1821 Digital Gallery
Εξαρχειώτες, ανεβείτε στις ταράτσες σας
ΤΕΥΧΟΣ 660

Εξαρχειώτες, ανεβείτε στις ταράτσες σας

Την 1η Ιουνίου η ομάδα «Εγχείρημα Πουλιά» καλεί τους κατοίκους να ακούσουν μουσική στις ταράτσες τους

Σε μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία καλούνται να συμμετάσχουν οι ένοικοι πολυκατοικιών των Εξαρχείων με σκοπό να συναντηθούν στο δεύτερο και ανεκμετάλλευτο επίπεδο της πόλης, τις ταράτσες τους. Η πολυσυλλεκτική ομάδα Εγχείρημα Πουλιά επιχειρεί να δώσει πνοή στην ιδέα που γεννήθηκε το 2016. Στόχος της είναι για μία ημέρα να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη εκδήλωση-γιορτή την ώρα της δύσης του ηλίου. Η εκδήλωση βασίζεται σε μια πρόσκληση/κάλεσμα των κατοίκων να ανεβούν στις ταράτσες τους και να τις οικειοποιηθούν, με μια μουσική εκδήλωση (ηχοτοπίο) που θα διαρκέσει 60 λεπτά με μουσικούς που θα τους παρέχει η ομάδα. Στη συνέχεια, θα υπάρξει ένα ομαδικό ραντεβού όλων στην ταράτσα του ΒΟΞ. Το κάλεσμα δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους αλλά και στους ίδιους τους μουσικούς που θα πάρουν μέρος. Με την ανακοίνωση του εγχειρήματος υπήρξε υπερπροσφορά μουσικών, ωστόσο οι θέσεις δεν έχουν κλείσει ακόμα. Αυτό που αναζητά η ομάδα είναι περισσότερες ταράτσες. Τα μέλη της ομάδας Πάρης Λεγάκης (εκ-κινητής), Πανδώρα Γιαμαλίδου, Ελένη Μαστρογεωργοπούλου, Δάφνη Σοφιανοπούλου παρουσίασαν την ιδέα τους πριν λίγο καιρό  στο  Πολιτιστικό κέντρο Εξαρχείων και η Athens Voice ήταν εκεί για να μάθει περισσότερα.

Πριν 2 χρόνια ο Πάρης Λεγάκης κάθονταν στην ταράτσα του απολαμβάνοντας ένα ακόμη αθηναϊκό ηλιοβασίλεμα. Τότε ήταν που σκέφτηκε πώς θα μπορούσαν να γεμίσουν και άλλες ταράτσες με κατοίκους της γειτονιάς για να βιώσουν κάτι παρόμοιο. Από τη γέννηση της ιδέας πέρασαν 5 μήνες, «άρχισα να σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να το επικοινωνήσω στη γειτονιά. Σύντομα δημιουργήθηκε μία ομάδα των 9 και πέρασαν άλλοι 5 μήνες για να συγκεκριμενοποιηθεί η ιδέα. Έκανα αίτηση στο European Culture Foundation για στήριξη, η οποία και δόθηκε», μας λέει ο Πάρης Λεγάκης. 

Το εγχείρηµα είναι µια αφορµή για να γνωριστούν οι ένοικοι της κάθε πολυκατοικίας µεταξύ τους, αλλά και για την ενεργοποίηση των ταρατσών ως τόπους συνάντησης

Η ομάδα κατέληξε σε δύο μελέτες και προέκυψε ένα ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα. Στον οριζόντιο άξονά του βρίσκονταν δύο χρονικά όρια, η μνήμη, που έχει να κάνει με το παρελθόν, και η φαντασία, που έχει να κάνει με το μέλλον. Στον κάθετο άξονα τοποθετήθηκαν τα χωρικά όρια, η γειτονιά στο κάτω μέρος και οι ταράτσες στο πάνω μέρος. Είδαν λοιπόν πως για να κάνουν κάτι στις ταράτσες και να καλέσουν τον κόσμο να ανέβει σε αυτές, πρέπει να ξεκινήσουν από κάτω, από τη γειτονιά, μιλώντας με τον κόσμο και μαζεύοντας υλικό για να δουν τι μνήμες έχουν σε σχέση με τη γειτονιά, αλλά και με την ταράτσα. Αυτή η διαδικασία θα αναδείκνυε τον τελικό στόχο του εγχειρήματος. Το κάθε βήμα θα τους οδηγούσε στο επόμενο.

Σχετικα
Κι όμως το μπισκοτοπαγωτό υπάρχει στα Εξάρχεια
Κι όμως το μπισκοτοπαγωτό υπάρχει στα Εξάρχεια

Η µουσική που ακουστεί την ημέρα της ενέργειας θα είναι ατµοσφαιρική, αυτοσχεδιαστική, κυρίως µε φυσικά µουσικά όργανα

«Η γειτονιά έχει παρά πολύ έντονη την αίσθηση της μνήμης, ήθελε περισσότερο να μιλήσει για το παρελθόν παρά για τη φαντασία, για το μέλλον δηλαδή», αναφέρει η Πανδώρα Γιαμαλίδου η οποία επιμελήθηκε το αποτέλεσμα των συνεντεύξεων που πήρε η ομάδα από μόνιμους κατοίκους των Εξαρχείων. Μεταξύ άλλων ερωτήθηκαν πώς θυμούνται το δημόσιο χώρο των Εξαρχείων στα παιδικά τους χρόνια, αν ανεβαίνουν στην ταράτσα τους, τι θα ήθελαν να συμβεί εκεί, τι τους λείπει από το δημόσιο χώρο που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στις ταράτσες. Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν ήταν έλλειψη της κοινής ζωής της παλιάς γειτονιάς, η υποβάθμιση της πλατείας και φυσικά οι ταραχές ιδιαίτερα την ημέρα της επετείου του θανάτου του Γρηγορόπουλου. Όλοι ανεξαιρέτως ωστόσο δήλωσαν πως δεν θα έφευγαν από τη γειτονιά τους ακόμα και να τους χάριζαν ένα σπίτι στα Βόρεια προάστια. Πολλοί τόνισαν επίσης ότι στα θετικά της περιοχής είναι η εγγύτητά της σε σχολές, σινεμά, θέατρα, η ύπαρξη πολλών νέων ανθρώπων, η ενδιαφέρουσα street art.

Χάρτης με τις ταράτσες που συμμετέχουν ήδη στο Birds Project
Σχετικα
Κάτοικοι Εξαρχείων στον Εισαγγελέα - «Όχι» στην γκετοποίηση ενός «αυτόνομου κρατιδίου εγκληματικότητας»
Κάτοικοι Εξαρχείων στον Εισαγγελέα - «Όχι» στην γκετοποίηση ενός «αυτόνομου κρατιδίου εγκληματικότητας»

Τα «Πουλιά» θεωρούν το εγχείρημα μια αφορμή για να γνωριστούν οι ένοικοι της κάθε πολυκατοικίας μεταξύ τους, αλλά και για την ενεργοποίηση των ταρατσών ως τόπους συνάντησης. «Επιθυμούμε να χαρτογραφήσουμε αλλά και να προκαλέσουμε τα όρια της σκέψης και του συναισθήματος ούτως ώστε ο καθένας ξεχωριστά να κατανοήσει καλύτερα τη δικιά του αλήθεια για τον εαυτό του και το σύνολο. Ελπίζουμε το εγχείρημα αυτό να αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Η συνάντηση μετά το τέλος της μουσικής εκδήλωσης θα αποτελέσει αφορμή για το μοίρασμα της εμπειρίας που βιώσαμε, έναυσμα για συζήτηση σχετική με θέματα που αφορούν τη γειτονιά και εορταστικό κλείσιμο του όλου βιώματος. Για να πραγματωθεί η εκδήλωση-γιορτή, ζητάμε από τους ενοίκους να φιλοξενήσουν μία/έναν μουσικό στην ταράτσα τους. Λόγω της κοντινής απόστασης των πολυκατοικιών ο κάθε μουσικός μπορεί να ακούει τους άλλους στην απέναντι ταράτσα και όλοι μαζί να δημιουργήσουν ένα ηχοτοπίο. Η μουσική που θα παίξουν θα είναι ατμοσφαιρική αυτοσχεδιαστική, κυρίως με φυσικά μουσικά όργανα. Η επικοινωνία με τις υπόλοιπες ταράτσες μέσω του μοναδικού ηχοτοπίου που θα δημιουργηθεί θα τις ενεργοποιήσει. Το έντονο βίωμα είναι το κλειδί για τη διάρρηξη του φανταστικού. Όταν κάποιος βιώσει μία ιδιαίτερη εμπειρία αυτή καταγράφεται στη μνήμη του λόγω του έντονου συναισθήματος που ένιωσε. Ο βιωμένος χώρος μετατρέπεται έτσι σε τόπο. Έτσι, η ταράτσα (rooftop) θα μετατραπεί σε ταράτσα-τόπος (Rooftopos)», καταλήγει η ομάδα.

Αν λοιπόν μένετε στα Εξάρχεια, καλείστε την Παρασκευή 1 Ιουνίου στις 20.11 να φιλοξενήσετε έναν/μία μουσικό την ώρα της δύσης του ήλιου στην ταράτσα της πολυκατοικίας σας (υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι συναινούν όλοι οι ένοικοι). Μετά θα ακολουθήσει συζήτηση στην ταράτσα του σινεμά ΒΟΞ. Τα Πουλιά ευχαριστούν για αυτή τη συνεργασία ιδιαίτερα την κ. Πέγκυ Ρίγγα.

Ενημερωθείτε περαιτέρω, παραχωρήστε την ταράτσα ή αν είστε μουσικός δηλώστε ενδιαφέρον στην επίσημη σελίδα της ομάδας, www.facebook.com/birdsproject.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5