Τεχνολογια - Επιστημη

Ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας σε πέντε χρόνια

Το παράδειγμα που έφερε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας σε 5 χρόνια
© EPA/MARTIN DIVISEK

Μπιλ Γκέιτς: Εξήγει πως θα εξελιχθεί ο πλανήτης μέσα από  την τεχνητή νοημοσύνη σε πέντε χρόνια

Δεν είναι μυστικό ότι ο Μπιλ Γκέιτς είναι θετικός απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τώρα προβλέπει ότι η τεχνολογία θα αλλάξει την ζωή όλης της ανθρωπότητας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Γκέιτς: Το παράδειγμα με την γεωργία 

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει φόβο ότι η τεχνολογία θα καταργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι περίπου το 40% των θέσεων εργασίας παγκόσμια θα μπορούσε να επηρεαστεί από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Γκέιτς πιστεύει ότι η ιστορία δείχνει ότι με κάθε νέα τεχνολογία έρχεται ο φόβος και στη συνέχεια νέες ευκαιρίες. «Όπως έγινε και με την εξέλιξη της γεωργίας το 1900, οι άνθρωποι έλεγαν "Ε, τι θα κάνουν οι άνθρωποι;" Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν πολλά νέα πράγματα, πολλές νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας και είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι όταν όλοι έκαναν αγροτικές εργασίες», δήλωσε ο Γκέιτς. «Έτσι θα γίνει και εδώ».

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Γκέιτς προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τη ζωή όλων μας ευκολότερη, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι θα βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν τα διαδικαστικά τα οποία ούτως ή άλλως «δεν τους αρέσουν».

Μακροσκέλης ανάλυση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft σημείωνε ότι ακόμη και εν έτει 2023 (τότε) το λογισμικό παραμένει «χαζό», αλλά προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, αυτό «θα αλλάξει εντελώς».

Ο ρόλος του προσωπικού βοηθού στην καθημερινότητά μας

»Στο εγγύς μέλλον όποιος είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο θα είναι σε θέση να διαθέτει έναν προσωπικό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη, που θα υπερβαίνει κατά πολύ τη σημερινή τεχνολογία. Οι πράκτορες είναι εξυπνότεροι. Είναι προνοητικοί — ικανοί να υποβάλλουν προτάσεις πριν τις ζητήσετε». Όταν του ζητηθεί, θα σας προτείνει πράγματα που πρέπει να κάνετε με βάση τα ενδιαφέροντά σας και την τάση σας για περιπέτεια, και θα κάνει κρατήσεις στα είδη των εστιατορίων που θα απολαύσετε», έγραψε ο Γκέιτς. «Αν θέλετε αυτό το είδος βαθιά εξατομικευμένου προγραμματισμού σήμερα, πρέπει να πληρώσετε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα και να αφιερώσετε χρόνο λέγοντάς του τι θέλετε».

Αύξηση της παραγωγικότητας

«Αν έχετε μια ιδέα για μια επιχειρήση, ένας πράκτορας θα σας βοηθήσει να καταστρώσετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, να δημιουργήσετε μια παρουσίαση ακόμη και να εικόνες για το πώς μπορεί να μοιάζει το προϊόν σας. Οι εταιρείες θα μπορούν να διαθέτουν στους εργαζομένους τους πράκτορες για να τους συμβουλεύονται άμεσα και να μετέχουν σε κάθε συνάντηση, ώστε να μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις», ανέφερε.

Ο Γκέιτς υποστηρίζει ακόμη ότι οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στον τομέα της εκπαίδευσης. Παρέθεσε δε, παραδείγματα: «λίγες οικογένειες μπορούν να πληρώσουν για έναν δάσκαλο που εργάζεται με έναν μαθητή για να συμπληρώσει την εργασία του στην τάξη. Εάν οι πράκτορες μπορούν να καταγράψουν τι κάνει έναν αποτελεσματικό έναν εκπαιδευτικό, θα ξεκλειδώσουν αυτήν την συμπληρωματική οδηγία για όλους όσοι το επιθυμούν. Εάν ένας καθηγητής γνωρίζει ότι σε ένα παιδί αρέσει το Minecraft και η Τέιλορ Σουίφτ, θα χρησιμοποιήσει το Minecraft για να του διδάξει τον υπολογισμό του όγκου και του εμβαδού των σχημάτων και τους στίχους της Τέιλορ για να του διδάξει την αφήγηση και τα σχήματα ομοιοκαταληξίας. Η εμπειρία θα είναι πολύ πιο πλούσια —με γραφικά και ήχο, για παράδειγμα— και πιο εξατομικευμένη από τους σημερινούς καθηγητές που βασίζονται σε κείμενο».


Λύσεις στον τομέα της Υγείας

«Ο κύριος ρόλος σήμερα της ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) στην υγειονομική περίθαλψη είναι να βοηθά σε διοικητικά καθήκοντα. Οι Abridge, Nuance DAX και Nabla Copilot, επί παραδείγματι, μπορούν να καταγράψουν ήχο στη διάρκεια ενός ραντεβού και στη συνέχεια να γράψουν σημειώσεις για να τις εξετάσει ο γιατρός. Η πραγματική αλλαγή θα έρθει όταν οι πράκτορες θα μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να κάνουν βασική διαλογή, να λάβουν συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας και να αποφασίσουν εάν πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία. Αυτοί οι παράγοντες θα βοηθήσουν επίσης τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να λαμβάνουν αποφάσεις και να είναι πιο παραγωγικοί (...) Η βοήθεια ασθενών και εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους ανθρώπους σε φτωχές χώρες, όπου πολλοί δεν μπορούν ποτέ να δουν γιατρό. Αυτοί οι κλινικοί ιατροί-πράκτορες θα είναι πιο αργοί από άλλους που θα τεθούν σε κυκλοφορία, επειδή η σωστή αντιμετώπιση είναι θέμα ζωής και θανάτου. Οι άνθρωποι θα χρειαστεί να δουν αποδείξεις ότι οι παράγοντες υγείας είναι συνολικά ωφέλιμοι, παρόλο που δεν θα είναι τέλειοι και θα κάνουν λάθη. Φυσικά, και οι άνθρωποι κάνουν λάθη και το να μην έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη είναι επίσης ένα πρόβλημα», έγραφε ο Γκέιτς.

Με πληροφορίες από CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ