Visual Browsing
Η Νάξος του Γιώργου Κορρέ
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2011

Νάξος

Του Γιώργου Κορρέ
Η Νάξος του Γιώργου Κορρέ
O Γιώργος Κορρές μιλάει στην athens voice για την Νάξο

Oι αναµνήσεις µου από τη Νάξο είναι κυρίως από τη γιαγιά και τον παππού, το Σκαδό, τη Μουτσούνα, τα πανηγύρια, το «γάδαρο», το σµυρίγλι, τις πεζούλες, το αρσενικό τυρί, το ρακόµελο, την τσαµπούνα. Όλα αυτά στο πέπλο, την ασάφεια και τη γλυκύτητα της ηλικίας. Σαν φοιτητής το σνόµπαρα το νησί... η Πάρος, η Μύκονος, η Ίος, η Σαντορίνη, η Μήλος είχαν άλλες ταχύτητες.

Το ξανασυνάντησα πριν από 6-7 χρόνια, µε το περίεργο συναίσθηµα της ενοχής και της αυτονόητης ταύτισης. Η καταγωγή (διαβάστε «Το Lexus και η Ελιά»)… ∆εν µπορούσα να πιστέψω ότι είναι τόσο δυνατό αυτό το κάλεσµα, από το νησί και τους ανθρώπους.

Από τον Θέµη, κορυφαίο tax expert, και την καταπληκτική παιδίατρο σύζυγό του Ειρήνη, που µας εξοµολογείτο στου Τζίµυ στο Σαγκρί ότι γεννήθηκε στο Σικάγο και γύρισε στην Ελλάδα όχι για να παντρευτεί Έλληνα, ούτε Αξιώτη, αλλά «Φιλωτίτη» (από το χωριό Φιλώτι)! Από τον κ. Προµπονά, µε το κίτρο και το τσιπουρόµελο στο λιµάνι, από τον Ερρίκο και την Ανίτα, µε το µαγεµένο σπίτι µέσα στο Κάστρο, από την κλασική µουσική το ηλιοβασίλεµα κάτω από την Πορτάρα, από τον Γιάννη Παπαδάκη (η οικογένειά του κάνει ρακοκάζανα 4 γενιές) που µας ετοίµασε ρακιτζό τον Σεπτέµβρη στον Πύργο Μπαζαίου, µοναστήρι του Τιµίου Σταυρού από το 1600, καταπληκτικά συντηρηµένο από τον Μάριο Μπαζαίο, που φιλοξενεί το πολιτιστικό φεστιβάλ του νησιού.

Από την παραλία της Ψιλής Άµµου, όπου πέρυσι σε ένα ονειρικό τοπίο γνωρίσαµε τον κ. Βέλτσο και µας µιλούσε µέσα στο µεσηµέρι, στη σκιά της ταβέρνας, µε πάθος για τη Γαλλία και τα αρώµατα της ζωής του, από την Κατερίνα από το Φιλώτι, συµφοιτήτρια, µουρλή και αγαπηµένη φίλη, από την οικογένεια Προµπονά στο ξενοδοχείο Φοίνικες. Από της Απεράθου το χωριό µε τους τριακόσιους ποιητές, όπου µια τυχαία Τετάρτη Αυγούστου, πηγαίνοντας στην ταβέρνα του Λευτέρη, στην πλατεία τα νέα παιδιά είχαν οργανώσει ανοιχτό θέατρο, µια µαγεία, τα πιτσιρίκια τρέχανε στο προαύλιο της εκκλησίας. Την ίδια ώρα ο κ. Γλέζος µε 3 καθηγήτριες γλωσσολογίας είχε ακροατήριο 250 ανθρώπων µε θέµα το γλωσσικό ιδίωµα, τη σχέση του µε την Κρήτη, την Ηπειρωτική Ελλάδα, σε ένα επίπεδο που έκανα τροµερή προσπάθεια να παρακολουθήσω… Και αυτά µέσα στον Αύγουστο, σε ένα χωριό στην ορεινή Νάξο, που χρειάζεσαι 1 ώρα µε το αυτοκίνητο για να φτάσεις από τη Χώρα…

Σχετικα
Οι Δανοί ψηφίζουν Ελλάδα: Ποιο ελληνικό νησί θεωρούν το καλύτερο
Οι Δανοί ψηφίζουν Ελλάδα: Ποιο ελληνικό νησί θεωρούν το καλύτερο

Από την Εκκλησία της Παναγίας της ∆ροσιανής, ένα από τα αρχαιότερα βυζαντινά µοναστήρια των Βαλκανίων γνωστό και ως Μοναστήρι της Βροχής, τους αρχαίους Κούρους στο χωριό Μέλανες, και το 3.000 χρόνων σύστηµα ύδρευσης που βλέπεις να κατηφορίζει για χιλιόµετρα προς τη Χώρα, το ναό  της ∆ήµητρας, όλα αυτά ιδωµένα µαζί µε τον κ. Γιάννη Μαργαρίτη, ξεναγό της ιστορίας και των ανθρώπων του νησιού και παθιασµένο µελετητή (µας υποσχέθηκε ότι θα τις γράψει τις ιστορίες που µας έλεγε).

Από αυτή τη Νάξο καλούµαι, και δεν µπορώ να αντισταθώ.

* O Γιώργος Κορρές είναι φαρµακοποιός και ιδρυτής της ΚΟΡΡΕΣ

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5