1821 Digital Gallery
Handelsblatt σε Μέρκελ: Κινηθείτε για να αποφευχθεί το Grexit

Handelsblatt σε Μέρκελ: Κινηθείτε για να αποφευχθεί το Grexit

Πρόταση για μια νέα αρχή που θα αποτρέψει το χάος

«Κυρία Μέρκελ, κινηθείτε!», ζητά η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο σχόλιό της με το οποίο προτρέπει τη γερμανίδα καγκελάριο να κάνει κινήσεις ώστε να επιλυθεί η κρίση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί το Grexit.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη θέση κατά την οποία φοβούνται να κάνουν κινήσεις από φόβο μήπως φανούν αδύναμοι. Όμως, τονίζει, κάποιος πρέπει να κινηθεί, διαφορετικά η Ελλάδα θα καταστραφεί οικονομικά και ίσως πολιτικά.

Η υπόθεση ότι ένα Grexit είναι διαχειρίσιμο και ότι θα επαναφέρει σε οικονομική ισορροπία την Ελλάδα είναι αφελής. Κάτι τέτοιο, επισημαίνει η Handelsblatt, θα ήταν εξαιρετικά ακριβό για όλους και κινδυνεύει να βυθίσει στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράλληλα η άποψη που επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ κοντόφθαλμη. Ακόμη κι αν η ΕΚΤ καταφέρει να καθησυχάσει τις αγορές, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα αποκτήσουν την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι ένα οικοδόμημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει, ότι το ευρώ δεν είναι σταθερό νόμισμα.

Σχετικα
Η γελοιογραφία της Τετάρτης 26.01.2022
Η γελοιογραφία της Τετάρτης 26.01.2022

Η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως στην κυβέρνηση Μέρκελ θα μειωνόταν. Στην περίπτωση ενός Grexit, η ήρεμη δύναμη της κυρίας Μέρκελ, την οποία θαυμάζουν στο εξωτερικό, θα αποδεικνυόταν ότι λειτουργεί μόνο σε ήρεμους καιρούς.

Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να κινηθεί, υπογραμμίζει η Handelsblatt. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί μια λύση με την οποία και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται ότι δεν έχουν ταπεινωθεί. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο μέλλον και όχι στο χάος, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Τσίπρας χρειάζεται ένα πολιτικό τρόπαιο να μπορέσει να δεχθεί μια συμφωνία. Από την άλλη ο Έλληνας πρωθυπουργός βυθίζεται μέρα με τη μέρα στο οικονομικό χάος και, παρά τη νίκη του στο δημοψήφισμα, θα δεχθεί περισσότερες πιέσεις. Η Μέρκελ χρειάζεται μια υποχώρηση που θα καθιστά σαφές ότι οι Έλληνες είναι διατεθειμένοι να τηρήσουν τις συμφωνίες και τους κανόνες.

Σχετικα
Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει για τα προβλήματα της «Ελπίδας»
Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει για τα προβλήματα της «Ελπίδας»

Ίσως, επισημαίνει η Handelsblatt, να πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται, όμως να της δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο. Αυτό, εξηγεί, είναι λογικό από οικονομική άποψη. Παράλληλα μια πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ζητούν οι Έλληνες, δεν είναι εφικτή. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια bad bank για τα παλιά χρέη. Έτσι θα δινόταν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι στη χώρα δίνεται μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Πάντως η εφημερίδα χαρακτηρίζει κατανοητές τις ανησυχίες πολλών Ευρωπαίων ότι το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να θεωρηθεί προηγούμενο και να ενδέχεται να προκαλέσει ανάλογες αντιδράσεις και σε άλλες χώρες. Όμως αυτές οι ανησυχίες δεν θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη θέση, διότι πρόκειται για πολύ περισσότερα. Το να αφεθεί η Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για τις άλλες χώρες είναι σίγουρα μια χειρότερη εναλλακτική, σχολιάζει η Handelsblatt.

Συχνά συγκρίνεται η Μέρκελ με τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, όμως ο Κολ σε μεγάλες ιστορικές στιγμές απέδειξε ότι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να ασκεί ενεργή πολιτική. Τώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να παραδειγματιστεί από τον Κολ και να κινηθεί, καταλήγει η Handelsblatt.

photo © EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5