Πολιτικη & Οικονομια

Η τρόικα ασχολείται με αριθμούς, εμείς με τους ανθρώπους

O δήμαρχος Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης μιλάει στην A.V.

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 321
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης

«Δεν θα γίνω ο φοροεισπράκτορας της κυβέρνησης» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, που ανοίγει τα χαρτιά του για όλα: το χάλι στο κέντρο της πόλης, τους μετανάστες, τη διπλή ανάπλαση, το μέλλον τού «Αθήνα 9,84» αλλά και το βασικό του αντίπαλο στο Δήμο, Γιώργο Καμίνη.

Τελικά ο «Καλλικράτης» είναι ευχή ή κατάρα για την Αυτοδιοίκηση;  Ο «Καλλικράτης» ξεκινάει το ταξίδι του τον Ιανουάριο του 2011, η απόσταση δηλαδή που μας χωρίζει είναι μόλις δύο μήνες. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν εκδοθεί δεκάδες υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων, να έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεωτικές μετατάξεις, να έχουν κοστολογηθεί οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες, να έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι (άρθρο 102 του Συντάγματος), και απ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί μόνο οι εγκύκλιοι για τις εκλογές… Αν σ’ αυτά προσθέσετε τις περικοπές για την περίοδο 2010-2013  περίπου 6 δις ευρώ λόγω τρόικας, σας αφήνω να επιλέξετε εσείς ποια λέξη ταιριάζει. Μακάρι να ξεπεραστούν όλα αυτά, φοβάμαι όμως ότι η Αυτοδιοίκηση μπαίνει σε περιπέτειες.

Καλείτε τους πολίτες να ψηφίσουν δημάρχους και περιφερειάρχες που τάσσονται κατά του μνημονίου. Τα ίδια όμως λέει και ο Α. Σαμαράς. Τελικά πού είναι η διαφορά; Στην Ελλάδα, ιστορικά, πάντα οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση είχαν και πολιτική διάσταση, ενώ ίσως δεν θα έπρεπε. Προσωπικά ενημερώνω τους συμπολίτες μου για τις οικονομικές επιπτώσεις του μνημονίου στα οικονομικά του Δήμου της Αθήνας και τι σημαίνει αυτό στην ποιότητα των παρεχομένων προς αυτούς υπηρεσιών. Το μνημόνιο, η τρόικα και η κυβέρνηση ασχολούνται μόνο με τους αριθμούς, εγώ έχω την υποχρέωση να ασχοληθώ με τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους.

Πολλοί Δήμοι ωστόσο ευθύνονται για κακή διαχείριση των οικονομικών τους, εμφανίζουν μαύρες τρύπες από μπαράζ προσλήψεων. Εσείς πώς εκτιμάτε την οικονομική διαχείριση του Δήμου Αθήνας; Κάνατε λάθη και ποια;  Φέτος η κυβέρνηση στέρησε από το Δήμο της Αθήνας περίπου 50 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν τα είχαμε, θα κλείναμε το χρόνο μας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Υπάρχουν όμως δύο αντικειμενικές εκτιμήσεις που μας κάνουν υπερήφανους σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του Δήμου της Αθήνας. Πρώτον η έκθεση του κ. Ρακιτζή και δεύτερον η εκτίμηση των «φοβερών» Moody’s που για δεύτερη συνεχή χρονιά μας έδωσαν βαθμό Α1, καλύτερο δηλαδή απ’ αυτόν του ελληνικού κράτους. Τα σχόλια περιττεύουν.

Το σίγουρο είναι ότι θα διαχειριστείτε μεγάλα προβλήματα με λιγότερα χρήματα. Πού θα βρείτε τους πόρους; Μήπως με περισσότερους φόρους στους δημότες;  Το ερώτημα αυτό το θέσαμε ως ΚΕΔΚΕ στην κυβέρνηση, για να πάρουμε την «αφοπλιστική» απάντηση: «Αυξήστε τα δημοτικά τέλη κατά 100%». Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά, όποιος Αθηναίος γουστάρει αύξηση των δημοτικών τελών κατά 100%, ψηφίζει τον κυβερνητικό υποψήφιο κ. Καμίνη, όποιος διαφωνεί ψηφίζει το δήμαρχο που επί τρία χρόνια πάγωσε τα δημοτικά τέλη και απάλλαξε απ’ αυτά τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες της πόλης μας. Προτιμώ να κάνω «εκπτώσεις» στο τεχνικό μας πρόγραμμα, παρά να γίνω ο φοροεισπράκτορας της κυβέρνησης…

Το κέντρο της Αθήνας παρακμάζει. Το βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού. Εγκατάλειψη και εγκληματικότητα εκτοπίζουν τη ζωντάνια, την επιχειρηματικότητα, την καλή διάθεση. Πλατεία Ομόνοιας, Άγιος Παντελεήμονας... Είστε ευχαριστημένος με ό,τι κάνατε ως τώρα ως δήμαρχος, στο μερίδιο των ευθυνών που σας αναλογούν; Και το κυριότερο: τι θα κάνετε, αν εκλεγείτε ξανά;  Το πρόβλημα που αναφέρετε δεν προέκυψε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, προϋπήρχε, απλά λόγω Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όλοι ξέρουμε τι έγινε… προκειμένου η Αθήνα να φαντάζει ως μια πόλη διαφορετική απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις θεσμικές ευθύνες που του αναλογούν. Ξέρετε καλά ότι η εγκληματικότητα και η ασφάλεια είναι 100% θέματα ευθύνης της εκάστοτε κυβέρνησης, και όχι των δημάρχων. Όπως επίσης η φύλαξη των συνόρων μας, ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι «ξέφραγο αμπέλι», είναι αποκλειστική ευθύνη του Στρατού και των Δυνάμεων Ασφαλείας του τόπου μας. Χωρίς να θέλω να «βγάλω την ουρά μου απέξω», έχουμε κάνει μια ενδελεχή καταγραφή των προβλημάτων την οποία –μαζί με προτάσεις– έχουμε διαβιβάσει στους αρμόδιους, όχι για να τους επιβάλουμε την άποψή μας, αλλά για να τους βοηθήσουμε στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων. Για παράδειγμα, με την πίεση τη δική μου, επί προηγουμένης κυβέρνησης (ΝΔ) άρχισε η σταδιακή μεταφορά των Μονάδων ΟΚΑΝΑ (της οδού Σοφοκλέους) σε περιφερειακά νοσοκομεία, η οποία και βελτιώνει –για να μη πω λύνει– το πρόβλημα με τη συσσώρευση των εξαρτημένων ατόμων, προς δικό τους όφελος. Στην παρούσα κυβέρνηση, παρά την ταύτιση των δικών μου απόψεων με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας σταμάτησε τη μεταφορά. Ο Δήμος όμως συνεισφέρει πολλά στην πάταξη του παραεμπορίου, στον καθαρισμό εγκαταλειμμένων κτιρίων, στην ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών, έχοντας απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, όμοιο του οποίου δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Θα συνεχίσω την πίεση στην κυβέρνηση γιατί οι κάτοικοι αυτών των περιοχών σε πολλά έχουν δίκιο.

Οι μετανάστες έχουν θέση στην Αθήνα και με ποιο καθεστώς; Το ρωτάμε αυτό γιατί ο ΛΑΟΣ, που σας στηρίζει, έχει διαφορετική άποψη για τους χειρισμούς...  Όπως σ’ όλες τις πόλεις του κόσμου η ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών είναι υποχρέωση της πολιτείας. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πολλά (4.000 μερίδες φαγητού καθημερινά, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο κ.λπ.), αντικαθιστώντας την πολιτεία. Με μία όμως βασική προϋπόθεση: αυστηρή φύλαξη των συνόρων από το στρατό και την αστυνομία και υποδοχή τόσων όσων αντέχει ο κοινωνικός ιστός της πατρίδας μας. Όλα τα άλλα είναι ανέξοδος λαϊκισμός…

Διπλή ανάπλαση. Τι δεν πήγε καλά; Μπορεί κάποτε να ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο;  Σε μια στιγμή που όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουμε δεσμευτεί γραπτά ως προς τη νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, το ζητούμενο είναι να πάνε όλα καλά. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για να ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση-«αναγέννηση» για το 7% της συνολικής έκτασης της πόλης. Η νομοθετική ρύθμιση δεν είναι μόνο για να φτιαχτεί το γήπεδο για την ΠΑΕ, οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και δύο υπερτοπικά πάρκα 150 στρεμμάτων στον Βοτανικό και στην Αλεξάνδρας, αλλά είναι πυροκροτητής για την ανάπτυξη των 2.100 στρεμμάτων του Ελαιώνα και των 220 στρεμμάτων του κτήματος Αμπελοκήπων.

Γιώργος Καμίνης. Ποια είναι η γνώμη σας για το βασικό σας αντίπαλο;  Ένας συμπαθής και αξιοπρεπής άνθρωπος που φοβάμαι ότι έχει πέσει «θύμα» κακών συμβούλων. Μέχρι στιγμής μόνο καταγγέλλει χωρίς να έχει παρουσιάσει ούτε μία σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση.

Ποια θα είναι η τύχη του «Αθήνα 9,84» αν εκλεγείτε ξανά; Θα συρρικνωθεί, θα κλείσει, θα αναμορφωθεί και πώς; Η αναδιοργάνωση του Αθήνα 9,84 έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια. Μειώθηκαν οι δαπάνες του, μειώθηκε το προσωπικό (μετατάξεις) και αυξήθηκαν τα έσοδά του. Η πολιτική αυτή θα συνεχισθεί, όπως και το ταξίδι του σταθμού της πόλης μας.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ