1821 Digital Gallery
Τσίπρας: Αγρότες, ελάτε για διάλογο

Τσίπρας: Αγρότες, ελάτε για διάλογο

Τί είπε για ασφαλιστικό, hotspots, εκλογές
ΑΠΕ / ΜΠΕ Σαϊτας

Εφόλης της ύλης μίλησε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που είναι σε εξέλιξη σήμερα Τετάρτη πρωί. Σημαντικότερο στοιχείο της ομιλίας του ήταν η έκκληση για διάλογο στους αγρότες (ενόψει της εισβολής, την Παρασκευή, με τρακτέρ στην Αθήνα), κάνοντας και μερικές παραχωρήσεις στο ασφαλιστικό, ενώ τοποθετήθηκε για όλα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, για να κλείσει αποκλέιοντας τις έκτακτες εκλογές, λέγοντας: «Θα αντέξουμε, θα ολοκληρώσουμε με σαφήνεια την εντολή που μας έδωσε τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο ο λαός».

Τα κύρια σημεία:

Προσφυγικό: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που περνάει από τη χώρα μας καθώς το κύμα της κρίσης σκάει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τα κέντρα υποδοχής με την κρίσιμη συμβολή του στρατού.

«Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο όσον αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι ala cart.

Σχετικα
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Περίπου 270.000 έχουν ψηφίσει - Συμμετοχή ρεκόρ
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Περίπου 270.000 έχουν ψηφίσει - Συμμετοχή ρεκόρ

«Διαθέτουμε πολιτική γενναιότητα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης. Και αυτό ξεκινά με τη μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική με το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας διεθνώς θα έχει αλλάξει» 

Κυπριακό: Μπορεί να υπάρξει λύση μέσα στο 2016 στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ

Κατάσταση στην κοινωνία – σχέση με δανειστές: «Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από τα έξι χρόνια, ωστόσο για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο αλλά μετά από αυτό βλεπόυμε φως στον ορίζοντα. Γι αυτό θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών».

Σχετικα
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας

«Τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας στο νου μας τους πιο αδύναμους. Αυτό που μένει είναι να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν το πρόγραμμα της χώρας ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να περάσουμε σε ανάκαμψη. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν στάση συνεργασίας»

Ασφαλιστικό: «Θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση… Το κενό που δεν έχει καλυφθεί θα καλυφθεί από την αύξηση των εισφορών από τους εργοδότες. Η πρόταση αυτή είναι συμβατή με το γράμμα της συμφωνίας και είναι οτι θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς. Η Ελλάδα τηρεί το γράμμα της συμφωνίας»

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσυς που πρέπει να εξεταστούν Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε όπως το κάναμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Το ίδιο είμαστε να κάνουμε και με τους αγρότες, αρκεί να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχει λύση. Είμαστε ανοιχτοί σε ειλικρινή διάλογο γιατί υπάρχουν δυνατότητες όσον αφορά τη μεταβατικότητα των διατάξεων, το ύψος των εισφορών όσο γενικότερα στο θέμα προστασίας του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών»

«Θέσαμε την πρότασή μας σε ευρύ κοινωνικό διάλογο και δεν επιλέξαμε να το κάνουμε σε κλειστές πόρτες με τους δανειστές ούτε να τη φέρουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά. Είναι μια πρόταση που έχει μια βασική αντίληψη ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν είναι υποχρέωση που μας επιβάλει η συμφωνία αλλά μια υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης στις επόμενες γενιές. Η πρόταση μας είναι σε διάλογο. Δεχόμαστε κριτική, προτάσεις και είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. Όμως η πρότασή μας έχει μια λογική: προστατεύει τους ασθενέστερους και δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων. Η μεταρρύθμιση δεν είναι προαιρετική, αλλά είναι απολύτως αναγκαία για το μέλλον. Πρέπει όλες οι δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να σβήσει τη φωτιά που αυτοί άναψαν. Να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και να καταθέσουν προτάσεις, αν έχουν. Δυστυχώς σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας η αντιπολίτευση ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού αδιαφορώντας για την αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος».

Υποσχέσεις: «Είμαστε το τέκνο της ανάγκης για να μπει μια τάξη στον τόπο. Και αυτό θα το υλοποιήσουμε χωρίς ολιγωρίες, χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Επανεκλεγήκαμε μόλις πριν τέσσερις μήνες με μια σαφή εντολή. Να υλοποιήσουμε μια συμφωνία αλλά να τηρήσουμε με "κόκκινες γραμμές" την προστασία των αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την α΄ κατοικία, θα προχωρήσουμε με το παράλληλο πρόγραμμα και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή».

Κλείσιμο: «Θα αντέξουμε, θα ολοκληρώσουμε με σαφήνεια την εντολή που μας έδωσε τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο ο λαός».

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5