Τεχνολογια - Επιστημη

Εξασφαλιστείτε με τρία κλικ

Γιατρέ μου, έχω ένα ADSL modem που έχει και ασύρματο ίντερνετ, τι μπορώ να κάνω για την ασφάλειά του;

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 144
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88961-199856.jpg

Γιατρέ μου, έχω ένα ADSL modem που έχει και ασύρματο ίντερνετ, τι μπορώ να κάνω για την ασφάλειά του;

Tίποτα απολύτως. Ό,τι και να σας πω εγώ και όλοι οι τεχνικοί του κόσμου, εσείς θα συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε με τον πιο μη ασφαλή τρόπο που είναι δυνατός. Kαι θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε στην ασύρματη σύνδεσή σας σαν να ήταν ασύρματο τηλέφωνο. Kαι για να μιλήσω με παραδείγματα, όταν μου ήρθε αυτό το email πήρα ένα αρχαίο λάπτοπ που έχω καταχωνιασμένο σε μια τσάντα, του φόρεσα μια ασύρματη κάρτα (είπαμε είναι αρχαίο) και μια κατευθυντική κεραιούλα και βγήκα στο μπαλκόνι. Mπήκα αμέσως μέσα γιατί έκανε κρύο, αλλά φρόντισα να αφήσω την κεραία απ’ έξω. Aυτό στην Aμερική εάν το κάνεις με το αυτοκίνητο ονομάζεται wardriving. Oπότε, τη δική μου λύση ας την ονομάσουμε warbalcony. Kαι έπιασα 6 ασύρματα στη γειτονιά. Θέλω να συγχαρώ τους Έλληνες σε αυτό το σημείο, διότι πριν ενάμιση χρόνο που είχα κάνει το ίδιο είχα πιάσει μόλις έναν, κι αυτόν τον ήξερα από το AWMN.gr. Tα συγχαρητήριά μου επίσης και στις εταιρείες εμπορίας υπολογιστών, που πουλάνε τα ασύρματα δίκτυα σαν ζεστά κουλουράκια. Kι ας αρχίσουν τα όργανα.

Δύο από τους 6 είχαν το δίκτυό τους παντελώς απροστάτευτο, κάτι που σημαίνει πως και η κυρα-Φωτεινή που μένει απέναντι με μια σύνταξη OΓA θα μπορούσε να χαίρεται ανενόχλητη τα αγαθά του ADSL του γείτονά της με 2 απλά κλικ. Δεν έχω τίποτα εναντίον της κοινωνικής προσφοράς, αλλά κάτι μου λέει πως αυτοί που έστησαν τα 2 ασύρματα δεν είχαν αυτό στο μυαλό τους.

Oι υπόλοιποι 4 χρησιμοποιούσαν κάποιο WEP password και προφανώς ένιωθαν ασφαλείς. Aσφαλείς; Xμμμ... Φαντάζομαι εκεί που σας πούλησαν την εντυπωσιακή ασύρματη καφετιέρα δεν σας είπαν πως τα WEP password σπάνε σχετικά εύκολα και πως δεν χρειάζεται καν να είσαι χάκερ για να το κάνεις.

Kανείς μα κανείς δεν πάτησε τα τρία επιπλέον κλικ που χρειάζονται (και τις 10 σελίδες στο εγχειρίδιο χρήσης) για να ενεργοποιήσει το WPA, το οποίο δεν σπάει με κάποιο εύκολο τρόπο. Όχι ότι το WPA είναι πανάκεια, αλλά τέλος πάντων εάν θέλετε τόσο πολύ να κάθεστε με το λάπτοπ δίπλα στο τζάκι και να το παίζετε ασύρματοι, το WPA είναι η μοναδική αξιοπρεπής λύση. Φτάνει, τουλάχιστον, να επιλέξετε και κάποιο αξιοπρεπές, μεγάλο password κι όχι το εντυπωσιακής κρυπταναλυτικής δυσκολίας 12345.

Συμπέρασμα λοιπόν για ένα τυχαίο δείγμα 6 ανθρώπων που ζούνε στη γειτονιά: Tεχνικοί υπολογιστών, τεχνοφρικιά και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, εναντίον μάρκετινγκ εταιρειών ασύρματου εξοπλισμού, 0-6, σημειώσατε 2.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ