1821 Digital Gallery
Κακλαμάνης VS Καμίνης Γύρος Β'
ΤΕΥΧΟΣ 323

Κακλαμάνης VS Καμίνης Γύρος Β'

Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων «πρόσωπο με πρόσωπο» απέναντι σε εννέα ερωτήσεις της ATHENS VOICE, λίγο πριν την τελική αναμέτρηση στις κάλπες.

Πρωί στο εκλογικό τμήμα – βράδυ στο εκλογικό κέντρο. Πώς ήταν η δεύτερη εκλογική εμπειρία ως υποψήφιος δήμαρχος; Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι διαφορετική, αφού και η κοινωνία μας είναι διαφορετική. Όμως το ωράριο παραμένει ίδιο, είτε είσαι δήμαρχος είτε είσαι υποψήφιος. Αν θέλεις να είσαι πραγματικά δίπλα στον πολίτη, οφείλεις να είσαι 24 ώρες την ημέρα. Και αυτό είναι ένα γεγονός που επιβράβευσαν οι συμπολίτες μου, τιμώντας με, για δεύτερη φορά, με την ψήφο τους.

Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος; Συνολικά το αποτέλεσμα καταδεικνύει μια αντίδραση των πολιτών απέναντι σε όσα καταστρέφουν την πόλη μας. Στα τρύπια σύνορα και την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής, στο μνημόνιο και τα οικονομικά μέτρα, στην έλλειψη αστυνόμευσης. Μία αντίδραση που πιστεύουμε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα μετατραπεί σε ένα ενιαίο μέτωπο, για να αντισταθούμε και να ξεπεράσουμε τα πλήγματα που έχουν επιφέρει οι πολιτικές της κυβέρνησης στην πόλη μας. Η ψήφος και όχι η αποχή, την επόμενη Κυριακή, θα βάλει μία τελεία στην αλαζονεία του κυβερνητικού υποψηφίου.

Οι εκλογές συνεχίζονται, τα προβλήματα περιμένουν

Πώς θα αλλάξει η «βιτρίνα» της πόλης, το ιστορικό κέντρο; Ήδη ξεκίνησε να αλλάζει, παρά τα γραφειοκρατικά κολλήματα και τον κυβερνητικό συγκεντρωτισμό. Και όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, σας λέω ότι αυτό είναι εφικτό, πρώτον με τις πολεοδομικές μας παρεμβάσεις που αναμορφώνουν την περιοχή (αναπλάσεις Ψυρρή, Κεραμεικού, κατεδάφιση κτιρίου στην Ομόνοια), δεύτερον με τη μεταφορά των μονάδων του ΟΚΑΝΑ, κάτι για το οποίο θα συνεχίσουμε τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, και τρίτον με την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις του κέντρου με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής τους δυσπραγίας.

Σχετικα
Προβάδισμα για το κόμμα του Μακρόν απέναντι στο αριστερό μπλοκ
Προβάδισμα για το κόμμα του Μακρόν απέναντι στο αριστερό μπλοκ

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, αλλά και εξ ολοκλήρου ευθύνη-αρμοδιότητα του δήμου. Θα γίνει ποτέ το πεζοδρόμιο στην Ομόνοια το ίδιο καθαρό με το πεζοδρόμιο στο Χίλτον; Η καθαριότητα είναι σαφέστατα ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Με τον ίδιο τρόπο καθαρίζονται τα πεζοδρόμια σε όλη την πόλη, δεν βρομίζουν όμως με τον ίδιο τρόπο. Η υπερσυγκέντρωση μεταναστών στην Ομόνοια δεν διευκολύνει την καθαριότητα, όσες φορές και να καθαρίζουμε. Επιπλέον αυξήσαμε τον εξοπλισμό μας για να μπορούμε να καθαρίζουμε πιο συχνά, πρέπει όμως να φτιαχτούν επιτέλους οι χώροι διάθεσης απορριμμάτων από την κυβέρνηση, ώστε να μην τρώμε ώρες με τη μεταφορά απορριμμάτων.

Ο Καλλικράτης θα βλάψει τα ταμεία; Μας χωρίζουν δύο μόλις μήνες έως την 1η Ιανουαρίου του 2011, ημερομηνία που ο Καλλικράτης ξεκινά το ταξίδι του. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εκδοθεί δεκάδες υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων, να έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεωτικές μετατάξεις, να έχουν κοστολογηθεί οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες, να έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι (άρθρο 102 του Συντάγματος), να έχει προχωρήσει το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» για τη  στήριξη του Καλλικράτη που βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά. Σ’ αυτά προσθέστε τις περικοπές για την περίοδο 2010-2013, περίπου 6 δις ευρώ λόγω τρόικας. Φοβάμαι όμως ότι ο Καλλικράτης δεν έγινε για τους Έλληνες, αλλά για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Γι’ αυτό που θα ακολουθήσει με την εφαρμογή του Καλλικράτη στις 2 Ιανουαρίου, την αποκλειστική ευθύνη θα έχουν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών και όσοι τους στήριξαν.

Παραεμπόριο. Πότε θα πάψει το κρυφτό με τη δημοτική αστυνομία; Πώς θα κλείσει η πληγή για το υγιές εμπόριο της πόλης; Η πάταξη του παραεμπορίου είναι προτεραιότητα. Μόνο το 2010 έγιναν πάνω από 14.000 κατασχέσεις, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 580.000 προϊόντα παράνομης πώλησης. Η «πληγή» θα κλείσει όταν κάποιοι αποφασίσουν να συμπράξουν στο να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Και ο μοναδικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ελεγχθεί η παράνομη εισαγωγή των προϊόντων αυτών στα τελωνεία.

Σχετικα
Αυστραλία: Νίκη των Εργατικών μετά από δεκαετή διακυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος
Αυστραλία: Νίκη των Εργατικών μετά από δεκαετή διακυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος

Κυκλοφοριακό πρόβλημα. Τι θα κάνει ο δήμος για να αδειάσει το κέντρο από τα αυτοκίνητα, χωρίς να εμποδίζεται η προσέλευση του κόσμου στον Δήμο Αθηναίων; Η κουβέντα που κάποιοι έχουν ξεκινήσει για «αστικά διόδια» δεν είμαι σίγουρος ότι αποτελεί μέτρο αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού και φυσικά σε αυτή την κουβέντα θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι πολίτες και οι αρχές της πόλης.  Σημαντικότερο μέτρο θεωρώ πως είναι η δημιουργία κινήτρων και καμπάνιας υπέρ της χρησιμοποίησης των μαζικών μέσων μεταφοράς.

Τοξικοεξαρτημένοι. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν ελεγχόμενα γκέτο; Θα μείνουν ή θα φύγουν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ; Με τη δική μου πίεση, επί προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ) άρχισε η σταδιακή μεταφορά των μονάδων ΟΚΑΝΑ (της οδού Σοφοκλέους) σε περιφερειακά νοσοκομεία, η οποία και βελτιώνει –για να μη πω λύνει– το πρόβλημα με τη συσσώρευση των εξαρτημένων ατόμων. Στην παρούσα κυβέρνηση, πέραν της ταύτισης των δικών μου απόψεων με αυτές του κ. Χρυσοχοΐδη, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σταμάτησε την μεταφορά.

Παράνομοι μετανάστες και άστεγοι. Δεν αποτελούν καταρχήν αρμοδιότητα του δήμου. Θα τους αφήσετε μόνιμα στο περιθώριο; Σας απαριθμώ τι έχουμε κάνει ήδη, και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την ένταξη των μεταναστών στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της πόλης. Λειτουργούμε το κέντρο σίτισης στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, την Αθηναϊκή Αγορά, το Κοινωνικό Φαρμακείο, ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και αστέγων και το πρώτο Ξενοδοχείο Φτωχών για υπερήλικες άστεγους. Ο δήμος πρώτος λειτουργεί ξενόγλωσσο ραδιοφωνικό σταθμό σε 15 γλώσσες μέσα από τη συχνότητα του Air 104,4. Δημιουργήσαμε Γραφείο Επικοινωνίας Μεταναστών στα Δημοτικά Διαμερίσματα και σε συνδυασμό με το Διαπολιτισμικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των Σωματείων των μεταναστών, συζητούνται λύσεις για τη συντονισμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δημιουργήσαμε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών. Προσφέρουμε μαθήματα υπολογιστών και εκμάθηση ελληνικών μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα «η μαμά μαθαίνει ελληνικά».

Πρωί στο εκλογικό τμήμα – βράδυ στο εκλογικό κέντρο. Πώς ήταν η πρώτη εκλογική εμπειρία ως υποψήφιος δήμαρχος; Κανονικά στις εκλογές πάει κανείς, ψηφίζει, κάνει μια βόλτα και μετά κανονίζει να δει τα αποτελέσματα με την οικογένεια και τους φίλους του. Όταν όμως είσαι υποψήφιος τίποτα δεν γίνεται κανονικά. Ακόμα και στη μικρή βόλτα το πρωί με την οικογένειά μου, μιλούσα με ανθρώπους που με χαιρετούσαν και σκεφτόμουν: «Άραγε κατάφερα να τον πείσω ότι μπορώ να κάνω πέντε πράγματα στην πόλη;». Ξέρετε, είναι φοβερή εμπειρία να σε σταματούν στο δρόμο ή να βλέπεις τις φωτογραφίες σου σε φυλλάδια, σε διαφημίσεις. Η κόρη μου μάλιστα μια στιγμή με ρώτησε απορημένη: «Μπαμπά, γιατί έχει τόσες πολλές φωτογραφίες σου;». Η κορύφωση της έντασης ήρθε το βραδάκι με τα πρώτα αποτελέσματα. Φίλοι τηλεφωνούσαν για συγχαρητήρια, δημοσιογράφοι για συνεντεύξεις, κι εγώ με τους συνεργάτες μου να συζητάμε τα επόμενα βήματα. Η πιο μεγάλη μέρα μέχρι την επόμενη Κυριακή, τελείωσε στο σπίτι. Εκεί με την οικογένειά μου ξαναβρήκα αυτή την πολύτιμη αίσθηση κανονικότητας.  

Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος; Το αποτέλεσμα του α΄ γύρου έδειξε πως πολλοί συμπολίτες μας, οι περισσότεροι, έχουν απογοητευτεί όχι μόνο από την κακή κατάσταση της πόλης αλλά και από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Οι άνθρωποι που δεν πήγαν καν να ψηφίσουν ή προτίμησαν ακραίες επιλογές έδειξαν ουσιαστικά πως πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να πείσουμε ότι προσφέρουμε πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας. Η τεράστια αποχή, ο αριθμός λευκών και άκυρων, αλλά και η αύξηση του ποσοστού της άκρας δεξιάς, είναι η πιο ηχηρή προειδοποίηση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση. Αύριο θα είναι αργά. Οι συμπολίτες μας έδειξαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να τη φέρει σε πέρας ο απερχόμενος δήμαρχος. Μένει να πείσουμε τώρα εμείς τους δημότες ότι όχι μόνο θέλουμε αλλά και μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα μια πόλη στην οποία θα χαίρεται κανείς να ζει και να εργάζεται.

Οι εκλογές συνεχίζονται, τα προβλήματα περιμένουν

Πώς θα αλλάξει η «βιτρίνα» της πόλης, το ιστορικό κέντρο; Θα φωτίσουμε τους δρόμους, θα καθαρίσουμε συστηματικά  και σχολαστικά τα πεζοδρόμια και τις πλατείες και θα επεκτείνουμε τις μεικτές περιπολίες δημοτικής αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ. σε όλο το ιστορικό κέντρο, όλο το 24ωρο. Αυτά από την πρώτη μέρα, κάθε μέρα. Αν δεν είναι αρκετά για να αλλάξουμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη θα βρούμε κι άλλους τρόπους. Σας το λέω με κάθε σαφήνεια. Θα βελτιώσω άμεσα την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Εάν δεν το πετύχω αυτό, δεν έχω κανένα δικαίωμα να παραμείνω δήμαρχος και να ταλαιπωρώ τους Αθηναίους – όπως κάνει τόσο καιρό ο κύριος Κακλαμάνης.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, αλλά και εξ ολοκλήρου ευθύνη-αρμοδιότητα του δήμου. Θα γίνει ποτέ το πεζοδρόμιο στην Ομόνοια το ίδιο καθαρό με το πεζοδρόμιο στο Χίλτον; Ναι, και όχι μόνο η Ομόνοια, αλλά και η Κουμουνδούρου, η Ευριπίδου, η Πειραιώς, η Πατησίων, τα πεζοδρόμια σε κάθε λεωφόρο, δρόμο, στενάκι. Οι υπηρεσίες καθαριότητας θα καθαρίζουν κάθε μέρα, πολλές φορές τη μέρα, όσο χρειαστεί. Και η δημοτική αστυνομία θα ελέγχει όσους δεν σέβονται αυτή την προσπάθεια και δεν διαχειρίζονται σωστά τα σκουπίδια τους. Από την 1η Ιανουαρίου ο δήμος επιστρέφει στην πόλη για να μπορέσει να επιστρέψει και ο πολίτης.

Ο Καλλικράτης θα βλάψει τα ταμεία; Ο Καλλικράτης παρέχει για πρώτη φορά μια σταθερή πηγή εσόδων. Οι δήμοι αντί να παρακαλούν κάθε φορά την κεντρική εξουσία για χρηματοδότηση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, θα γνωρίζουν από την αρχή πόσα χρήματα θα πάρουν για να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Αυτή η κατάσταση με αδιαφανείς δήμους που κατασπαταλούν το υστέρημα των δημοτών τους και ζητούν να πληρώσει το λογαριασμό ο φορολογούμενος, πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Όσοι αποδίδουν στον Καλλικράτη την έλλειψη χρημάτων στα ταμεία τους πρέπει πρώτα να δείξουν πώς ακριβώς διαχειρίστηκαν τα χρήματα που τους εμπιστεύτηκε ο φορολογούμενος. Και να μας πουν τι έκαναν για να δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης στο δήμο, ώστε να υπάρξει πραγματική αύξηση εσόδων από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παραεμπόριο. Πότε θα πάψει το κρυφτό με τη δημοτική αστυνομία; Πώς θα κλείσει η πληγή για το υγιές εμπόριο της πόλης;  Μέσα στην πρώτη κιόλας χρονιά θα είναι έτοιμες και θα λειτουργούν οι υπαίθριες αγορές όπου οι μετανάστες θα μπορούν να πωλούν νόμιμα, με αποδείξεις, τα εμπορεύματα που θα προμηθεύονται επίσης νόμιμα με τα προβλεπόμενα τιμολόγια. Παράλληλα, η δημοτική αστυνομία θα κυνηγήσει χωρίς καμία καθυστέρηση το παραεμπόριο και όσους προμηθεύουν τους παράνομους πωλητές με τα εμπορεύματα που κατακλύζουν τα πεζοδρόμια και τους δημόσιους χώρους της Αθήνας.

Κυκλοφοριακό πρόβλημα. Τι θα κάνει ο δήμος για να αδειάσει το κέντρο από τα αυτοκίνητα χωρίς να εμποδίζεται η προσέλευση του κόσμου στον Δήμο Αθηναίων; Το όνειρό μου είναι μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, βέβαια, έχουμε πολύ δρόμο. Θα ξεκινήσουμε δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στον πεζό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο ποδήλατο. Η Αθήνα πρέπει να ξαναγίνει μια πόλη που θα προσελκύει ανθρώπους-επισκέπτες, επαγγελματίες και κατοίκους. Πεζοδρομήσεις, πυκνό και αξιόπιστο δίκτυο συγκοινωνιών και ποδηλατόδρομοι θα είναι τα εργαλεία για να διώξουμε το αυτοκίνητο και να κάνουμε χώρο στην πόλη για τον άνθρωπο.

Τοξικοεξαρτημένοι. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν ελεγχόμενα γκέτο; Θα μείνουν ή θα φύγουν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ; Οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ θα κατανεμηθούν σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, όπου υπάρχουν συνάνθρωποί μας που χρειάζονται τη βοήθειά τους. Έτσι θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο να συγκεντρώνονται στο κέντρο τοξικοεξαρτημένοι συμπολίτες μας από όλες τις γειτονιές. Γκέτο δεν πρόκειται να ανεχθώ. Για το έγκλημα, όμως, και τα κυκλώματα των εμπόρων ναρκωτικών δεν θα υπάρξει καμμία ανοχή.

Παράνομοι μετανάστες και άστεγοι. Δεν αποτελούν καταρχήν αρμοδιότητα του δήμου. Θα τους αφήσετε μόνιμα στο περιθώριο;  Θα κάνω ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα και εκεί που δεν έχω κατ’ αρχήν αρμοδιότητα θα πάρω πρωτοβουλίες, θα γίνω εάν χρειαστεί ενοχλητικός. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να βγουν από το περιθώριο, να έρθουν στην επιφάνεια, να καταγραφούν. Για να τσακίσουμε έτσι και το οργανωμένο έγκλημα που τους εκμεταλλεύεται. Μέχρι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους θα τους δώσουμε προσωρινή διαμονή, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και κάρτα εργασίας. Το τονίζω, όμως. Αυτό είναι ένα προσωρινό αλλά απαραίτητο μέτρο. Δεν γίνεται διαφορετικά. Επίσης θα επεκτείνουμε το δίκτυο κοινωνικής προστασίας του δήμου στις γειτονιές για τους άστεγους και τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Φωτο: ΙΑΚΩΒΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5