- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αυξήθηκαν οι πιθανότητες αστεροειδής να χτυπήσει τη Γη το 2032, λέει η NASA
Ο αστεροειδής 2024 YR4 έχει μήκος περίπου 100 μέτρα


Μέσα σε έναν μήνα, ο αστεροειδής που ανακαλύφθηκε πέρσι, διπλασίασε τις πιθανότητές του να συγκρουστεί με τη Γη το 2032
Ο αστεροειδής 2024 YR4, ο οποίος ανακαλύφθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2024 από το Παρατηρητήριο Rio Hurtado στη Χιλή φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη το 2032.

Αυτή τη στιγμή, ο αστεροειδής είναι περίπου δύο φορές πιο μακριά από τη Γη από ό,τι η Σελήνη και το μέγεθός του εκτιμάται έως 100 μέτρα.
Αρχικά, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι υπήρχε 1 στις 83 πιθανότητες (περίπου 1,2%) ότι τελικά θα συγκρουστεί με τη Γη. Νέες παρατηρήσεις, ωστόσο, έχουν ωθήσει αυτόν τον κίνδυνο σε 1 στους 43 (περίπου 2,3%). Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια ενδιάμεση εκτίμηση ήταν περίπου 1,9%. Τώρα, με ένα πιθανό χτύπημα προγραμματισμένο για τις 22 Δεκεμβρίου 2032, οργανισμοί όπως η NASA το παρακολουθούν πολύ στενά και έχουν φτάσει ακόμη και το 2024 YR4 στην κορυφή της λίστας κινδύνου Sentry Risk.
Right now there's a lot we don't know about asteroid 2024 YR4, including its exact size (gray & black represent the estimated size range).
— Corey S. Powell (@coreyspowell) February 9, 2025
Most likely the asteroid will miss us harmlessly. But astronomers are watching it as closely as they can.https://t.co/YbPNPM4glT pic.twitter.com/l6bbrpZ8dW
Οι ειδικοί αποκαλούν αυτή την κατάσταση «μοναδική» (δεν έχουν δει ποτέ ένα αντικείμενο με πιθανότητα σύγκρουσης τόσο υψηλή από τότε που αρχίσαμε να υπολογίζουμε τις διαδρομές των αστεροειδών), πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες το παρακολουθούν προσεκτικά.
Το δίκτυο τηλεσκοπίων της NASA - όπως το επανασχεδιασμένο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE (το οποίο ολοκλήρωσε τη δευτερεύουσα αποστολή του στις 8 Αυγούστου 2024) - παίζει τεράστιο ρόλο στον εντοπισμό αυτών των επισκεπτών κοντά στη Γη. Κοιτάζοντας μπροστά, η NASA σχεδιάζει να στείλει ένα υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο αποκλειστικά για την εύρεση αστεροειδών, το οποίο θα ενισχύσει την ικανότητά τους να εντοπίζουν τυχόν μελλοντικές απειλές.
Το Minor Planet Center στο Cambridge της Μασαχουσέτης, λειτουργεί ως ο κύριος κόμβος για την αναφορά νέων ευρημάτων αστεροειδών. Τα τηλεσκόπια παντού ενθαρρύνονται να προσθέσουν τα δεδομένα τους σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια.
Η NASA έχει επίσης σχέδια για μια νέα αποστολή που ονομάζεται Near-Earth Object Surveyor. Το έργο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση των δυνάμεων ανίχνευσης με ένα υπέρυθρο διαστημικό παρατηρητήριο που επικεντρώνεται στον εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών όπως το 2024 YR4. Επιπλέον, το Διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ έχει τώρα το πράσινο φως για να βοηθήσει με την πλανητική άμυνα, πράγμα που σημαίνει ότι το δίκτυο παρακολούθησης μόλις έγινε πολύ ισχυρότερο.
Κοιτάζοντας μπροστά, η παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του επόμενου κοντινού περάσματος του αστεροειδούς το 2028 θα βοηθήσει να γίνουν αυστηρότερες οι προβλέψεις μας για το 2032 και μπορεί ακόμη και να μειώσει εντελώς την πιθανότητα σύγκρουσης. Παρατηρήσεις πριν από την ανακάλυψή του θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν χρόνια δεδομένων για την περαιτέρω βελτίωση των υπολογισμών της τροχιάς του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιδράσεις για body shaming και πρακτικές που ενισχύουν την «τοξική κουλτούρα της δίαιτας»
Επιστήμονες πιστεύουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της αστρονομίας
Εκτοξεύθηκε η αποτίμηση της πλατφόρμας μετά τη συμμαχία του δισεκατομμυριούχου με τον Ντόναλντ Τραμπ
Η εταιρεία ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια
Οι αλλαγές στο DNA, τον εγκέφαλο και τα οστά
Εμπεριέχουν κύτταρα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της γενετικής ποικιλομορφίας
Το περιεχόμενό του απειλεί τον τεχνολογικό κολοσσό με «άμεση και ανεπανόρθωτη ζημιά»
Γιατί ονομάζεται έτσι
Έφτασε σε απόσταση 5.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Άρη, με ταχύτητα των 33.480 χιλιομέτρων την ώρα
Μια συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Τσέκερη με αφορμή το ντοκιμαντέρ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Μιλήσαμε με τον Γιώργο Μπαρδάνη και τον Σέργιο Τζιάνο, που έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα drone shows στην Ελλάδα. Μάθαμε το πώς εκτελείται ένα show από τον σχεδιασμό μέχρι το play και το κόστος.
Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αλλαγές με την επάνοδο Τραμπ
Πώς λειτούργησε μέχρι την μεταμόσχευση που έλαβε χώρα τον Μάρτιο
Υποστηρίζει ότι «δούλευαν χέρι-χέρι» για τον έλεγχο του περιεχομένου στη χώρα - Τι απαντά η Meta
Αναλυτικά τα αστρονομικά γεγονότα του Μαρτίου
«Χάσαμε την επαφή με το σκάφος», ανακοίνωσε ο Νταν Χιούοτ
Ο Ουίλμορ και η Γουίλιαμς είχαν αρχικά προγραμματίσει να παραμείνουν στο διάστημα μόλις μία εβδομάδα
Επιδιώκουν παράλληλα να αναβιώσουν το μαμούθ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.