- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Διπλή διάκριση για την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων
Σπουδαία επιτυχία για τη μαθητική και φοιτητική ομάδα στο Κίελο της Γερμανίας
Δύο βραβεία για την Ελλάδα στον 37ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων στο Κίελο - Μαθητές και φοιτήτρια διακρίθηκαν για καινοτόμες εργασίες
Με δύο σημαντικές διακρίσεις για τη χώρα μας ολοκληρώθηκε ο 37ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων (EUCYS 2026), που πραγματοποιήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας από τις 22 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2026.
Η ελληνική αποστολή, αποτελούμενη από τους μαθητές Βασίλειο Πετρόπουλο (Σχολή Μωραΐτη), Νικολέτα Μαλιάρη (Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Μεσολογγίου), Γεώργιο Μπαμπάνη (Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη), Γεώργιο Γκέκα (2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου) και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Θανασούλη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ξεχώρισε ανάμεσα σε 147 νέους επιστήμονες από 37 χώρες, κατακτώντας:
Το Βραβείο EIROforum European Southern Observatory με τον Βασίλειο Πετρόπουλο για την εργασία «Σχεδιασμός και προσομοίωση ενός προωθητήρα ECR (για δορυφόρους) χωρίς κάθοδο με πλέγμα, χρησιμοποιώντας ασύμμετρη παλμική εξουδετέρωση».
Το Βραβείο Friends of the Faculty of Engineering Innovation Award in Physics του Πανεπιστημίου Κιέλου με τη Νικολέτα Μαλιάρη, τον Γεώργιο Μπαμπάνη και τον Γεώργιο Γκέκα για την εργασία «Αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης κατάρρευσης των μελισσοκομιών: Ανάπτυξη και αξιολόγηση φραγμού Deep-UVC (275 nm) με επένδυση PTFE ως απάντηση στην ανθεκτικότητα του Varroa destructor σε χημικά μέσα».
Η Αλεξάνδρα Θανασούλη παρουσίασε την εργασία «MammoGlove: Πολυτροπικό Φορετό Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για Καθοδηγούμενη Αυτοψηλάφηση Μαστού με Στόχο την Έγκαιρη Ανίχνευση Ανωμαλιών μέσω Αισθητηριακής - Λειτουργικής Χαρτογράφησης και Διαχρονικής Παρακολούθησης της Συμπεριφοράς του Ιστού του Μαστού», η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και θερμή ανταπόκριση από το κοινό.
Την ελληνική συμμετοχή τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αμβούργο, Ιωάννης Πυργάκης, και οι εκπρόσωποι του Ελληνογερμανικού Συλλόγου του Κιέλου, Παναγιώτα Γαρμπή και Γεώργιος Μαρίνος. Στην κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού συμμετείχε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δημοσθένης Κυριαζής.
Την ελληνική αποστολή συνόδευσε ο διοργανωτής του Εθνικού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων, Θεόδωρος Μπάρκας, υπάλληλος της Διεύθυνσης Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε πως «Δύο ευρωπαϊκές διακρίσεις για την ελληνική αποστολή είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία. Οι νέοι που εκπροσώπησαν τη χώρα μας αναδείχθηκαν μέσα από τον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του υπουργείου μας και σήμερα βλέπουμε τη δουλειά τους να ξεχωρίζει ανάμεσα σε 144 νέους από 37 χώρες. Αυτό ακριβώς θέλουμε: να δίνουμε στους νέους μας τις ευκαιρίες να δοκιμάζουν τις ιδέες τους, να εξελίσσονται και να διακρίνονται. Θερμά συγχαρητήρια και στους πέντε, αλλά και στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δημοσθένη Κυριαζή, για τη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού».
Ο Εθνικός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων διοργανώνεται κάθε χρόνο από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με πρόσκληση που εκδίδεται στα τέλη Ιανουαρίου. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τους νέους 14-20 ετών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναδείξουν τη δημιουργικότητα και την επιστημονική τους σκέψη σε διεθνές επίπεδο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπουδαία επιτυχία για τη μαθητική και φοιτητική ομάδα στο Κίελο της Γερμανίας
Η ΑΙ δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξει ότι δουλεύει. Το δύσκολο ερώτημα είναι τι αλλάζει τώρα; Τρεις ειδικοί της ΕΥ ανοίγουν τα χαρτιά τους στην ATHENS VOICE
Σκύλοι-ρομπότ, ανθρωποειδή, drones και εξωσκελετοί: Στο Robotics Lab της EY στην Αθήνα είδαμε το επόμενο βήμα της τεχνητής νοημοσύνης
Έρευνα στην εταιρεία Moonshot μετά την παραβίαση ορίων ασφαλείας
Δημόκριτος: 65 χρόνια έρευνας και ένα νέο Ινστιτούτο για την επόμενη ημέρα
Η εταιρεία του Claude ετοιμάζεται για εισαγωγή στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 2 τρισ. δολαρίων
Έκπληκτοι οι ωκεανολόγοι προσπαθούν τώρα να κατανοήσουν τον μηχανισμό επιβίωσής του
Το GPT-6.1 Astra εμφάνισε παραπλανητική συμπεριφορά σε εσωτερικές δοκιμές
Απρόοπτο με έναν από τους τρεις κινητήρες
Το αναγνωστικό κοινό απογοητεύεται, κόσμος μένει χωρίς δουλειά, αλλά είναι και η προδοσία ανάμεσα στον αναγνώστη και τον (όποιο) συντάκτη / συγγραφέα
Η παγίδα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και πώς να την αποφύγουν
Ο ερευνητής του «Δημόκριτου» Στέλιος Καρόζης εξηγεί στην ATHENS VOICE τι είναι –και τι δεν είναι– το AI Factory «Pharos»
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Βαγγέλης Καρκαλέτσης, μιλά στην ATHENS VOICE για το μεγάλο στοίχημα του Quantum, την ΑΙ που αρχίζει να τον ανησυχεί και την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων
Η ΤΝ δεν αλλάζει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Μπορεί να αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος ξεχωρίζει στη δουλειά του.
Μια βραδιά επιστήμης, δέους και μεγάλων ερωτημάτων για τη θέση μας στο σύμπαν
Το νέο AI της Meta αναδεικνύει νικητές και χαμένους
Έρευνα αποκαλύπτει τη ραγδαία αύξηση της ψηφιακής εξάρτησης των νέων
Περισσότεροι από 180 ομιλητές από 60 χώρες θα βρεθούν στις σκηνές του συνεδρίου στο Άμπου Ντάμπι, στις 6-7 Οκτωβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.