TV + Series

Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος: Το πάθος μου είναι να είμαι γιατρός

Δείτε τη συζήτηση με τον διακεκριμένο καθηγητή και ακαδημαϊκό

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος στην εκπομπή «Άξιον Διαλόγου» του Μάκη Προβατά στο Action24
Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος

Δείτε τη συνέντευξη του Χαράλαμπου Μ. Μουτσόπουλου στην εκπομπή «Άξιον Διαλόγου» του Μάκη Προβατά στο Action24

Επιστήμονες, Καλλιτέχνες, Συγγραφείς, Φιλόσοφοι και άλλοι γνωστοί και λιγότερο γνωστοί είναι οι καλεσμένοι του Μάκη Προβατά κάθε Τετάρτη βράδυ στις 11.30 στην εκπομπή του στο Action24.

Άνθρωποι που έχουν πετύχει πράγματα τα οποία κανείς μας δεν είναι σε θέση να καταφέρει. Έχουν συμμετάσχει σε επιτεύγματα τα οποία θα μνημονεύονται για πάντα. Άλλοι είναι πολύ γνωστοί, άλλοι όχι τόσο. Όμως αυτό που έχουν καταφέρει, αυτό που έχουν δημιουργήσει είναι Άξιον Διαλόγου.

Σε αυτή την εκπομπή Μάκης Προβατάς συνομιλεί με τον Έλληνα ιατρό Χαράλαμπο Μ. Μουτσόπουλο. Ο διακεκριμένος επιστήμονας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1944. Είναι επίτιμος και ομότιμος καθηγητής των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων από το 2010 και Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2017. Έχει ιδρύσει στην Ελλάδα, μετά από μακρά εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ, δύο κέντρα αριστείας για τη νοσηλεία, διδασκαλία και μελέτη της παθογένειας των αυτοάνοσων νοσημάτων, με κυρίαρχο πρότυπο μελέτης το σύνδρομο Sjögren. Οι ερευνητικές μελέτες του έδειξαν ότι το ανοσολογικό σύστημα δεν δυσλειτουργεί αλλά υπερλειτουργεί, ότι κυρίαρχο ρόλο στην έναρξη και διαιώνιση της αυτοάνοσης επίθεσης παίζουν τα κύτταρα στόχος κατά των οποίων στρέφεται το ανοσολογικό σύστημα και υπέδειξαν ότι οι ιοί είναι πιθανόν να εμπλέκονται στην παθογένεια των νοσημάτων αυτών. Μέσω των κλινικοεργαστηριακών μελετών του παρουσίασε την κλινική και εργαστηριακή εικόνα προσβολής διαφόρων οργάνων από τα αυτοάνοσα νοσήματα και ανέδειξε κλινικούς, εργαστηριακούς και μοριακούς δείκτες που είναι δυνατόν να προβλέψουν με ακρίβεια ποιοι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη κακοήθειας του λεμφικού ιστού. Έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του σε Ιατρικές Σχολές, διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε εκατοντάδες σημαντικά περιοδικά Παθολογίας, Ανοσολογίας και Ρευματολογίας, με περισσότερες από 39.000 αναφορές (δείκτης h=98). Βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας Ξανθόπουλος-Πνευματικός (2005), Αριστείο Μποδοσάκη (2010).  Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα (2010), το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ρευματολογίας το Scholar Clinician Award (2006), έλαβε το βραβείο Clemens Von Pirquet για την αριστεία του στην Ιατρική και την Ανοσολογία από το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας (2007), τον τίτλος του Master του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας (2009) και βραβείο Αξιέπαινης Υπηρεσίας από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο κατά των Ρευματικών Παθήσεων (EULAR) (2010) για την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του στον τομέα της Ρευματολογίας.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ