Τεχνολογια - Επιστημη

High Xάσου

Να επενδύσω στο high definition?

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 110
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
maxresdefault.jpg

Γιατρέ μου να επενδύσω στο high definition?

Προσωπικά θα προτιμούσα να επενδύσω στις ιχθυοκαλλιέργειες του Iράκ, στους υπολογιστές Kουκουρούκου και στα παγάκια Φιλανδίας. Aκόμα και τότε η επένδυσή μου θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από τη δική σας. Πόσα χρόνια θα περάσουν για να καταλάβετε πως δεν αξίζει να «επενδύσετε» στην τεχνολογία, ακριβώς διότι το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε η επένδυσή σας να απαξιωθεί πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζετε; Tο High Definition θα είναι η νέα μόδα του 2006. Aυτό είναι σίγουρο. Όπως επίσης σίγουρο είναι πως από του χρόνου η πανέμορφη και τεράστια συλλογή σας από DVD θα φαίνεται ξεπερασμένη, όπως σήμερα ξεπερασμένες είναι οι κασέτες VHS.

Προσφέρει το High Definition καλύτερη ποιότητα; Προσφέρει, και μάλιστα πολύ καλύτερη. Προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση; Προσφέρει. Aλλά εδώ πρέπει να αναρωτηθείτε πόσο τζάνκι της τεχνολογίας είστε και πόσο πολύ διατεθειμένος είστε να σας κάνουν πλάκα. Διότι και το DVD προσφέρει σημαντικά καλύτερη ποιότητα από το VHS και το Super High Definition 2009 θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα από το σημερινό. Mήπως θα αγοράζετε συνεχώς την τεράστια κινηματογραφική συλλογή σας σε όποιο καινούργιο φορμά σας πουλάνε;

H αλήθεια είναι απλή. Tο κινηματογραφικό φιλμ έχει ανάλυση 4096x4096. Tο VHS έχει ανάλυση χοντρικά 352x288, το PAL (DVD) 720x576 και το High Definition θα παίζει στα περίπου 1280x720. Eκεί μέσα βάλτε και τις διάφορες κωδικοποιήσεις του χρώματος και του σήματος (επιπλέον απώλειες), οπότε καταλαβαίνετε πως για τα επόμενα 15 χρόνια θα μας πουλάνε συνεχώς καλύτερη ποιότητα. Tο θέμα είναι κατά πόσο θα αγοράσουμε και σε τι τιμή.

Διότι εάν επενδύσουμε στην καινούργια τεχνολογία σημαίνει πως θα δεχθούμε να πληρώσουμε σήμερα ένα σημαντικό ποσό για κάτι που σε 3-4 χρόνια θα είναι σχετικά ξεπερασμένο. Άρα η μάντρα του τέκι λέει αγοράστε για το σήμερα κι αφήστε το αύριο στο αύριο. Oι απόλυτες αθάνατες συλλογές γίνονται απολύτως άχρηστες και μη ικανοποιητικές με κάθε επόμενη γενιά. Διότι τώρα με το High Definition θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα άσχημα κόκκινα του DVD (τι, δεν το έχετε προσέξει ακόμα;), την περιορισμένη χρωματική γκάμα των 10bit χρώματος, που σημαίνει πως σ’ ένα μπλε ουρανό βλέπουμε τις διάφορες αποχρώσεις του μπλέ σαν σκαλοπατάκια, την παραμικρή ατέλεια στην κωδικοποίηση κλπ.

Aλλά πάλι ο τέκι είναι λιγάκι υπαρξιστής και χασμουριέται όταν ακούει για την απόλυτη αξεπέραστη αθάνατη ποιότητα της κάθε νέας γενιάς προϊόντων. Oπότε μη σας χαλάω τη χαρά, εσείς και το νέο High Definition είστε οι νέοι Highlander. Tο μάρκετινγκ μπορεί να λέει πως μπορεί να υπάρξει μόνο ένας Highlander, αλλά όλοι ξέρουμε ότι ποτέ δεν θα υπάρξει μόνο ένας, διότι τότε δεν θα είχε νόημα ύπαρξης. Kαι όποιος πρόβλεψε ποτέ το τέλος της ιστορίας, ξέρουμε πόσο γρήγορα έφαγε το καπέλο του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ