- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο X του Έλον Μασκ από την ΕΕ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
ΕΕ: Επέβαλε πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο X του Έλον Μασκ για παραβιάσεις του Νόμου Ψηφιακών Υπηρεσιών - Παραπλανητικά μπλε τικ, έλλειψη διαφάνειας σε διαφημίσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου ύψους 120 εκατ. ευρώ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ, στο πλαίσιο της πρώτης απόφασης μη συμμόρφωσης με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).
Οι παραβιάσεις που εξετάζονταν επί δύο χρόνια αφορούσαν το «παραπλανητικό» μπλε σήμα επαλήθευσης που μπορούσαν να αγοράσουν οι χρήστες του Χ, την έλλειψη διαφάνειας στις διαφημίσεις και τη μη παροχή πρόσβασης σε δημόσια δεδομένα για ερευνητές.
Το πρόστιμο κατανέμεται σε τρία μέρη:
- Παραπλανητικό Μπλε Τικ (€45 εκατ.): Η Επιτροπή έκρινε «παραπλανητικό» το μπλε σήμα επαλήθευσης (verification badge) που χορηγούνταν πλέον σε χρήστες έναντι συνδρομής, καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας των λογαριασμών.
- Διαφάνεια Διαφημίσεων (€35 εκατ.): Η πλατφόρμα κρίθηκε ότι δεν παρείχε την απαιτούμενη διαφάνεια στις διαφημίσεις της, όπως ο δημόσιος κατάλογος διαφημιζόμενων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από παράνομες απάτες και συντονισμένες πολιτικές εκστρατείες.
- Πρόσβαση Δεδομένων (€40 εκατ.): Το X απέτυχε να παράσχει την απαιτούμενη πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα σε ερευνητές, οι οποίοι παρακολουθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως το πολιτικό περιεχόμενο.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την τεχνολογική ρύθμιση, Χένα Βίρκουνεν, δήλωσε: «Με την πρώτη απόφαση μη συμμόρφωσης του DSA, θεωρούμε την X υπεύθυνη για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των χρηστών και την αποφυγή λογοδοσίας».
Το πρόστιμο αναμένεται να θέσει την Επιτροπή σε τροχιά σύγκρουσης με τον Μασκ και δυνητικά με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει δυσαρέσκεια για τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, σχολιάζοντας τις φήμες για το πρόστιμο, είπε ότι η Ε.Ε. «θα έπρεπε να υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου και όχι να επιτίθεται σε αμερικανικές εταιρείες».
Η Επιτροπή, ωστόσο, απάντησε ότι η απόφαση είναι ανεξάρτητη και η Ε.Ε. διατηρεί το «κυριαρχικό δικαίωμά» της να ρυθμίζει τις εταιρείες τεχνολογίας.
Ο Μασκ, ο οποίος έχει 90 ημέρες για να παρουσιάσει ένα «σχέδιο δράσης», έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Άλλες τρεις έρευνες κατά του X, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της χειραγώγησης πληροφοριών, παραμένουν σε εξέλιξη.
(Με πληροφορίες Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Αυγούστου στην Οσάκα της Ιαπωνίας
Η Γενετική στην υπηρεσία της αρχαιολογίας: ενδέχεται να δώσει λύσεις σε χρόνια αναπάντητα ερωτήματα των επιστημόνων
Εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο James Webb - Έχει μέγεθος όσο το ηλιακό μας σύστημα
Τέλος οι αλγοριθμικές συστάσεις για ψεύτικους μουσικούς και συγκροτήματα
Απίστευτο περιστατικό στην Αυστραλία - Το αυτόνομο bot ακύρωσε κράτηση άλλου μέλους
Η OpenAI καταργεί τα όρια και φέρνει το νέο GPT-5.6 Luna, μαζί με λειτουργία για πιο σύνθετες ερωτήσεις
Από τα ακάρεα του προσώπου μέχρι το τοξόπλασμα: Οι «αόρατοι» ένοικοι του οργανισμού
Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν συνθετικούς βακτηριοφάγους - Ελπίδες αλλά και ανησυχίες
Πότε θα καταγραφεί και σε ποιες περιοχές θα είναι ορατή
«Υπάρχει πιθανότητα 10-20% ότι η ΑΙ θα μπορούσε να εξαλείψει την ανθρωπότητα», τόνισε ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός
Η σπάνια γενετική παραλλαγή που τους επιτρέπει να διακρίνουν αποχρώσεις αόρατες για τους περισσότερους ανθρώπους
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η αισθητική απόλαυση της ποίησης ενεργοποιεί μια ξεχωριστή διαδικασία στον εγκέφαλο
Η σελήνη θα καλύψει πλήρως τον ήλιο για λίγα λεπτά - Οι χώρες που θα βρεθούν στο επίκεντρο του φαινομένου
Μεγάλη μελέτη σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους ανατρέπει τα στερεότυπα
AST (Art–Science–Tech): Η τεχνολογία αποκτά αξία μόνο όταν υπηρετεί τον άνθρωπο.
Οι αναγνώστες δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τα κείμενα - Πώς η στάση απέναντι στην AI επηρεάζει την κρίση
Η νέα λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν σημειώσεις στις playlists τους
Η πρώτη αντίδραση της Meta και οι κινήσεις στις οποίες άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει
Ένα μυστήριο που εξακολουθεί να απασχολεί τους παλαιοντολόγους
Ο Βαγγέλης Κανούλας, η Μαρία Βακαλοπούλου και ο Μάνος Κουκουμίδης μιλούν στην ATHENS VOICE για το ελληνικό παράδοξο της ΑΙ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.