Health & Fitness

Γιώργος Παυλάκης: ΜΙΑ ΔΟΣΗ εμβολίου θα είναι τεράστια βοήθεια

«Έστω και αν δεν κοπούν οι μεταδόσεις, οι εμβολιασμένοι δεν πάνε στο νοσοκομείο και δεν πεθαίνουν»

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Παυλάκης
Γιώργος Παυλάκης

Ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης προκρίνει τον γρήγορο εμβολιασμό με τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου, γιατί προσφέρει προστασία σε περισσότερους πιο άμεσα

Μια πιθανή επιτάχυνση των μεταλλάξεων μετά από χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου προβάλλεται ως λόγος μη εφαρμογής της πρότασης γρήγορου εμβολιασμού με την πρώτη δόση του εμβολίου σε όλους, αναβάλλοντας ταυτόχρονα την δεύτερη δόση για 2-3 μήνες αργότερα. O Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής του τμήματος εμβολίων στο Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου των ΗΠΑ, αφού εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο πώς χτίζει τα επίπεδα ανοσίας ο οργανισμός μας, υποστηρίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι ΜΙΑ ΔΟΣΗ εμβολίου θα είναι τεράστια βοήθεια για να μπλοκάρουμε τη βαρύτητα της επιδημίας, να προστατεύουμε άμεσα τον πληθυσμό και να ανοίξουμε πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια την οικονομία και την κοινωνία.


Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα εμβόλια δεν είναι φάρμακα, δεν δρουν ανάλογα με την ποσότητα, δημιουργούν άλλη ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Γυμνάζουν τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει ένα παθογόνο δίνοντας του ειδικούς στόχους πριν την μόλυνση. Έτσι, όταν γίνει πραγματική μόλυνση, ο οργανισμός ήδη έχει αντισώματα και κύτταρα για να αντιμετωπίσει την εισβολή. Αν έχει πολλά εξουδετερώθηκα αντισώματα, τότε μπλοκάρει την είσοδο του ιού. Αν έχει λιγότερα από τα απαιτούμενα, ο ιός μολύνει και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται, αλλά το σώμα έχει ήδη κατασκευάσει τα εργοστάσια αντισωμάτων, που είναι τα κύτταρα μνήμης, και τα βάζει να ενεργοποιηθούν και να δουλέψουν στο φουλ. Ετσι, σε λίγες μέρες παράγονται μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και μπλοκάρουν τον ιό σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ίαση. Δηλαδή, το σώμα μας κάνει αυτό που δεν κάναμε στο επίπεδο της κοινωνίας. Είναι σαν να είχαμε φτιάξει χιλιάδες εργοστάσια σε όλο τον κόσμο έτοιμα να παράγουν εμβόλια και φάρμακα κατά του Κορωναιού μέσα σε μέρες, αντί για ένα χρόνο που μας πηρέ. Παράλληλα, ο οργανισμός έχει φτιάξει λόγω του εμβολιασμού και κυτταροτοξικά κύτταρα, που δεν παράγουν αντισώματα αλλά σκοτώνουν τα μολυσμένα κύτταρα. Μετά από αυτό το απλοϊκό μάθημα, να πω ότι μετά την πρώτη δόση του εμβολίου το σώμα μας είναι ειδοποιημένο, και, ακόμα και αν δεν έχει πολύ ψηλά αντισώματα για να αντιμετωπίσει τον ιό, τα φτιάχνει σε λίγες μέρες και εμποδίζει την ζημιά από τον ιο.

ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ αντί για υποθέσεις, που λένε ότι μια δόση εμβολίου εμποδίζει βαριά νόσο, ανάγκη νοσοκομείου και θάνατο. Άρα, εμποδίζουμε την καταστροφή των νοσοκομείων και μπορούμε να ανοίξουμε τη χώρα πιο γρήγορα με λιγότερες απώλειες.

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΙΟΥ; Όχι αναγκαστικά, λέω εγώ, γιατί κόβουμε το ιικό φορτίο και έτσι κόβουμε την δυνατότητα του ιού να κάνει δισεκατομμύρια πειράματα και να βρίσκει τρόπους να δραπετεύει από το ανοσολογικό σύστημα. Τώρα ξέρουμε ότι το σώμα μας έχει βρει πολλούς καλούς στόχους για αντισώματα εναντίον του ιού. Ο ιός «προσπαθεί» να τους τροποποιήσει και να προφυλαχτεί. Αυτό το κάνει τυχαία, δεν είναι συνειδητή διαδικασία, είναι αυτόματη κάθε φορά που πολλαπλασιάζεται, και αφορά ένα στόχο σε κάθε προσπάθεια. Εμείς βλέπουμε μόνο τις επιτυχίες του ιού, γιατί επεκτείνονται στον πληθυσμό. Για να βρει συνδυαστικούς τρόπους να αποφύγει δυο η περισσότερους στόχους αντισωμάτων, ο ιός χρειάζεται ένα τεράστιο αριθμό συνδυασμών και επίσης αυτό που λεμέ ανασυνδυασμό του RNA του. RECOMBINATION. Είναι λοιπόν σχεδόν σίγουρο για μένα ότι ΜΙΑ ΔΟΣΗ εμβολίου θα είναι τεράστια βοήθεια για να μπλοκάρουμε τη βαρύτητα της επιδημίας και να προστατεύουμε άμεσα τον πληθυσμό. Γιατί θα κόψει γρήγορα το ιικό φορτίο στην κοινότητα, όπως το κόβει και η καραντίνα. Κόβοντας το ιικό φορτίο, κόβουμε τις μεταδόσεις. Έστω και αν δεν κοπούν οι μεταδόσεις, οι εμβολιασμένοι δεν πάνε στο νοσοκομείο και δεν πεθαίνουν. Τεράστια διάφορα, και γρήγορα! Για όσους αμφιβάλλουν ακόμα έχοντας μισοχωνέψει τι γράφουν τα βιβλία, τους λέω ότι ο ιός δεν χρειάζεται τα εμβόλια για να δημιουργήσει καινούρια στελέχη, το κανει ήδη κάθε μέρα, με γρήγορους ρυθμούς και πολύ πετυχημένα. Αρα, πρέπει να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε το Ο ΒΡΕΓΜΕΝΟΣ ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΟΒΑΤΑΙ...

Από ηθική άποψη, αυτό που προτείνω είναι καλύτερο, γιατί προσφέρουμε προστασία σε περισσότερους, πιο γρήγορα. Έστω και μικρή προστασία είναι καλύτερη από τίποτα. Τώρα που οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί, είναι καιρός να βάλουμε αυτό το σχέδιο σε εφαρμογή που θα κόψει πολλούς θανάτους και βαριές αναπηρίες. Και να υπογραμμίσω ξανά ότι δεν προτείνω να μην κάνουν όλοι τις δυο δόσεις εμβολίου, για αυτά τα εμβόλια που χρειάζονται δυο δόσεις. Η πρόταση είναι μια μικρή καθυστέρηση 1-2 μηνών για τη δεύτερη δόση, που θα επιτρέψει άμεσα εμβολιασμό περισσότερων με μια δόση. Από ανοσολογική άποψη, αυτή η αλλαγή στο χρόνο της δεύτερης δόσης δεν είναι προβληματική, αντίθετα είναι ίσως καλύτερη στρατηγική  για την καλύτερη προετοιμασία του ανοσολογικού μας συστήματος.

Το εμβόλιο J&J εγκρίθηκε σαν μια δόση, και προσφέρει ισχυρή προστασία από βαριά ασθένεια και θάνατο. Την ίδια περίπου προστασία προσφέρει και η πρώτη δόση εμβολίων της AstraZeneca και πιθανότατα της Pfizer, συμφώνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις. Γιατί να διστάζουμε να δούμε την ουσία, εν μέσω πανδημίας και κατάστασης ανάγκης? Δεν πρέπει να αφήσουμε το φόβο και την ημιμάθεια να μας καθυστερήσουν παραπάνω.

Η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να ανοίξει με καλύτερες συνθήκες φέτος το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει τεράστια προσπάθεια για άμεσους εμβολιασμούς και συμπίεση του ιικου φορτίου στην κοινότητα.

Το πρώτο πράγμα που θα εξετάσουν υποψήφιοι τουρίστες θα είναι το επίπεδο της επιδημίας στην Ελλάδα. Ένα επόμενο, είναι το επίπεδο του εμβολιασμού του πληθυσμού, που δίνει ένα προσθετό διάστημα ασφάλειας. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να προβάλλει αυτή την εικόνα τον Απρίλιο-Μάιο, η τουριστική σαιζόν θα είναι πιο δύσκολη. Επί της ουσίας, θα είναι και πιο επικίνδυνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ