Τεχνολογια - Επιστημη

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι έφτασαν στην Ουκρανία πριν από 1,4 εκατομμύρια χρόνια - Nέα έρευνα

Βρέθηκαν αρχαία πέτρινα εργαλεία που μπορεί να είναι τα παλαιότερα της ηπείρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρχαία πέτρινα εργαλεία που βρέθηκαν στην Ουκρανία χρονολογούνται πριν από πάνω από 1 εκατομμύριο χρόνια - Πιθανό να είναι τα παλαιότερα στην Ευρώπη.
Πέτρινα εργαλεία που βρέθηκαν στην Ουκρανία μπορεί να είναι η παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης παρουσίας στην Ευρώπη © Nature

Αρχαία πέτρινα εργαλεία που βρέθηκαν στην Ουκρανία χρονολογούνται πριν από πάνω από 1 εκατομμύριο χρόνια - Πιθανό να είναι τα παλαιότερα στην Ευρώπη.

Αρχαία πέτρινα εργαλεία που βρέθηκαν στη δυτική Ουκρανία μπορεί να είναι η παλαιότερη γνωστή απόδειξη της πρώιμης ανθρώπινης παρουσίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

Αρχαία πέτρινα εργαλεία που βρέθηκαν στην Ουκρανία χρονολογούνται πριν από πάνω από 1 εκατομμύριο χρόνια - Πιθανό να είναι τα παλαιότερα στην Ευρώπη.
Τα ερείπια του κάστρου στο Κορόλεβο, κοντά στην τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα πετρώματα © Wikimedia Commons, CC BY-SA

Ουκρανία: Βρέθηκαν αρχαία πέτρινα εργαλεία 1,4 εκατ. ετών

Οι πελεκημένες πέτρες, σκόπιμα φτιαγμένες από ηφαιστειακό βράχο, ανασκάφηκαν από ένα λατομείο στο Κορόλεβο τη δεκαετία του 1970. Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν νέες μεθόδους για να χρονολογήσουν τα στρώματα ιζηματογενών πετρωμάτων που περιβάλλουν τα εργαλεία σε ηλικία άνω του 1 εκατομμυρίου ετών.

«Αυτό είναι το παλαιότερο στοιχείο οποιουδήποτε τύπου ανθρώπου στην Ευρώπη που έχει χρονολογηθεί», δήλωσε ο Mads Faurschou Knudsen, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και συγγραφέας της νέας μελέτης.

Είπε ότι δεν είναι βέβαιο ποιοι πρόγονοι των πρώιμων ανθρώπων κατασκεύασαν τα εργαλεία, αλλά μπορεί να ήταν ο Homo erectus, το πρώτο είδος που περπατούσε όρθιο και κατέκτησε τη χρήση της φωτιάς.

«Δεν έχουμε υπολείμματα απολιθωμάτων, επομένως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι», δήλωσε ο Roman Garba, αρχαιολόγος στην Τσεχική Ακαδημία Επιστημών.

Τα πελεκημένα πέτρινα εργαλεία πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για την κοπή κρέατος και ίσως το ξύσιμο των δερμάτων των ζώων, είπε.

Αρχαία πέτρινα εργαλεία μπορεί να είναι τα παλαιότερα στην Ευρώπη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα εργαλεία μπορεί να είναι τόσο παλιά όσο 1,4 εκατομμύρια χρόνια, αλλά άλλοι ειδικοί λένε ότι η μεθοδολογία της μελέτης υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο ετών, τοποθετώντας τα περίπου στο ίδιο εύρος ημερομηνιών με άλλα αρχαία εργαλεία που ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία.

Τα πιο πρώιμα λίθινα εργαλεία αυτού του τύπου βρέθηκαν στην ανατολική Αφρική και χρονολογούνται πριν από 2,8 εκατομμύρια χρόνια, είπε ο Rick Potts, ο οποίος διευθύνει το Πρόγραμμα Ανθρώπινης Προέλευσης του Ινστιτούτου Smithsonian.

Η τοποθεσία της Ουκρανίας είναι σημαντική επειδή «είναι η παλαιότερη τοποθεσία τόσο βόρεια», υποδηλώνοντας ότι οι πρώτοι άνθρωποι που διασκορπίστηκαν από την Αφρική με αυτά τα εργαλεία ήταν σε θέση να επιβιώσουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

«Οι παλαιότεροι άνθρωποι με αυτήν την παλιά τεχνολογία πέτρινων εργαλείων μπόρεσαν να αποικίσουν παντού, από τη θερμή Ιβηρική (Ισπανία) μέχρι την Ουκρανία, όπου έχει τουλάχιστον πολύ κρύο εποχικά – αυτό είναι ένα εκπληκτικό επίπεδο προσαρμοστικότητας», είπε ο Potts.

(Με πληροφορίες του AP)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ