TV + Series

Lucky Hank: Μια μίνι σειρά που θα σας ζεστάνει την καρδιά

Ένας μισάνθρωπος καθηγητής κολεγίου προσπαθεί να βάλει τάξη στο χάος με όπλα του το χιούμορ και τον σαρκασμό

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lucky Hank: Η μίνι τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο χιουμοριστικό μυθιστόρημα του Richard Russo

Lucky Hank: Η μίνι τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο χιουμοριστικό μυθιστόρημα του Richard Russo

Καθώς δεν είναι όλες τους «Twin Peaks», τείνω να αποφεύγω τις σειρές που γράφονται για την τηλεόραση, γιατί μπορεί να κρατήσουν για πάντα, και ενδεχομένως περισσότερο από εμένα. Και θέλω οπωσδήποτε να δω τι θα γίνει στο τέλος. Βλέπω όμως ευχαρίστως κάποιες μίνι σειρές, καθώς αυτές είναι συνήθως διασκευές μυθιστορημάτων και έτσι δεν έχουν —δόξα τω Θεώ— δεύτερο κύκλο.

Lucky Hank: Η μίνι τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο χιουμοριστικό μυθιστόρημα του Richard Russo

Το «Lucky Hank» είναι μάλλον η καλύτερη τέτοιου είδους σειρά που είδα εδώ και πολύ καιρό, και σίγουρα —αν εξαιρέσουμε τις σειρές τρόμου και επιστημονικής φαντασίας— αυτή που είναι πιο κοντά σε πράγματα που αγαπώ ιδιαίτερα: Αμερική, μικρή πόλη, ιδιότροποι καθηγητές κολεγίου και παλαβοί συγγραφείς, έξυπνοι και ενδιαφέροντες άνθρωποι, και πολλή-πολλή ενσυναίσθηση, πολλή αγάπη και μέριμνα για τα μικρά, καθημερινά πράγματα, αυτά που έχουν ενδιαφέρον και «ουσία» δηλαδή — ακόμα και αν δεν μπορείς να τη δείξεις πάντα αυτή την αγάπη: προσπαθείς τουλάχιστον, έστω και άτσαλα.

Πρωταγωνιστεί ο σπουδαίος Μπομπ Όντενκερκ του «Breaking Bad» και του «Better Call Saul», και είναι πραγματικά όσο καλός θα περίμενε κανείς. Άλλωστε, η επιλογή αυτού του σεναρίου αντί οποιουδήποτε άλλου —ο Όντενκερκ μπορεί πια να διαλέξει ό,τι θέλει— ήταν κάτι στο οποίο ενεπλάκη προσωπικά (εκτελεί επιπλέον και χρέη executive producer), μαζί με τους παραγωγούς τού ΒΒ και του BCS, σειρές που τον έκαναν, έστω και αργά, διάσημο σε όλο τον κόσμο — μόλις πέρυσι, στα εξήντα του, απέκτησε και το δικό αστέρι Walk of Fame του Χόλιγουντ.

Lucky Hank: Η μίνι τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο χιουμοριστικό μυθιστόρημα του Richard Russo

Ο ρόλος, εδώ, του πάει γάντι. Το έξοχο μυθιστόρημα «Straight Man» του Richard Russo (στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τον μάλλον περίεργο τίτλο, «Ένας άντρας, τρεις γυναίκες και μια χήνα», σε μετάφραση του Αλέξη Εμμανουήλ ένα μόλις χρόνο μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, το 1998, από τις εκδόσεις Μέδουσα/Σέλας) είναι ημι-αυτοβιογραφικό και πραγματικά διασκεδαστικό — γελάς κανονικά διαβάζοντάς το, είναι κωμικό, και μάλιστα πολύ υψηλού επιπέδου κωμικό μυθιστόρημα. Και ο Όντενκερκ είναι πέρα και πάνω απ’ όλα κωμικός συγγραφέας, με άπειρα χιλιόμετρα στην τηλεόραση, από το «Saturday Night Live» μέχρι το «Mr. Show», το «Late Night with Conan O’Brien» και ένα σωρό άλλα. Εδώ λοιπόν, είναι στο στοιχείο του, καθώς παίζει τον ρόλο του Γουίλιαμ Χένρι «Χανκ» Ντέβερο του Νεότερου, αυτού του καθηγητή και προέδρου του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας σε ένα άσημο κολέγιο μιας άσημης πόλης στην Πενσιλβάνια. Κοντά στα εξήντα κι αυτός, έχει βαρεθεί τη δουλειά του απολύτως, νιώθει να πνίγεται από τη μονιμότητα της θέσης του, σχεδόν απεχθάνεται πια τους φοιτητές του, δεν μπορεί —και δεν θέλει— να συζητά με τους συναδέλφους του και να εμπλέκεται στα κουτσομπολιά και τις ραδιουργίες του χώρου, και οχυρώνεται πίσω από τον σαρκασμό και τη λεπτή ειρωνεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της δουλειάς του, και της προσωπικής του ζωής. Η οποία προσωπική του ζωή δεν είναι και στα καλύτερά της — ποτέ δεν ήταν, βασικά.

Αν και γιος ενός διάσημου κριτικού της αμερικανικής λογοτεχνίας, μισεί τον πατέρα του γιατί εγκατέλειψε την οικογένειά του όταν ο Χανκ ήταν έφηβος — και μάλιστα «προβληματικός» έφηβος, με μια απόπειρα αυτοκτονίας στην πλάτη του. Έχει να τον δει 25 ολόκληρα χρόνια, και στ’ αλήθεια δεν θέλει να τον ξαναδεί. Ή έτσι ισχυρίζεται. Η κόρη του, από την άλλη, έχει παντρευτεί πολύ μικρή, αν και ο γάμος της δεν είναι ακριβώς ο πιο ευτυχισμένος —αλλά είναι με έναν γλυκό τρόπο κάπως ασταθής—, ενώ η γυναίκα του, την οποία υποδύεται η εκπληκτική και πανέμορφη Μιρέιγ Ίνος, υποδιευθύντρια σε ένα γυμνάσιο αυτής της μικρής πόλης, του Ρέιλτον, νιώθει —και με το δίκιο της— να ασφυκτιά και ονειρεύεται να διεκδικήσει μία θέση σε ένα σχολείο της Νέας Υόρκης — με τη διαφορά ότι, σε περίπτωση που όντως την προσλάβουν, ο Χανκ δεν θα πάει μαζί της, γιατί το μόνο πράγμα που αγαπά με πάθος στη ζωή του είναι το Ρέιλτον και η ρουτίνα του. Έχει παγιδευτεί σ’ αυτά τα δυο, και προσπαθεί να προσποιείται πως του αρέσει.

Στο μεταξύ, το κολέγιο, που είναι ήδη υποχρηματοδοτούμενο, θα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερες περικοπές, άρα και απολύσεις. Μάλιστα, ο Χανκ είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει ποιοι από τους εφτά συναδέλφους —και μοναδικούς του φίλους— θα χάσουν τη δουλειά τους. Και όλα αυτά γιατί έτσι αποφάσισε ο πρόεδρος του ιδρύματος, ο Ντίκι Πόουπ, τον οποίο υποδύεται ο αγαπημένος Κάιλ Μακλάχλαν. Και νά που ξαναρχόμαστε αναγκαστικά στο «Twin Peaks»…

Με δυο λόγια, σ’ αυτό το μικρό μέρος, θα γεννηθεί ένα πολύ μεγάλο χάος. Όπως συμβαίνει πάντα στη ζωή, δηλαδή.

Με πολύ χιούμορ και ακόμη περισσότερη τρυφερότητα, με μια βαθιά στοργή για τους άλλους (τους συναδέλφους, τους φίλους, τους γονείς, τα παιδιά — τους άλλους), αυτή η μίνι σειρά θα σας συγκινήσει και θα σας ζεστάνει την καρδιά.

«Lucky Hank», η νέα σειρά του Novacinema4!

Στην Ελλάδα το «Lucky Hank» προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 22:00 αποκλειστικά στο Novacinema4.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ