Πολιτικη & Οικονομια

Ευριπίδης Στυλιανίδης: "Το κράτος, όπως το ξέρουμε, έχει τελειώσει"

 Συνέντευξη στον Ευτύχη Παλλήκαρη

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 410
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28365-62745.jpg

Αλλαγή του νόμου περί ιθαγένειας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα προαναγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλανίδης, που επισημαίνει πως «το πάρτι του πολιτικού χρήματος πρέπει να τελειώσει»

Οι δήμοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές, ωστόσο παραμένουν επιρρεπείς στις σπατάλες. Πώς μπορεί αυτή η κατάσταση να αντιστραφεί;

Το κράτος, όπως το ξέρουμε, έχει τελειώσει. Δεν είναι πια μια ανεξάντλητη πηγή πλούτου που τροφοδοτεί τους πάντες. Γι’ αυτό και επαναπροσδιορίζουμε την αυτοδιοικητική πολιτική μας. Στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με νέα ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα, προωθούμε το Παρατηρητήριο Ποιότητας, που θα συμβουλεύει, θα ελέγχει και θα υποστηρίζει τους ΟΤΑ να μη δημιουργούν νέα χρέη στον προϋπολογισμό τους, με αποκλίσεις απ’ το επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα διαμορφώνουν αρχές του έτους.

Ακόμα και σήμερα οι ισολογισμοί των δήμων δεν είναι ισοσκελισμένοι. Ως πότε;

Εκτός από το Παρατηρητήριο Ποιότητας θα αναπτυχθεί και ένας Μηχανισμός Καλής Εκτέλεσης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να κάνουν διορθωτικές κινήσεις χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους, πλην του δανεισμού, όπως φορολογική αποκέντρωση, ενιαία αρχή προμηθειών, αναπτυξιακές επενδύσεις και άλλα.

Είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλούς δήμους οι προσλήψεις πήγαν σύννεφο. Γιατί, παρ’ όλα αυτά, οι απολύσεις όλων όσοι μπήκαν από το παράθυρο παραμένουν ταμπού;

Επί της αρχής, οι απολύσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Ας ξεκινήσουμε από τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, κάνοντας αυτό που ορίζουν οι νόμοι και το δίκαιο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει νόμος του κράτους που προβλέπει ότι όταν κλείνουν δημοτικές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι μετατάσσονται στον κεντρικό δήμο.

Τι περικόψατε τελικά από το υπουργείο σας; Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια;

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πρωταθλητής των περικοπών. Περικόψαμε πάνω από 55% δημόσιες δαπάνες τα τελευταία χρόνια και είμαστε το μόνο υπουργείο που μείωσε φέτος και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του παρελθόντος κατά 3%, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 122 εκατομμύρια ευρώ.

Ο «Ξένιος Ζεύς» σαρώνει τους λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις, αλλά αρκεί αυτό; Με την καρδιά του προβλήματος τι γίνεται; Σκέφτεστε να πάρετε κάποια πρωτοβουλία;

Η αλλαγή του νόμου Ιθαγένειας προϋποθέτει τη διαβούλευση και με τα υπόλοιπα κόμματα, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει. Στόχος μας είναι η νέα νομοθεσία να εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δίνοντας τη δυνατότητα ιθαγένειας σε όσους μετέχουν του ελληνικού πολιτισμού, δηλαδή όσους έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα ή έχουν επιτύχει στο ελληνικό πανεπιστήμιο με το σύστημα των πανελληνίων.

Τι γίνεται με το πολιτικό χρήμα; Ετοιμάζεστε για κάποια κίνηση; Και με την ευκαιρία, τι απέγινε το πόρισμα Αλιβιζάτου, επί υπουργίας Γ. Ραγκούση, για τα οικονομικά των κομμάτων;

Το πάρτι του μαύρου πολιτικού χρήματος πρέπει να τελειώσει. Ίσως η καλύτερη λύση να είναι μια φόρμουλα μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια. Ας είμαστε, όμως, ρεαλιστές. Είναι ένα θέμα που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Το ζητούμενο είναι να απομειώσουμε όσο μπορούμε την επιρροή του. Πάντως, ό,τι δουλειά είχε γίνει αξιοποιείται. Παράλληλα όμως συμπληρώνεται και απ’ τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Με τα χρέη των κομμάτων, τι θα γίνει τελικά;

Ό,τι λέει ο νόμος.

Τα μέτρα εκτιμάτε ότι θα περάσουν από τη Βουλή;

Πιστεύω ότι θα περάσουν, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία που θα έχει αυτό για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η όποια καθυστέρηση είναι απότοκος της σκληρής διαπραγματευτικής προσπάθειας που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Θα ήταν σκόπιμο μετά την ψήφιση του «πακέτου», εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί, να γίνει ανασχηματισμός;

Αυτό νομίζω ότι δεν είμαι ο κατάλληλος για να σας το απαντήσω. Θα το κρίνει ο πρωθυπουργός.

Σας τρομάζει η άνοδος της Χρυσής Αυγής, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και τους ανέργους;

Με προβληματίζει και με ανησυχεί. Έχουμε χρέος ως πολιτεία να ενημερώσουμε το λαό και να μην αφήνουμε κενά που τα εκμεταλλεύονται οι ακραίοι και οι λαϊκιστές, παίζοντας με τον ανθρώπινο πόνο.

Εκτιμάτε ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει νερό στο κρασί του και θα επιλέξει μία πιο μετριοπαθή στρατηγική ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα παραμείνει στο «μια από τα ίδια»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διεισδύσει στον κεντροαριστερό χώρο, χωρίς όμως να αποποιείται τις ακροαριστερές συνιστώσες του. Μιλάει με τους αριστερούς της Ευρώπης, συνεργάζεται με το γερμανικό Ινστιτούτο Rosa Luxemburg. Δηλώνει ότι θαυμάζει τον Helmut Schmidt την ίδια ώρα που ανέχεται τις μολότοφ και τις κουκούλες και δεν τις καταγγέλλει. Δεν γίνονται όλα αυτά μαζί. Οι αντιφάσεις και ο θολός λόγος συνδυασμένα με τον εξωραϊσμένο λαϊκισμό υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια και κλονίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, απειλώντας να βάλουν σε περιπέτεια τους Έλληνες.

Θα δώσετε το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς;

Το είχαμε επιχειρήσει και την προηγούμενη φορά που ήμασταν κυβέρνηση, ωστόσο δεν έτυχε της στήριξης των υπολοίπων κομμάτων. Πλέον, θεωρώ πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Είμαστε έτοιμοι ως κοινωνία αλλά και ως πολιτικός κόσμος να ανταποδώσουμε στον οικουμενικό ελληνισμό όσα έχει κάνει κατά το παρελθόν, αλλά και όσα προτίθεται να κάνει για τη Μητέρα-Ελλάδα. Οι περίπου 8 εκατομμύρια ομογενείς είναι η νέα ανεκμετάλλευτη δύναμη της χώρας να βγει από την κρίση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ