- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό για δυνατότερο καφέ χωρίς επιπλέον κόκκους
Τι είναι το «φαινόμενο χιονοστιβάδας» που δίνει πιο δυνατό καφέ


Η επιστήμη πίσω από τον δυνατό καφέ: Το «φαινόμενο χιονοστιβάδας» και πώς η ροή νερού από μεγαλύτερο ύψος και με σταθερό ρυθμό ενισχύει την εκχύλιση
Ξεχάστε τα ακριβά χαρμάνια και τα φίλτρα υψηλής τεχνολογίας για έναν δυνατότερο καφέ φίλτρου, αρκεί να χύνετε το νερό πιο αργά, σταθερά και από ύψος.
Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη τεχνική αυξάνει την εκχύλιση του καφέ, χωρίς να απαιτείται επιπλέον ποσότητα κόκκων.
Ο Δρ Άρνολντ Ματίσεν, εκ των συγγραφέων της μελέτης, εξήγησε πως το αργό χύσιμο αυξάνει τον χρόνο επαφής του νερού με τον καφέ, ενώ το ύψος ενισχύει την ανάμειξη, δημιουργώντας ένα «φαινόμενο χιονοστιβάδας» μέσα στο φίλτρο, που οδηγεί σε πιο έντονη γεύση.
Η επιστήμη πίσω από τον δυνατό καφέ
Η ομάδα πραγματοποίησε πειράματα με διαφανή σωματίδια πυριτικής γέλης –ως προσομοίωση του αλεσμένου καφέ–, τα οποία κατέγραψαν με κάμερες υψηλής ταχύτητας και λέιζερ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το νερό πρέπει να ρέει αδιάκοπα, ώστε να αναταράσσει τον καφέ από τη βάση του χωνιού και να προκαλεί καταρρεύσεις που ενισχύουν την ανάμειξη.
Η εφαρμογή των ευρημάτων σε καφέ φίλτρου επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα: η ροή από ύψος (έως 30 εκ. για λόγους ασφαλείας) παρήγαγε πιο δυνατό ρόφημα, εφόσον διατηρούσε αδιάσπαστη ροή. Οι επιστήμονες προτείνουν στους λάτρεις του καφέ να πειραματιστούν μειώνοντας κατά 10% την ποσότητα καφέ (π.χ. από 20 σε 18 γραμμάρια), ρυθμίζοντας ταυτόχρονα το ύψος ροής του νερού.
Εφαρμογή στο σπίτι και πρακτικές συμβουλές
Το ενδιαφέρον είναι ότι αντίστοιχες μελέτες έχουν δείξει πως και ο εσπρέσο γίνεται καλύτερος με λίγο πιο χοντρό άλεσμα. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τέτοιες τεχνικές είναι πολύτιμες, καθώς η κλιματική κρίση απειλεί την καλλιέργεια της ποικιλίας Coffea arabica.
Ο καθηγητής Τζέιμι Φόστερ από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε με τα ευρήματα, λέγοντας ότι μπορούν να εφαρμοστούν και σε καφέδες τύπου γαλλικής πρέσας. Όπως αστειεύτηκε, «όσοι πίνουν καφέ σε πρέσα, μπορούν να ανακατέψουν με ένα κουτάλι – ή να επιλέξουν έξυπνα πώς θα ρίξουν το νερό για να μην λερώσουν κανέναν».
(Πηγή: Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Cosmos 482 εκτοξεύτηκε το 1972 με αποστολή την μελέτη της Αφροδίτης
Νέα πατέντα υπόσχεται να «μεταφράσει» όσα μας λένε τα κατοικίδιά μας
Εντυπωσιακές εικόνες που τραβήχτηκαν από το ρόβερ Perseverance
Συνεχίζεται ένα σερί σχεδόν δύο ετών πρωτοφανούς ζέστης
Γιατί τις έκανε και ποιες ήταν οι σωστές και λάθος απαντήσεις;
Οι επιστήμονες τον παρομοιάζουν με εκείνον της σειράς The Last of Us
Ποσοστό που αντιστοιχεί σε έκταση περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους του Βελγίου
Ή μήπως απλώς ο συνήθης ύποπτος;
Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίζει αντικείμενα - Η αυτοματοποίηση κερδίζει έδαφος
Το μέλλον της εργασίας δεν είναι είτε άνθρωπος είτε μηχανή. Είναι άνθρωπος και μηχανή.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να μεταμορφώσει τον κόσμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με ρυθμούς και επιπτώσεις που ξεπερνούν ακόμη και την Βιομηχανική Επανάσταση
Το μέλλον της τέχνης είναι πράσινο, συμμετοχικό και γεμάτο νόημα
Ίχνη μελανιού δείχνουν πως το κείμενο ανήκει στον Επικούρειο φιλόσοφο Φιλόδημο
Οι τρεις βασικοί στόχοι της εταιρίας από δω και πέρα
Στόχος μία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έως το 2030
Για πότε έχει οριστεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του
Ξέρουμε τι φύλο είναι το εργαλείο ΑΙ που έχει τρελάνει τον κόσμο
Τι έδειξε η έρευνα που διεξήχθη από ιρλανδική αρχή
Θα προσκρούσει με ταχύτητα 242 χλμ/ώρα - Πού θα καταλήξει η μάζα μετάλλου μισού τόνου
Πού μεταφέρεται ο κύριος κόμβος παραγωγής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.