Τεχνολογια - Επιστημη

Επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό για δυνατότερο καφέ χωρίς επιπλέον κόκκους

Τι είναι το «φαινόμενο χιονοστιβάδας» που δίνει πιο δυνατό καφέ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η επιστήμη πίσω από τον δυνατό καφέ: Το «φαινόμενο χιονοστιβάδας» και πώς η ροή νερού από μεγαλύτερο ύψος και με σταθερό ρυθμό ενισχύει την εκχύλιση
Το μυστικό για δυνατότερο καφέ χωρίς επιπλέον κόκκους αποκάλυψαν επιστήμονες © Unsplash+/Getty Images

Η επιστήμη πίσω από τον δυνατό καφέ: Το «φαινόμενο χιονοστιβάδας» και πώς η ροή νερού από μεγαλύτερο ύψος και με σταθερό ρυθμό ενισχύει την εκχύλιση

Ξεχάστε τα ακριβά χαρμάνια και τα φίλτρα υψηλής τεχνολογίας για έναν δυνατότερο καφέ φίλτρου, αρκεί να χύνετε το νερό πιο αργά, σταθερά και από ύψος.

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, που ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη τεχνική αυξάνει την εκχύλιση του καφέ, χωρίς να απαιτείται επιπλέον ποσότητα κόκκων.

Ο Δρ Άρνολντ Ματίσεν, εκ των συγγραφέων της μελέτης, εξήγησε πως το αργό χύσιμο αυξάνει τον χρόνο επαφής του νερού με τον καφέ, ενώ το ύψος ενισχύει την ανάμειξη, δημιουργώντας ένα «φαινόμενο χιονοστιβάδας» μέσα στο φίλτρο, που οδηγεί σε πιο έντονη γεύση.

Η επιστήμη πίσω από τον δυνατό καφέ

Η ομάδα πραγματοποίησε πειράματα με διαφανή σωματίδια πυριτικής γέλης –ως προσομοίωση του αλεσμένου καφέ–, τα οποία κατέγραψαν με κάμερες υψηλής ταχύτητας και λέιζερ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το νερό πρέπει να ρέει αδιάκοπα, ώστε να αναταράσσει τον καφέ από τη βάση του χωνιού και να προκαλεί καταρρεύσεις που ενισχύουν την ανάμειξη.

Η εφαρμογή των ευρημάτων σε καφέ φίλτρου επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα: η ροή από ύψος (έως 30 εκ. για λόγους ασφαλείας) παρήγαγε πιο δυνατό ρόφημα, εφόσον διατηρούσε αδιάσπαστη ροή. Οι επιστήμονες προτείνουν στους λάτρεις του καφέ να πειραματιστούν μειώνοντας κατά 10% την ποσότητα καφέ (π.χ. από 20 σε 18 γραμμάρια), ρυθμίζοντας ταυτόχρονα το ύψος ροής του νερού.

Εφαρμογή στο σπίτι και πρακτικές συμβουλές

Το ενδιαφέρον είναι ότι αντίστοιχες μελέτες έχουν δείξει πως και ο εσπρέσο γίνεται καλύτερος με λίγο πιο χοντρό άλεσμα. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τέτοιες τεχνικές είναι πολύτιμες, καθώς η κλιματική κρίση απειλεί την καλλιέργεια της ποικιλίας Coffea arabica.

Ο καθηγητής Τζέιμι Φόστερ από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε με τα ευρήματα, λέγοντας ότι μπορούν να εφαρμοστούν και σε καφέδες τύπου γαλλικής πρέσας. Όπως αστειεύτηκε, «όσοι πίνουν καφέ σε πρέσα, μπορούν να ανακατέψουν με ένα κουτάλι – ή να επιλέξουν έξυπνα πώς θα ρίξουν το νερό για να μην λερώσουν κανέναν».

(Πηγή: Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AI 2027
AI 2027: Το σενάριο-σοκ πέντε ερευνητών για την επόμενη φάση της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να μεταμορφώσει τον κόσμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με ρυθμούς και επιπτώσεις που ξεπερνούν ακόμη και την Βιομηχανική Επανάσταση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.