Visual Browsing
Εδώ πληρώνουμε την πρόθεση, όχι το αποτέλεσμα

Εδώ πληρώνουμε την πρόθεση, όχι το αποτέλεσμα

Σημασία έχει να αναπαράγονται οι σχέσεις εξουσίας. Τι άλλο είναι η πολιτική;

Στη ΝΔ έχουν καταλάβει ότι, αν δεν παίξουν με το λαϊκισμό, δεν πρόκειται να δουν εξουσίας πρόσωπο. Ειδικά με τον νέο εκλογικό νόμο. Αν δεν παίξουν δηλαδή με αντιμνημόνιο, κριτική στην ΕΕ, δίκη Γεωργίου, ΕΛΣΤΑΤ και βέβαια πολεμικές αποζημιώσεις. Γιατί αυτό είναι το εκλογικό σώμα και αυτά θέλει. Μετά, αν και αφού ανέβουν επάνω, θα δουν σε ποιο μοτίβο θα συνεχίσουν. Σήμερα όμως έχουν ανάγκη από «ρεύμα» που δεν διαθέτουν και πρέπει να αποκτήσουν. Μετά από δεκαετίες εμποτισμού με αντισυστημικό λαϊκισμό, το πόπολο θα επιδείξει εύνοια μόνο σε όποιον υποσχεθεί μια έστω συντηρητική επαναφορά. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Κάτι σαν να πέφτουν λεφτά από τον ουρανό. Οι πολεμικές αποζημιώσεις. Το αίτημα παραμένει το ίδιο, τα μέσα ανανεώνονται.

Αύριο να γίνουν εκλογές (που λέει ο λόγος), ο Τσίπρας θα βγει με αντιμνημονιακή ατζέντα. Θα υποσχεθεί κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των μνημονιακών νόμων και εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και θα γίνει πιστευτός. Μετά από μια δύσκολη περίοδο και, αφού εκβιαστήκαμε και κάναμε τις αναγκαίες προσαρμογές, ήρθε η ώρα να ανασάνουμε και διορισμούς να κάνουμε και αυξήσεις να δώσουμε και τους φόρους να μειώσουμε και την 13η να επαναφέρουμε ‒ έστω και μισή. Κάτι θα βρει να πει και υπάρχει κόσμος και ντουνιάς να τον ακούσει. Γιατί; Διότι ελάχιστοι του χρεώνουν ότι υπέγραψε μνημόνιο. Διότι οι περισσότεροι ή σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι του είναι πεπεισμένοι ότι το ψήφισε χωρίς να το θέλει. Προσπάθησε. Και αυτό ο κόσμος της Ελλάδος το εκτιμάει. Εδώ πληρώνουμε την πρόθεση, όχι το αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, ο Μητσοτάκης δεν είναι αγαπητός στις πλατιές λαϊκές μάζες. Γιατί είναι μνημονιακός, ευρωπαϊστής και ορθολογιστής. Είναι φιλελεύθερος. Κατά βάθος δεν τον θέλει για κυβερνήτη ούτε ο παραδοσιακός δεξιός ψηφοφόρος. Γιατί υπάρχει υποψία ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις. Θα βάλει χέρι στους δημόσιους υπαλλήλους. Θα ανοίξει την αγορά. Θα εκσυγχρονίσει την εκπαίδευση. Ο Έλληνας δεν θέλει τέτοια πράγματα. Κάποτε φώναζε «ελιά ελιά και Κώτσο βασιλιά» υπονοώντας ότι ανταλλάσσει την πείνα με το συντηρητισμό του. Αύριο ίσως μας πει ξεκάθαρα ότι ανταλλάσσει τη στασιμοχρεοκοπία με τη φενάκη της εθνικής αξιοπρέπειας και της υψωμένης γροθιάς. Ένας νεοσυντηρητισμός ελληνικής καταγωγής και προελεύσεως που πάει γάντι με την περίσταση. Αν ο Κυριάκος θέλει να ανέβει στην εξουσία, πρέπει να πείσει ότι δεν είναι και τόσο μεταρρυθμιστής ούτε φανατικός ευρωπαϊστής. Το γήπεδο του αντιπάλου είναι το μοναδικό γήπεδο. Αν είναι μάγκας ας φέρει το διπλό.

Η διείσδυση της νέας ιδεολογίας είναι ταχύτατη και εκτεταμένη. Καλύπτει όλο το παραδοσιακό πολιτικό φάσμα, σπάει στεγανά, δομεί νέες συμμαχίες, εγκαθιστά ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον. Η προσπάθεια προσεταιρισμού των ψήφων της ΧΑ στο θέμα του εκλογικού νόμου ήταν μια βόμβα μεγατόνων που δεν έσκασε. Γιατί στη ΧΑ τρόμαξαν όταν είδαν αριστερή επίθεση φιλίας στο κοινό τους. Αλλά αυτή είναι η αυγή που ξημερώνει στην νέα Ελλάδα.

Η μέθεξη των δύο άκρων θεωρήθηκε απλός πολιτικός ελιγμός για τη δημιουργία κυβέρνησης ενώ ήταν η στρατηγική κίνηση της επόμενης εικοσαετίας. Εθνικιστικός ολοκληρωτισμός με δανεικά, σε ευρωβαλκανικό περιβάλλον. Το δεξιό ή αριστερό διακριτικό σταδιακά θα εξαφανίζεται. Δεν εξυπηρετεί πια και προκαλεί σύγχυση. Αντίφαση; Καθόλου. Η Ελλάδα είναι ικανή για όλα και η Ευρώπη έχει αρχίσει όχι απλά να το καταλαβαίνει αλλά και να το αποδέχεται. Σημασία έχει να αναπαράγονται οι σχέσεις εξουσίας. Τι άλλο είναι η πολιτική;

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5