TV + Series

Τα καλύτερα «Christmas Specials» που φτιάχτηκαν ποτέ για την τηλεόραση

Τα χριστουγεννιάτικα προγράμματα που έγιναν στολίδια της ποπ κουλτούρας

Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
A Charlie Brown Christmas
A Charlie Brown Christmas

Christmas Specials: Οι χριστουγεννιάτικες τηλεοπτικές εκπομπές που αγαπήθηκαν και ξεχώρισαν.

Η τηλεόραση ανέκαθεν φρόντιζε να έχει ειδικά προγράμματα για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, συνήθως φτιαγμένα έτσι, ούτως ώστε να κρατάνε το ενδιαφέρον όλης της οικογένειας. Μερικά από αυτά αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας μας. Αυτά είναι μερικά «Christmas Specials» που μας έχουν κρατήσει συντροφιά εδώ και πολλά Χριστούγεννα και έχουν επηρεάσει αμέτρητες ταινίες, βιβλία και άλλα έργα τέχνης, ανά τα χρόνια.

Τα Χριστουγεννιάτικα τηλεοπτικά προγράμματα που άφησαν εποχή

How the Grinch Stole Christmas! (1966)

Συχνά ξεχνάμε πως η αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων του Τσακ Τζόουνς (γνωστού για τη δουλειά του επάνω στα Looney Tunes), βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Δρ. Σους, φτιάχτηκε για το κανάλι CBS της αμερικανικής τηλεόρασης. Ο πράσινος κύριος Γκριντς με τη μικρή καρδιά, που ζει μόνος (με τον σκύλο του, Μαξ) στα βουνά πέρα από το χωριό Χούβιλ, όπου τα Χου περιμένουν με τραγούδια και χορούς τα Χριστούγεννα, ενοχλείται από το θόρυβο που κάνουν και αποφασίζει να «κλέψει τα Χριστούγεννα». Όταν όμως, αφού έχει κλέψει όλα τα δώρα και όλα τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από κάθε σπίτι στο Χούβιλ, ανακαλύπτει πως τα Χου συνεχίζουν να τραγουδούν και να χορεύουν, ο κύριος Γκριντς καταλαβαίνει πως τα Χριστούγεννα είναι κάτι παραπάνω από υλικά αγαθά.

Dr. Seuss How the Grinch Stole Christmas (1966) - Trailer (HD)

Σε αυτή την πρώτη μεταφορά του βιβλίου, ο Μπόρις Καρλόφ (γνωστός για τον ρόλο του ως Φράνκενσταϊν, κατά τη δεκαετία του 1930) «δανείζει» τη φωνή του στον κύριο Γκριντς. Η ταινία είναι στην ουσία μιούζικαλ, με πολλά τραγούδια της να έχουν γίνει πλέον κλασικά (όπως για παράδειγμα το «You’re a Mean One, Mr. Grinch»). Ηθοποιοί όπως ο Τζιμ Κάρεϊ και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς έχουν ενσαρκώσει ή έχουν «δανείσει» τη φωνή τους στον κύριο Γκριντς, σε μεταγενέστερες μεταφορές του βιβλίου, ενώ τα «παιδιά» της δεκαετίας του 1990 θα θυμούνται την ταινία να παίζει στην τηλεόραση του Κέβιν, στο «Μόνος στο Σπίτι» (1990).

Dr. Seuss' How The Grinch Stole Christmas | Trailer | Now on Blu-ray, DVD & Digital

Rudolph, the Red-Nosed Reindeer (1964)

Πολλά «Christmas Specials» έχουν βασιστεί σε χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η συγκεκριμένη «stop-motion animation» μεταφορά της ιστορίας του Ρούντολφ του ελαφιού με την φωτεινή κόκκινη μύτη (βασισμένη στο ομότιτλο τραγούδι της δεκαετίας του 1930) είναι μάλλον η πιο πρωτοποριακή. Το «stop-motion animation» ήταν μία νέα τεχνική κατά τη δεκαετία του 1960, προερχόμενη από τον πειραματικό «avant-garde» κινηματογράφο της εποχής. Η πλοκή της ταινίας είναι σχεδόν σουρεαλιστική, με τον Αϊ-Βασίλη, ξωτικά, το τέρας του χιονιού, Γέτι και ένα λιοντάρι με φτερά, όλα να έχουν θέση μέσα σε αυτή. Λίγο κάτω από μία ώρα σε διάρκεια και με τον αμερικανό φολκ μουσικό, Μπερλ Αϊβς, να διηγείται την ιστορία, η ταινία είναι εξαιρετικά διασκεδαστική για μικρούς και μεγάλους.

Rudolph the Red-Nosed Reindeer (1964) | Official Trailer

Frosty the Snowman (1969)

Βασισμένη στο ομώνυμο χριστουγεννιάτικο τραγούδι από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, η ταινία κινουμένων σχεδίων «Frosty the Snowman» έπαιξε για πρώτη φορά το Δεκέμβρη του 1969, στο κανάλι CBS. Η πλοκή αφορά έναν χιονάνθρωπο, τον Φρόστι, που τα παιδιά φτιάχνουν στην αυλή του σχολείου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο οποίος ζωντανεύει όταν το μαγικό καπέλο ενός ταχυδακτυλουργού προσγειώνεται κατά λάθος στο κεφάλι του. Η μαγική χριστουγεννιάτικη ιστορία έχει παιχτεί άπειρες φορές έκτοτε στην αμερικανική τηλεόραση ενώ η φήμη της είναι πλέον παγκόσμια. Προερχόμενη από μία εποχή που στην τηλεόραση είχε πρωτοεμφανιστεί ο Scooby-Doo, η ταινία αντέχει στο χρόνο και διαθέτει σήμερα παρόμοια φρεσκάδα με σχεδόν 60 χρόνια πριν, όταν γυρίστηκε.

Frosty the Snowman | Frosty Comes to Life | Preview

A Charlie Brown Christmas (1965)

Το ειδικό χριστουγεννιάτικο επεισόδιο των διάσημων Peanuts, με τον κεντρικό ήρωα, Τσάρλι Μπράουν, να περνάει άσχημα τα «Christmas blues» και να ετοιμάζει μία χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση με τους φίλους του για να τα αντιμετωπίσει, αποτελεί μία ιδιαιτερότητα ανάμεσα στις μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων για την τηλεόραση. Τα θέματα που πραγματεύεται η ιστορία, το γεγονός ότι πραγματικά παιδιά «δανείζουν» τις φωνές τους στους χαρακτήρες και φυσικά το εξαιρετικό τζαζ σάουντρακ του Βινς Γκουαράλντι (που δεν αποτελείται μόνο από χριστουγεννιάτικες μελωδίες) κάνουν το «Charlie Brown Christmas» μοναδικό. Το CBS αρχικά περίμενε να μην έχει απήχηση στο κοινό, χωρίς τον ήχο από γέλια του κοινού να συνοδεύει τις ατάκες των χαρακτήρων, όμως η ταινία απέκτησε αμέσως καλτ κοινό και σήμερα θεωρείται κλασσική.

A Charlie Brown Christmas — Charlie’s Christmas Tree | Apple TV+

Blackadder's Christmas Carol (1988)

Η βρετανική κωμική σειρά «Μαύρη Οχιά», με τον Ρόουαν Άτκινσον, που προηγείται του «Mr. Bean», λαμβάνει συνήθως χώρα σε κάποια κομβική στιγμή της ιστορίας της Αγγλίας. Για αυτό το ειδικό για τα Χριστούγεννα επεισόδιο της σειράς, οι δημιουργοί της διάλεξαν την Αγγλία του 19ου αιώνα, όπως περιγράφεται στην πασίγνωστη νουβέλα του Κάρολου Ντίκενς, «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία». Ο Άτκινσον υποδύεται εδώ τον Εμπενίζερ Μπλακάντερ, έναν καλόκαρδο και γενναιόδωρο εργοδότη, που, μετά από μια χριστουγεννιάτικη νύχτα, όταν τον επισκέπτονται (κατά λάθος) τρία φαντάσματα, αλλάζει τελείως την οπτική του και γίνεται κακός. Η ξεκαρδιστικά διαστρεβλωμένη ιστορία διαθέτει το χαρακτηριστικό βρετανικό μαύρο χιούμορ της σειράς και συνεχίζει να προκαλεί γέλιο μέχρι σήμερα.

Ghost of Christmas future - Blackadder's Christmas Carol - BBC

The Simpsons: Roasting on an Open Fire (1989)

Οι Simpsons, που σήμερα έχουν πίσω τους 35 σεζόν και έχουν γίνει ταυτόσημοι με την ποπ κουλτούρα, την οποία πολύ συχνά συνθέτουν στις ιστορίες τους, ξεκίνησαν με αυτό τον πιλοτικό χριστουγεννιάτικο επεισόδιο, που κίνησε το ενδιαφέρον του κοινού. Όπως αργότερα καθιερώθηκε, ο τίτλος αποτελεί ένα «παιχνίδι» με εκείνον του διάσημου χριστουγεννιάτικου τραγουδιού, «Chestnuts Roasting on an Open Fire». Το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν έχει όλα αυτά που χαρακτηρίζουν μέχρι και σήμερα τους «Simpsons»: Ο Μπαρτ τραγουδάει μία χυδαία, δική του εκδοχή του «Jingle Bells» στη γιορτή του σχολείου, η Μαρτζ προσπαθεί να κάνει οικονομία για να περάσουν τα Χριστούγεννα, αλλά ο άντρας και τα παιδιά της ξοδεύουν ασύστολα και ο Χόμερ, αφότου συνειδητοποιεί ότι δεν θα πάρει μπόνους από τη δουλειά του, αποφασίζει να δουλέψει ως Αϊ-Βασίλης στο τοπικό «mall», όμωςκαιτα λεφτά που κερδίζει από εκεί τα ξοδεύει όλα σε έναν αγώνα σκύλων.Για τους φαν της τηλεοπτικής οικογένειας, όλα τα συστατικά που μας έχουν κάνει να αγαπήσουμε τη σειρά, όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκονται σε αυτό το αρχικό επεισόδιο.

The Simpsons S1 Ep1 Simpsons Roasting On An Open Fire (1989)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ