- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας: Θα καταρρεύσουν τα ταμεία αν δεν πάρουμε μέτρα
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κρυφτούλι
«Αν δεν πάρουμε μέτρα το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό και σημείωσε ότι .
Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πραγματικότητα είναι ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και έκανε λόγο για λεηλασία των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Παράλληλα σημείωσ ότι η ύφεση επιδείνωσε την κατάσταση του ασφαλιστικού. «Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «οι μισοί και πλέον αυτοαπασχολούμενοι δεν είναι συνεπείς στις εισφορές τους για πάνω από ένα εξάμηνο».
Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι χρειάζονται συνεχώς τεράστια ποσά για την καταβολή των συντάξεων και επικαλέστηκε μελέτες της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από το 2014. Προειδοποίησε δε ότι πρέπει να βρεθούν επιπλέον πόροι 980 εκατ. ευρώ και σε 2,5 δισ. το 2018. «Αν δεν ανατραπεί η πορεία οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής συντάξεων και κατάρρευση των ταμείων».
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Είναι μία κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη στάση», σημείωσε και επέρριψε ευθύνες στα κόμμα που άσκησαν διακυβέρνηση «και έρχονται να μας ασκήσουν κριτική και να μας κουνήσουν το δάχτυλο», όπως είπε. Καταλόγισε δε στην αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε τον διάλογο και την κάλεσε να πάρει θέση.
«Άφηναν να ροκανίζονται τα ταμεία των εργαζομένων. Τζογάρανε τα αποθεματικά των Ταμείων στο πάρτι του Χρηματιστηρίου και όταν η γιορτή τελείωσε θύματα ήταν και τα ίδια τα Ταμεία. Στη συνέχεια ήρθαν τα δομημένα ομόλογα για να φτάσουμε αργότερα στις εγκληματικές συνέπειες του PSI. Κόστος περίπου 12 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλάκις τα ταμεία έμειναν με τα ελλείμματα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για κατάθεση πρότασης από την πλευρά της κυβέρνησης, που δεν περιλαμβάνει μείωση των συντάξεων.
«Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης»
«Σας καταθέτουμε μία εντελώς διαφορετική πρόταση και ζητούμε να τοποθετηθείτε. Μας λέτε ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο αλλά έγινε μη βιώσιμο από πέρυσι τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο» σχολίασε εν συνεχεία ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις της κυβέρνησης: «Προτείνουμε Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια», σημείωσε μεταξύ άλλων και έκανε λόγο για εξασφάλιση του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος.
«Δεν νοείται κοινωνία πολλαπλών ταχυτήτων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και αναφερόμενος στον κ. Κικίλια, του καταλόγισε ότι είπε πως «η αναδιανομή είναι κίνητρο για την τεμπελιά των φτωχών για μας στοιχείο κοινωνικής ευθύνης». «Οι σκληρά νεοφιλελεύθερες απόψεις ηγούνται στη Ν.Δ. τώρα», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η κατάργηση διακρίσεων σε παλαιούς και νεότερους αποκαθιστά την έννοια της δικαιοσύνης.
Όπως διευκρίνισε, το προτεινόμενο σύστημα είναι απλό και μειώνει τα διοικητικά κόστη. Εξήγησε δε ότι η ενοποίηση των Ταμείων θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα πόρων και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.
«Κάποιοι εκ των αγροτών αρνούνται τον διάλογο με τον Πρωθυπουργό»
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μερίδα αγροτών που αρνούνται τον διάλογο. Αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις για τους αγρότες και τόνισε ότι «οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Έχουν να φοβηθούν οι μεσάζοντες».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κυβερνητικά αποτελέσματα για το ιδιωτικό χρέος
Τι ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Δεν έχει τόση σημασία το ποιος θα μιλήσει πρώτος όσο το τι θα πει.
Αναλυτικά οι τομείς ευθύνης
«Σπουδαιότερη παρακαταθήκη η απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών και το ραντεβού στη ΔΕΘ
Από δύο έως τέσσερις μήνες η διάρκεια
Ποιοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανί
«Η Δυτική Μακεδονία έχει κάθε λόγο πια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», έγραψε ο πρωθυπουργός
«Ο πατριωτισμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ποτέ οι εύκολες κραυγές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Το σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα
Τι πρέπει να προσέξετε πριν τις αγορές σας
Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat
Ο βασικός εθνικός στόχος που θα θέσει
«Απίστευτη η σύγχυση, η παροχολογία και η ασχετοσύνη της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Στο επίκεντρο η πτωτική πορεία του χρέους
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
«Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.