TV + Series

Top μανούλες της ελληνικής τηλεόρασης

Plus 2 απ΄τον κινηματογράφο

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127777-287866.jpg

Μάνες που άφησαν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, συγκεντρώσαμε τις πιο cult φιγούρες μαμάδων της ελληνικής τηλεοπτικής και όχι μόνο ιστορίας. Προσθέστε ελεύθερα στα σχόλια!

Ντένη Μαρκορά (Nτίνα Κώνστα, Δυο Ξένοι)

image

Την αγαπάμε γιατί: αυτή δεν έκανε παιδί, τη γιορτή του κρασιού έκανε.

 

Η βάζελος μάνα-σύμβολο, που μέχρι τα τρία έντυνε το γιο της κοριτσάκι γιατί δεν είχε καταλάβει καλά το φύλο που της είπαν απ’την κλινική. Που τον πέταξε στην πισίνα για να κολυμπήσει γιατί έβλεπε τα σκυλάκια να κολυμπάνε κι έλεγε «μα δεν μπορεί να μην μπορεί να επιπλεύσει το δικό μου το παιδί!». Που του έριχνε τεκίλα στα corn flakes για να ζωντανέψει λιγάκι. Που την έπαιρναν τηλέφωνο απ’το Μωραϊτη να πάει να τον μαζέψει γιατί τον πότιζε υπνοστεντόν για να βγαίνει τα βράδια. Που δεν θυμάται τα γενέθλια του παιδιού της (βεβαίως τα θυμάται, απλώς της διαφεύγει η μέρα, η ημερομηνία και η χρονιά).

Που όμως όταν ήρθε η ώρα δεν δίστασε να τον βγάλει ιδρυτικό μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, της 17Ν, της 20ής Μαϊου και πολλών άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με ημερομηνία, άθεο, ανήθικο, κομπλεξικό, άρρωστο με μια βαριά κληρονομική ασθένεια σεξουαλικής φύσεως (με βεβαίωση απο του Συγγρού, σφραγίδα, υπογραφή όλα εντάξει), ανίκανο, επιθετικό, βάρβαρο, ναρκομανή, αδερφή,  όχι και τελειωμένη λίγο όσο πατάει η μύγα, αλλά αυτές οι παχιές του Αυγούστου, προϊσταμένη, πουστάρα πως το λένε, για να τον σώσει απο τη Μίνα, τη ντροπή της Ευελπίδων και το μπαμπά της τον Υποπτέραρχο. Ντένη, για πάντα στην καρδιά μας.

 

Αγαπημένη ατάκα: «Τώρα θα σε χαστούκιζα, αλλά θα μου χαλάσει το μαλλί».


Χριστίνα Μαρκάτου (Άννα Παναγιωτοπούλου, Ντόλτσε Βίτα)

Καταπιεσμένη εργοστασιάρχης, χήρα από δεκαετίας. Με μια κόρη που πότε τρέχει σε ρέιβ πάρτυ, πότε ερωτεύεται τη φώκια το Θοδωρή,  και πότε φέυγει για να σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα στον Ασπρόπυργο. Με μια πεθερά-τύραννο και μια παρακόρη ημίτρελη που τι ζητάει, ένα τριάρι ρετιρέ να μπει εκειμέσα και να γίνει κυρά κι αρχόντισσα.  Πάνω σε μια ατυχή συγκυρία, γνωρίζει τον έρωτα στο πλευρό του γαμπρού της, Αντώνη. Γεμίζει τύψεις αλλά και φαντασία: αποφρακτικός ίκτερος η Αρχοντούλα, λιθοτριψία ο θείος ο Μίμης, δυο και τρεις γάμοι για την κόρη του επιστάτη. Για να μη μιλήσουμε για το διήμερο στο Ζούμπερι με την Ουρανία την Τσουκαλά.

 

Αγαπημένη ατάκα: Αυτό το τραγούδι θέλω να το αφιερώσω σε έναν άνθρωπο που μπήκε στη ζωή μου ξαφνικά και της έδωσε άλλο νόημα. Είναι για σένα… Σπυριδούλα!


Μαρία μητέρα Χριστίνας/γκόμενα Φίλιππου (Πέμυ Ζούνη, Κλείσε τα Μάτια)

image

Ο δραματικός αντίποδας της Χριστίνας Μαρκάτου, η ελληνική βερσιόν της Αν Μπανκρόφτ στο The Graduate.

Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου για τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, που επί δυο σεζόν προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στον έρωτα της για τον Χριστόφορο και την αγάπη για την κόρη της(Ιωάννα Παππά). Αφού μας δίχασε όλους (οι μισοί υποστήριζαν την κόρη και οι μισοί τη μάνα), στο τελευταίο επεισόδιο απλώς ξύπνησε από ένα κακό όνειρο και μας έσπασε τα νεύρα πανηγυρικά.


Η μάνα του Shtέφανου

Κορυφαία cult στιγμή της ελληνικής τηλεόρασης. Η Χριshτίνα, μοιρασμένη ανάμεσα σε 3-4 άντρες ενώπιον κοινού και Σίας Λιαροπούλου: του Σαμίρ, του κυρίου Μάη και του Shtέφανου. Η μαμά του τελευταίου μπουκάρει στο στούντιο για να λύσει την παρεξήγηση αναγκάζοντας τη Χριστίνα να αναφωνήσει «Μα εγώ shας shέβομαι, μητέρα».


 Αλέκος (Χρύσα Ρώπα, Τι ψυχη θα παραδωσεις Μωρή;)

 

Ο Αλέκος, όπως τη φώναζε ο γιος της. Η πιο νευρωτική και προχώ μάνα που έχει περάσει απ’την  οθόνη μας, κι ας ήταν για έξι μόνο επεισόδια.

Αγαπημένη ατάκα: «Κάνε ό,τι θες στη ζωή σου παιδί μου. Θες να πάρεις ναρκωτικά; Πάρε. Δεν σου το συνιστώ, αλλά να είναι light. Θέλεις να γίνεις γκέι; Γίνε. Λίγο. Μόνο κοίτα να είναι καλό παιδί και να έχει στρωμένη δουλειά. Ευχή και κατάρα όμως σ’αφήνω παιδί μου, να μην ψηφίσεις ποτέ δεξιά. Θα τρίζουν τα κόκκαλα της μανούλας.»


Μάνα Μήτση

10 Mikroi Mitsoi - O Velonismos Therapeuei Tin Omofoilofilia! H Mana Se Rolo ...Arxivelonisti!

«Παράαααλογο; Να’το, δεν απαντάει κανείς. Άρα λογικό».

Η καλή εποχή του Λάκη Λαζόπουλου.

 

Αγαπημένη ατάκα, στην κόρη που της ζητάει λεφτά για να βγει: «Είσαι με τα καλά σου παιδί μου κι εσύ κι ο άλλος; Όποτε ανοίγετε την πόρτα εγώ θα πληρώνω; Το ξέρεις ότι κάθε φορά που πιάνετε το πόμολο δυο χιλάδες μου στοιχίζει;»


Μάνα RAVER

 

Επικός διάλογος με συντονιστή το Νίκο Ευαγγελάτο ανάμεσα στο RAVER και τη Μητέρα RAVER για το αν φταίνε τα ρέιβ πάρτυ που οι νέοι παίρνουν ναρκωτικά. Η Μητέρα RAVER 1 βγαίνει στην τηλεόραση για να πει τα παράπονα της που μεταξύ άλλων ο γιος της «ξύνεται σα μαϊμού» όταν είναι υπό την επήρεια, ενώ τηλεφωνεί και έτερη Μητέρα RAVER για να πει κι αυτή το παράπονο της, ότι κατά τη γνώμη της φταίνε οι ρέιβερς γιατί το παιδί της έβαψε τα μαλλιά του ξανθά, τρύπησε αυτιά και μύτη και χοροπηδάει μες το σπίτι «σαν κατσίκι, 22 χρονών παιδί».


 Η μάνα του Μπουλά που ψήφισε Νέα Δημοκρατία

 

 

Απόσπασμα απ’την ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες». Ο Σάκης Μπουλάς υποδύεται ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το μακρινό 1998 κι ο Γιάννης Ζουγανέλης του αποκαλύπτει ότι η μητέρα του ψήφισε ΝΔ. Ο Μπουλάς, από το σοκ και την απελπισία βουτάει στην πισίνα. Στο ίδιο βίντεο ακούγεται και η πολύ επίκαιρη ατάκα «Αν και αυτοί οι δυο οι άνθρωποι, που τελος παντων δεν απέδωσαν και μια φορά το ΦΠΑ είναι ένοχοι, τότε η μισή Ελλάδα έπρεπε να είναι φυλακή».


Κυρά-Λαυρεντία (Άννα Παναγιωτοπούλου, Το κλαμα βγήκε απ΄τον Παράδεισο)

 image

Η κυρά Λαυρεντία , χαροκαμμένη μάνα. Το να παιδί της το τύφλωσε η Τζέλα Δελαφράγκα με τον σκυλοπ(ι)νήχτη, το άλλο με το αυτοκίνητο της, «αν είχε τραίνο θα με τύφλωνε κι εμένα». Η σωστή η μάνα που την κόρη την έχει δασκαλέψει: «μέχρι το γάμο άντρας δεν θα σου πιάνει τίποτα. Άντε λίγο βυζί κι αυτό μόνο το Σάββατο, μετά το σινεμά».

Αγαπημένη ατάκα: «Πριν έρθεις να μας εξαγοράσεις έπρεπε να ρωτήσεις ποια είναι η Λαυρεντία Μπισμπίκη. Γιατί εμείς στο Μπισμπικέικο το κούτελο το έχουμε καθαρό. Πόσα δίνεις;»


Δημητρα (Δημητρα Παπαδοπούλου, Σ’αγαπώ Μ’αγαπάς)

image

Μανούλα wannabe. Το είχε τόσο καημό, που της αξίζει δικαιωματικά μια θέση. Θοδωρή, εγώ πότε θα γίνω μάνα;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ