Τεχνολογια - Επιστημη

NASA: Αυξήθηκε κι άλλο η πιθανότητα να χτυπηθεί η Γη από αστεροειδή

Η πιθανότητα πρόσκρουσης στις 22 Δεκεμβρίου 2032 υπολογίζεται τώρα στο 3,1%

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
αστεροειδης, διαστημα
© Unsplash/Planet Volumes

Αντικείμενα στο μέγεθος του αστεροειδή 2024 YR4 πέφτουν στη Γη κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια

Για δεύτερη φορά η NASA αναθεώρησε προς τα πάνω την πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη ο αστεροειδής 2024 YR4, ο οποίος θα απελευθέρωνε την ισχύ ενός μεγάλου πυρηνικού όπλου και θα μπορούσε δυνητικά να ισοπεδώσει μια μεγάλη πόλη.

Scientists Warn there's Now Only 1-in-32 Chance of Asteroid 2024 YR4 Hitting Earth as Odds Shoot Up

Η πιθανότητα πρόσκρουσης στις 22 Δεκεμβρίου 2032 υπολογίζεται τώρα στο 3,1%, ή μία περίπτωση στις 32, ανέφερε η NASA.

Η ανακάλυψη του αντικειμένου 2024 YR4 προκάλεσε κινητοποίηση διεθνών υπηρεσιών, ενώ η NASA και η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA παρακολουθούν τον βράχο προκειμένου να εκτιμήσουν καλύτερα την πορεία του. Η πιθανότητα πρόσκρουσης αναθεωρείται διαρκώς και θα μπορούσε τελικά να μηδενιστεί καθώς οι εκτιμήσεις βελτιώνονται.

Ο 2024 YR4 ανακαλύφθηκε δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, όταν προσπέρασε τη Γη σε απόσταση 800.000 χιλιομέτρων. Τον Ιανουάριο η ESA υπολόγιζε την πιθανότητα πρόσκρουσης στο 1,3%, αργότερα όμως η NASA την ανέβασε στο 2,3%, ή μία περίπτωση στις 43.

Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι έχει διάμετρο 40-100 μέτρων και ενδεχόμενη πρόσκρουση θα απελευθέρωνε ενέργεια περίπου 8 μεγατόνων, πάνω από 500 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ της πυρηνικής βόμβας της Χιροσίμα. Αντικείμενα τέτοιου μεγέθους πέφτουν στον πλανήτη κάθε λίγες χιλιάδες χρόνια.

Όπως ανέφερε η ESA, ο αστεροειδής 2024 YR4 πληροί τα κριτήρια για την ενεργοποίηση δύο υπηρεσιών του OHE, του Διεθνούς Δικτύου Προειδοποίησης για Αστεροειδείς (IAWN) και της Συμβουλευτικής Ομάδας Σχεδιασμού Διαστημικών Αποστολών (SMPAG).

Η IAWN, στην οποία προεδρεύει η NASA, είναι αρμόδια για τον συντονισμό των διεθνών φορέων που εμπλέκονται στην παρακολούθηση και τον χαρακτηρισμό αστεροειδών. Η δε SMPAG, στην οποία προεδρεύει η ESA, είναι αρμόδια για την ανταλλαγή πληροφοριών και την κατάρτιση σχεδίων αναχαίτισης της απειλής.

Ακόμα και σε περίπτωση επικείμενης πρόσκρουσης, η ανθρωπότητα ίσως θα είχε περιθώριο αντίδρασης: το 2022, το σκάφος DART της NASA έπεσε με ταχύτητα στον αστεροειδή Δίμορφο και κατάφερε να αλλάξει ελαφρώς την πορεία του. Ήταν η πρώτη δοκιμή πλανητικής προστασίας, μια προσέγγιση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση μικρών αστεροειδών που απειλούν τη Γη.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, Διεθνής ομάδα αστρονόμων έλαβε εκτάκτως άδεια να χρησιμοποιήσει το James Webb, το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, για να μελετήσει τον  αστεροειδή.

Το James Webb θα αφιερώσει τέσσερις ώρες παρατήρησης τον Απρίλιο και τον Μάιο για τη μελέτη του 2024 YR4. Το τηλεσκόπιο μπορεί να δει την υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία που εκπέμπει ο βράχος, μέσω της οποίας μπορεί να υπολογιστεί καλύτερα το μέγεθός του.

Οι νέες παρατηρήσεις εγκρίθηκαν εσπευσμένα, καθώς ο 2024 YR4  απομακρύνεται από τη Γη και θα πάψει να είναι ορατός σε μερικούς μήνες. Αν μέχρι τότε δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η πορεία και το μέγεθός του, οι αστρονόμοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επανεμφάνισή του το 2028.

Σύμφωνα με τη NASA, στην περίπτωση που ο 2024 YR4 βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης, το χτύπημα «θα συνέβαινε κατά μήκος ενός διαδρόμου κινδύνου που εκτείνεται κατά μήκος του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, την βόρεια Νότια Αμερική, την Αφρική, την Αραβική Θάλασσα και τη Νότια Ασία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανδρέας Σταυρόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Ανδρέας Σταυρόπουλος: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες Venture Capitalists μιλά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής κι εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παράγοντας, όχι ουραγός.

Drone Show του Ολυμπιακού
Ποιοι και πώς έκαναν το φαντασμαγορικό drone show του Ολυμπιακού;

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαρδάνη και τον Σέργιο Τζιάνο, που έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα drone shows στην Ελλάδα. Μάθαμε το πώς εκτελείται ένα show από τον σχεδιασμό μέχρι το play και το κόστος.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.