Τεχνολογια - Επιστημη

Οι ΗΠΑ στέλνουν διαστημόπλοιο στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια

Ο πύραυλος Vulcan με το Moon Lander της NASA απογειώθηκε από τη Φλόριντα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ΗΠΑ στέλνουν διαστημόπλοιο στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια
Είναι η πρώτη εκτόξευση του νέου πυραύλου Vulcan από την εταιρεία Astrobotic © ΕΡΑ / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Στόχος της NASA είναι η επιτυχημένη προσσελήνωση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου

Το διαστημικό αεροσκάφος Peregrine 1 που μεταφέρει τον επιστημονικό εξοπλισμό της NASA είναι καθ' οδόν προς τη Σελήνη μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου Vulcan Centaur από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy9ach4yg8e1)

Είναι η πρώτη εκτόξευση του νέου πυραύλου που κατασκευάστηκε από την εταιρία Boeing-Lockheed United Launch Alliance και ταυτόχρονα μια προσπάθεια για την πρώτη ομαλή προσγείωση στη Σελήνη από τις ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια.

Κατασκευασμένος από την εταιρεία Astrobotic, η σεληνάκατος Peregrine εκτοξεύτηκε την Δευτέρα, με στόχο να είναι η πρώτη σεληνιακή προσγείωση από ιδιωτική εταιρεία - ένα κατόρθωμα που έχει αποδειχθεί άπιαστο τα τελευταία χρόνια.

Οι ΗΠΑ στέλνουν διαστημόπλοιο στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια
© ΕΡΑ / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Οι ΗΠΑ στέλνουν διαστημόπλοιο στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια
© ΕΡΑ / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Οι ΗΠΑ στέλνουν διαστημόπλοιο στη Σελήνη μετά από 50 χρόνια
© ΕΡΑ / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Λίγα λεπτά μετά την αποκόλλησή της από τον πύραυλο, ο πύργος ελέγχου της Astrobotic έλαβε σήμα από την σεληνάκατο, η οποία θα μπει σε μια εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά για να τη φέρει σε πορεία προσσελήνωσης.

Η σεληνάκατος Peregrine θα προσγειωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της NASA στις 23 Φεβρουαρίου και θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με τη σεληνιακή επιφάνεια ως προετοιμασία για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Το Peregrine θα μετρήσει τα επίπεδα ακτινοβολίας, τον επιφανειακό και υπόγειο πάγο, το μαγνητικό πεδίο και το εξαιρετικά λεπτό στρώμα αερίου που ονομάζεται εξώσφαιρα.

Εκτός από τα επιστημονικά όργανα, το σκάφος περιέχει ένα κανονικό νόμισμα «φορτωμένο με ένα bitcoin» και μια ιαπωνική «σεληνιακή κάψουλα» που περιέχει 185.872 μηνύματα από παιδιά από όλο τον κόσμο.

Η εκτόξευση του πυραύλου είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την United Launch Alliance. Το project Vulcan χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί, ώστε να αντικαταστήσει τον πύραυλο Atlas V της ULA και να ανταγωνιστεί τον επαναχρησιμοποιούμενο Falcon 9 της SpaceX του Elon Musk.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ULA, Tory Bruno, είπε «Είμαι τόσο ενθουσιασμένος. Είμαι τόσο περήφανος για αυτή την ομάδα. Θεέ μου, αυτά ήταν χρόνια σκληρής δουλειάς. Μέχρι στιγμής αυτή ήταν μια απολύτως όμορφη αποστολή. Επιστροφή στο φεγγάρι. Η ομάδα μας έχει κάνει τόσο καλή δουλειά. Αυτό είναι απλά… είναι δύσκολο να το περιγράψω».

Astrobotic's Peregrine Mission 1, explained

Δήλωσε ότι είναι οι μοναδικοί στην αγορά που μπορούν να προσφέρουν αυτό που χρειάζονταν οι ΗΠΑ. Η εκτόξευση της Δευτέρας ήταν μία από τις δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις προτού το σύστημα πυραύλων μπορεί να πιστοποιηθεί κατάλληλο για να μεταφέρει φορτία εθνικής ασφάλειας εκ μέρους των ΗΠΑ.

Εκτός από τη σεληνάκατο, η αποστολή έχει σκοπό να απελευθερώσει στο διάστημα τις στάχτες πολλών ανθρώπων που σχετίζονται με το τηλεοπτικό franchise Star Trek, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών James Doohan, DeForest Kelley και Nichelle Nichols.

Με πληροφορίες απο Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY