Τεχνολογια - Επιστημη

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη αστρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

Έχει 33 φορές το μέγεθος του ήλιου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη αστρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας
© screenshot/GAIA

Διάστημα: Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη αστρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία 

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια τεράστια μαύρη τρύπα η οποία σχηματίστηκε μετά την έκρηξη ενός άστρου σε απόσταση μόλις 2.000 ετών φωτός από τη Γη.

Η BH3 είναι η πιο ογκώδης αστρική μαύρη τρύπα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον Γαλαξία μας και αποκαλύφθηκε μέσω της ισχυρής έλξης που ασκεί σε ένα αστέρι που περιφέρεται γύρω από το αντικείμενο στον αστερισμό του Aquila, τον Αετό.

Η τυχαία ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική που οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το αντικείμενο ώστε να μπορέσουν άλλοι αστρονόμοι να πραγματοποιήσουν περαιτέρω παρατηρήσεις το συντομότερο δυνατό.

«Είναι μια έκπληξη», δήλωσε ο Δρ Pasquale Panuzzo, αστρονόμος και μέλος της ομάδας Gaia στο Observatoire de Paris. «Είναι η πιο ογκώδης αστρικής προέλευσης μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας και η δεύτερη πλησιέστερη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής».

Astronomers discover most massive stellar black hole in the Milky Way

Οι αστρικές μαύρες τρύπες σχηματίζονται όταν αστέρια καταρρέουν στο τέλος της ζωής τους. Έχουν βρεθεί δεκάδες στον Γαλαξία μας, οι περισσότερες με βάρος περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από τη μάζα του ήλιου.

Η πιο εντυπωσιακή μαύρη τρύπα στον Γαλαξία μας, ο Τοξότης Α, έχει τη συνολική μάζα πολλών εκατομμυρίων ήλιων. Παραμονεύει στην καρδιά του γαλαξία και σχηματίστηκε όχι από ένα εκρηκτικό αστέρι αλλά από την κατάρρευση τεράστιων νεφών σκόνης και αερίων.

Οι ερευνητές εντόπισαν το BH3 από τα τελευταί δεδομένα που συγκέντρωσε η αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Το διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε το 2013 με στόχο τη σύνταξη ενός τρισδιάστατου χάρτη ενός δισεκατομμυρίου άστρων.

Καθώς οι ερευνητές εξέταζαν τις παρατηρήσεις του Gaia, παρατήρησαν μια ταλάντωση σε ένα από τα αστέρια στην Aquila, έναν αστερισμό που είναι ορατός στον καλοκαιρινό ουρανό στο βόρειο ημισφαίριο. Η κίνηση υποδήλωνε ότι το αστέρι έλκεται από μια μαύρη τρύπα 33 φορές μεγαλύτερης μάζας από τον ήλιο.

Πηγή: Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ