TV + Series

Γιατί όλοι μιλάνε για το «Lovecraft Country» του HBO;

Κοσμικός τρόμος, τέρατα και ρατσισμός στην Αμερική του ’50, με υπογραφή Τζέι Τζέι Έιμπραμς και Τζόρνταν Πιλ

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Lovecraft Country
Lovecraft Country

Το «Lovecraft Country» είναι η νέα σειρά τρόμου του HBO, με παραγωγούς τους Τζέι Τζέι Έιμπραμς και Τζόρνταν Πιλ.

Δεν έχουμε παράπονο, τις τελευταίες μέρες απολαμβάνουμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές σειρές τρόμου και μυστηρίου (την ανθολογία «Monsterland», τις νέες σεζόν των «The Twilight Zone» και «Penny Dreadful», το πολυαναμενόμενο «Οι Δαίμονες της Έπαυλης Μπλάι», πολλές τηλεοπτικές ταινίες τρόμου επίσης), με το Χάλοουιν να έρχεται στις 31 Οκτωβρίου. Είναι η περίοδος που πολλά στούντιο κρατάνε τα «καλά τους χαρτιά» και κυκλοφορούν τις πιο «τρομακτικές» τους παραγωγές. Το Χάλοουιν πουλάει στις ΗΠΑ όσο τα Χριστούγεννα, αν και η πανδημία μάλλον θα εμποδίσει φέτος το παραδοσιακό trick or treat, ενώ και στην Ελλάδα δύσκολα θα υπάρχουν φέτος θεματικά πάρτι με κολοκύθες, μάγισσες και σκελετούς.

LOVECRAFT COUNTRY Trailer (2020)


Τοποθετώ τη σειρά «Lovecraft Country» στην κορυφή από τις υπόλοιπες που ανέφερα παραπάνω, με μία επιφύλαξη για τους «Δαίμονες της Έπαυλης Μπλάι» που θα αρχίσουν να προβάλλονται στις 9 Οκτωβρίου. Το «Lovecraft Country» είναι άλλη μία προσεγμένη και ακριβή παραγωγή του δικτύου HBO (ανήκει στην WarnerMedia), όνομα-εγγύηση για σειρές που έχουν αγαπηθεί από εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο. «Game of Thrones», «The Sopranos», «The Wire», «Sex and the City», «True Detective»,  δεν χρειάζεται να γράψουμε περισσότερους τίτλους.

Το «Lovecraft Country» έχει δύο «βαριά» ονόματα στην παραγωγή, αυτά των Τζέι Τζέι Έιμπραμς («Lost», «Star Wars», «Star Trek») και Τζόρνταν Πιλ («Get Out», «Us»), με την Μίσα Γκριν να αναλαμβάνει το σενάριο και την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του συγγραφέα βιβλίων μυστηρίου και κόμικς, Ματ Ραφ.

Lovecraft Country
Lovecraft Country


Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με άλλη μία σειρά τρόμου, με όλα τα κλισέ που κουβαλάνε. Το «Lovecraft Country» τοποθετείται χρονικά στην Αμερική της δεκαετίας του ’50, με τις φυλετικές διακρίσεις στο επίκεντρο και οι νόμοι του Τζιμ Κρόου (ένα μη υπαρκτό πρόσωπο) σε πλήρη εφαρμογή, ξεχωριστές θέσεις στα λεωφορεία για λευκούς και μαύρους, ξεχωριστές βρύσες για λευκούς και μαύρους. Ο νόμος για τα Πολιτικά Δικαιώματα των Αφροαμερικανών και το τέλος των φυλετικών διακρίσεων ψηφίστηκε κάποια χρόνια αργότερα, το 1964.

Lovecraft Country
Lovecraft Country


Ο Atticus Freeman («ελεύθερος άνθρωπος» αν μεταφράσουμε το επίθετο του, τον ενσαρκώνει ο ηθοποιός Τζόναθαν Μέιτζορς) μαζί με τη φίλη του Letitia (Τζούρνι Σμόλετ) και τον θείο του, George (Κόρτνεϊ Βανς), ξεκινάνε ένα ταξίδι στην Αμερική του Τζιμ Κρόοου, για να βρουν τον πατέρα του πρώτου που χάθηκε ξαφνικά. Το μόνο που έχει στα χέρια του ο Atticus είναι ένα γράμμα από τον πατέρα του που τον καλεί να ψάξει τις ρίζες της οικογένειάς τους στο Ardham της Μασαχουσέτης. Στο δρόμο τους  θα συναντήσουν πραγματικά τέρατα αλλά κάτι ακόμα πιο τρομακτικό, τον ρατσισμό και τη βία από τους λευκούς.

Lovecraft Country
Lovecraft Country


Το «Lovecraft Country» είναι μία πραγματικά συναρπαστική σειρά, «βαθύτερη» από πολλά δημοφιλή δράματα που παίζονται αυτή την εποχή, χωρίς να χάνει όμως την ψυχή της: μυστήριο και τρόμος που θα ζήλευε και ο ίδιος ο θρυλικός και «μονόχνοτος» συγγραφέας H. P. Lovecraft (1890-1937). Όλα τα στοιχεία ενός βιβλίου του Lovecraft υπάρχουν στη σειρά, ο τρόμος, η Μασαχουσέτη και οι γεμάτες ομίχλη βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, η τρέλα, η μυθολογία Κθούλου, τα αληθινά τέρατα και τα τέρατα στο μυαλό μας. Πολλοί λένε πως ο Lovecraft ήταν ρατσιστής, αναγνωρίζοντας όμως το έργο του και τους κόσμους που δημιούργησε. Τώρα, τρεις Αφροαμερικανοί, κινούνται στα μέρη που εξελίσσονταν πολλές από τις ιστορίες του, στην Lovecraft Country.

Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει τα επτά από τα δέκα εβδομαδιαία επεισόδια της πρώτης σεζόν. Ο Ματ Ραφ έχει γράψει και άλλες ιστορίες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε νέες σεζόν, κάτι που ελπίζουμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ