελλάδας από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, ο ελληνικός λαός δεν γεύτηκε τους καρπούς των αγώνων αφού υπέστη την ξένη επέμβαση και οδηγήθηκε στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Και πάλι, όμως, οι δυνάμεις της Αριστεράς της χώρας μας, οι γνήσιες πατριωτικές και αντιστασιακές δυνάμεις, δεν κάμφθηκαν και δεν περιθωριοποιήθηκαν όπως περίμενε το τότε αμαρτωλό κατεστημένο και οι ξένοι πάτρωνές του. Πολύ γρήγορα η ΕΑΜογενής Αριστερά ενώθηκε, ανασυγκροτήθηκε και μόλις εννέα χρόνια μετά τον εμφύλιο αναδείχθηκε δια της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, διαψεύδοντας τις δυνάμεις της Δεξιάς που είχαν πιστέψει ότι είχαν ξεμπερδέψει με την Αριστερά. Ας μην το ξεχνούν αυτό εκείνες οι δυνάμεις του παλαιού συστήματος που και σήμερα ποντάρουν στην "αριστερή παρένθεση"».

Απρόβλεπτη τροπή όμως πήρε και η υπόθεση με τις κατασχέσεις κατοικιών για ένα θέμα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε επενδύσει πολιτικά με την εναντίωσή του. Οι έντονες αντιδράσεις οδήγησαν την κυβέρνηση στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης με μέτρα για προστασία της πρώτης κατοικίας, που συνοδεύτηκε από σφοδρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Επίσης την ίδια μέρα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) προωθούσε νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών για επιχειρηματίες και επιτηδευματίες.

Η έξαρση δηλώσεων και πρωτοβουλιών είχε και άλλη μια στόχευση, μια απάντηση στις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα. Το Μαξίμου γνωρίζει πως «υποκινητής» πολλών από αυτές τις κινητοποιήσεις είναι το ΚΚΕ, που επιχειρεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια από τις περικοπές σε συντάξεις και τις εξελίξεις με τις κατασχέσεις.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5