Τεχνολογια - Επιστημη

6 + 1 εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής για τα τραγούδια που δεν μπορέσατε να βρείτε

Ανακαλύπτοντας τραγούδια με το πάτημα ενός κουμπιού

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής: Τα τεχνολογικά εργαλεία που εντοπίζουν τραγούδια ακόμα και αν δεν ξέρετε τον καλλιτέχνη ή τον τίτλο
© Avatar of user Getty Images Unsplash+ In collaboration with Getty Images

Εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής: Τα τεχνολογικά εργαλεία που εντοπίζουν τραγούδια ακόμα και αν δεν ξέρετε τον καλλιτέχνη ή τον τίτλο

Ίσως σας έχει τύχει να ακούσετε ένα τραγούδι το οποίο θα θέλετε άμεσα να προστεθεί στην playlist σας, αλλά δεν γνωρίζετε τίποτα για εκείνο. Άγνωστος ο τίτλος, άγνωστος ο καλλιτέχνης. Έχετε σχεδόν προλάβει να συγκρατήσετε μερικούς στίχους ή ίσως μια μόνο μελωδία και προσπαθείτε απελπισμένα να καταλάβετε ποιο κομμάτι είναι. Αποτέλεσμα όμως κανένα. Καταλήγετε τελικά με την ανάμνηση ενός «μυστηριώδες άσματος» η οποία παίζει ξανά και ξανά στο μυαλό σας. Μάλλον το φαινόμενο αυτό είναι πιο σύνηθες από όσο νομίζατε και ευτυχώς ο κόσμος της τεχνολογίας αποφάσισε να δώσει λύση, δημιουργώντας τις εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής.

Οι εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής βρίσκουν τα τραγούδια στα οποία δεν θυμηθήκατε ποτέ τον τίτλο 

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ψηφιακοί βοηθοί οι οποίοι μετατρέπουν την εύρεση τραγουδιού σε μία απλή, σχεδόν διασκεδαστική διαδικασία. Ξεκινάμε με το Google Assistant, στο οποίο βασική προϋπόθεση είναι να έχετε εγκαταστήσει το Google ως εφαρμογή στο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή.

Ανακαλύπτοντας τραγούδια με το πάτημα ενός κουμπιού
© Unsplash/ Brett Jordan

Το αμέσως επόμενο που χρειάζεται, είναι να βρεθείτε στην αρχική σελίδα της Google κοιτώντας δεξιά στην μπάρα αναζήτησης και εντοπίζοντας το σύμβολο ενός μικροφώνου. Μόλις πατήσετε πάνω του θα εμφανιστούν δύο επιλογές: 1) μιλήστε τώρα, 2) αναζήτηση τραγουδιού. Στην επιλογή νούμερο ένα, ξεκινάτε να λέτε μερικούς από τους στίχους (αν είστε τυχεροί και τους θυμάστε) και το Google Assistant κάνοντας τα μαγικά του θα εμφανίσει το τραγούδι που ψάχνετε. Η επιλογή νούμερο δύο, νομίζω είναι πιο χρήσιμη αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, όπως σε κάποιο κλαμπ και ξαφνικά ακούσετε ένα κομμάτι που σας αρέσει. Ενεργοποιώντας την αναζήτηση τραγουδιού, η εφαρμογή θα σας αποκαλύψει επιτέλους τον καλλιτέχνη που ακούτε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ανανεώσετε την playlist σας. Σε παρόμοια λογική κινείται και η Siri, η οποία ενδείκνυται για iOS λογισμικά, ωστόσο δεν ανταποκρίνεται ιδιαίτερα καλά σε ελληνικούς στίχους. Αντιθέτως το Google Assistant εμφανίζει αποτελέσματα ανεξαρτήτως γλώσσας.

Μία από τις πιο γνωστές και εξίσου αποτελεσματικές εφαρμογές αναγνώρισης μουσικής, είναι το Shazam. Η μπλε εφαρμογή κινητού, η οποία έχει εκπαιδευτεί για να καταλαβαίνει μέσω μερικών στίχων και ήχων, το τραγούδι που παίζει εκείνη την στιγμή. Ανοίξτε την εφαρμογή και πατήστε παρατεταμένα το κουμπί που θα εμφανιστεί, ηχογραφώντας ό,τι ακούγεται στον χώρο. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, όσο καλύτερη ακουστική τόσο λιγότερος και ο χρόνος που απαιτείται, θα έχετε ανακαλύψει τι σας κάνει να χορεύετε non stop τόση ώρα. Το Shazam σαν σωστός φαν της μουσικής προτείνει τραγούδια βασισμένα στις αναζητήσεις σας, χαρίζοντας έτσι όλο και περισσότερες επιλογές.

Ανακαλύπτοντας τραγούδια με το πάτημα ενός κουμπιού
© Unsplash/ Brett Jordan

Ένα ακόμα μαγικό, αλλά πορτοκαλί αυτή τη φορά κουμπί, παρουσιάζει και η εφαρμογή SoundHound. Το εργαλείο αυτό ξέρει να αναγνωρίζει τραγούδια ακόμα και αν επιχειρήσετε να τα ερμηνεύσετε εσείς, είτε είστε καλλίφωνοι είτε όχι. Σας δίνει την ευκαιρία να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο Spotify, ώστε να δημιουργείτε λίστες με τις τελευταίες σας μουσικές ανακαλύψεις, σε περίπτωση που τις ξεχάσετε ξανά. Να σημειωθεί, πως το SoundHound ανταποκρίνεται αρκετά καλά σε ξένα τραγούδια, αλλά όχι τόσο σε ελληνικά. Σε πορτοκαλί ρυθμούς συνεχίζει και η εφαρμογή Musixmatch, στην οποία πατάτε για μια ακόμα φορά το κουμπί που θα εμφανιστεί στην οθόνη του κινητού και περιμένετε να γίνει η αποκάλυψη του τραγουδιού. Στην περίπτωση αυτή, το ελληνικό ρεπερτόριο αναγνωρίζεται. Όπως βλέπετε λύσεις υπάρχουν, ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας και λογισμικού. 

Φυσικά πάντοτε μπορείτε να επισκεφτείτε το YouTube και να γράψετε όσους στίχους ή έστω λέξεις θυμάστε, προκειμένου να βρείτε το μυστηριώδες τραγούδι. Πρόσφατα η συγκεκριμένη πλατφόρμα ενσωμάτωσε τεχνολογία AI, επιτρέποντάς της να λειτουργεί όπως το Google Assistant. Αν δεν καταφέρετε πληκτρολογώντας να εντοπίσετε το τραγούδι που θέλετε, υπάρχει στα δεξιά το σύμβολο του μικροφώνου, στο οποίο μπορείτε να υπαγορεύσετε όσα γράψατε και δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Χάρη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, το YouTube θα εμφανίσει βίντεο στα οποία ακούγεται η μελωδία που αναζητήσατε, ελπίζοντας να σας έχει εξυπηρετήσει. Σημείωση, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε αυτό το feature από το κινητό.

Αν ωστόσο διαθέτετε μερικές πληροφορίες και δεν βρίσκεστε εντελώς σε άγνοια, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ChatGPT. Στην περίπτωση αυτή δεν αναγνωρίζονται ήχοι, αλλά μερικά στοιχεία όπως το στυλ του τραγουδιού ή του άλμπουμ, ακόμα και η καταγωγή του ερμηνευτή, μπορούν να φανούν χρήσιμα και πιθανότατα το bot να σας δώσει κάποια απάντηση. Να θυμάστε όμως ότι ακόμα και το ChatGPT δεν είναι αλάνθαστο, αξίζει όμως να το δοκιμάσετε. 

Το πιο σημαντικό με αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία είναι ότι προσφέρονται δωρεάν και δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις για την χρήση τους. Ακόμα και αν θυμάστε μόνο τον ρυθμό, ένα μουρμουρητό αρκεί για τους ψηφιακούς ντέντεκτιβ τραγουδιών ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μουσικό αδιέξοδο, δεν χρειάζεται πανικός. Πλέον ξέρετε πού να απευθυνθείτε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ