Τεχνολογια - Επιστημη

Το αστέρι των Χριστουγέννων: Ποια αστρονομικά φαινόμενα ίσως συνδέονταν μαζί του

Η Αστροφυσικός Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού εξηγεί

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το αστέρι των Χριστουγέννων: Ποια αστρονομικά φαινόμενα ίσως συνδέονταν μαζί του
© Aντώνης Φαρμακόπουλος

Αστέρι των Χριστουγέννων: Η Αστροφυσικός Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού μιλάει για τα αστρονομικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με το αστέρι της Βηθλεέμ

Στη λαμπερή ατμόσφαιρα των εορτών ιδιαίτερη θέση έχει πάντα το φωτεινό αστέρι των Χριστουγέννων. Το αστέρι που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στα βάθη των αιώνων, έχοντας προσφέρει το πιο χαρμόσυνο μήνυμα. Τα φαινόμενα του ουρανού από αρχαιοτάτων χρόνων μαγνήτιζαν και προκαλούσαν ενδιαφέρον στους ανθρώπους.

Γυρνώντας πίσω στους αιώνες όμως ποιά αστρονομικά φαινόμενα του ουρανού θα μπορούσαν ίσως να σχετίζονται με το λαμπρό αστέρι των Χριστουγέννων; Σύνοδος πλανητών, super nova, κομήτης, βροχή διαττόντων αστέρων;

Πώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύουμε αστρονομικά το γεγονός που ενδεχομένως παρατηρήθηκε την εποχή εκείνη στον ουρανό; Ουσιαστικά μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Όπως τονίζει μιλώντας στην ATHENS VOICE η Αστροφυσικός και υπεύθυνη στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού «αναζητώντας τα αστρονομικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή, ένα ενδεχόμενο ερμηνείας του λαμπρού άστρου, στην οποία συγκλίνουν πολλοί μελετητές είναι η σύνοδος πλανητών. Συγκεκριμένα για σύνοδο μιλάμε όταν δύο ή και περισσότεροι πλανήτες φαίνονται σε κοντινή περιοχή στον ουρανό. Μάλιστα στην εποχή για την οποία αναφερόμαστε ξέρουμε πως πραγματοποιήθηκαν εξόχως ενδιαφέρουσες σύνοδοι. Ένα άλλο ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι η εμφάνιση ενός supernova αστέρα στον ουρανό. Ένας supernova, είναι αστέρας του οποίου αυξάνει πολύ η λαμπρότητα όταν δημιουργείται και μπορεί να μένει ορατός για πολλές συνεχόμενες βραδιές.

Μάλιστα ακριβώς επειδή η εμφάνισή των αστέρων αυτών ήταν ξαφνική και μη προβλέψιμη, από την αρχαιότητα ονομάζονταν «νέοι» αστέρες. Άλλωστε οι όροι υπερκαινοφανής και supernova είναι σύγχρονοι. Επομένως υφίστανται καταγραφές υπερκαινοφανών εντυπωσιακής λαμπρότητας, από αστρονόμους διαφόρων εποχών, όχι όμως με σιγουριά από την περίοδο γέννησης του Ιησού. Αν θέλαμε ωστόσο να μιλήσουμε για όλα τα πιθανολογούμενα αστρονομικά φαινόμενα, τότε θα συμπεριλαμβάναμε τους διάττοντες αστέρες, τις βροχές διαττόντων, τους μεταβλητούς αστέρες και τους κομήτες ή ακόμα και κάποιους λαμπερούς απλανείς αστέρες».

Αστέρι των Χριστουγέννων: Η Αστροφυσικός Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού μιλάει για τα αστρονομικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με το αστέρι της Βηθλεέμ
© Aντώνης Φαρμακόπουλος

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η Αστροφυσικός κ. Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού, λιγότερο πιθανά φαινόμενα που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με το αστέρι της Βηθλεέμ «είναι τα γνωστά σε όλους μας πεφταστέρια δηλαδή οι διάττοντες αστέρες ακριβώς επειδή πρόκειται για φαινόμενα βραχύβια, όπως και οι βροχές διαττόντων, όπου πρόκειται για πλήθος διαττόντων αστέρων που μπορούμε να παρατηρήσουμε μέσα σε μια βραδιά. Συγκεκριμένα, επειδή η πτώση τους διαρκεί πολύ λίγο, δηλαδή ελάχιστα δευτερόλεπτα, δεν θα μπορούσαν να είχαν παρακολουθήσει τότε το φαινόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ουρανό.

Στο μεταξύ η εκδοχή του κομήτη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών μελετητών, αφού οι κομήτες μπορούν να φαίνονται για πολλές βραδιές και η όψη τους είναι εντυπωσιακή με την ουρά τους να δημιουργείται καθώς κινούνται, πλησιάζοντας τον ήλιο μας. Ωστόσο το κύριο αντεπιχείρημα της περίπτωσης του κομήτη είναι ότι μέχρι και πριν λίγους αιώνες, η έλευση ενός κομήτη ήταν συνδεδεμένη στην αντίληψη των ανθρώπων με γεγονότα δυσοίωνα και καταστροφικά και όχι με ένα χαρμόσυνο γεγονός ή μια σπουδαία γέννηση».

Είτε σύνοδος πλανητών, είτε supernova είτε κάποιο άλλο σπουδαίο αστρονομικό φαινόμενο, το βέβαιο είναι ότι το άστρο με το ακτινοβόλο φως που παρατηρήθηκε την εποχή εκείνη στον ουρανό, προκαλεί δέος και εμπνέει τους ανθρώπους για περισσότερο από 2.000 χρόνια, αφού συνδέεται με την πιο όμορφη ιστορία του κόσμου.

Η Αστροφυσικός και υπεύθυνη στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού
Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού © Χρήστος Κανατάς

Μια ομιλία της Φιόρης – Αναστασίας Μεταλληνού σχετικά την αστρονομική ερμηνεία του «αστέρα ων Χριστουγέννων» έχει προγραμματιστεί από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης για το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 (ώρα 19:00) στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η εκδήλωση αφιερώνεται στον αείμνηστο καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη ο οποίος υπήρξε πάντα αρωγός και εμπνευστής σε κάθε δράση επικοινωνίας της Αστρονομίας προς το κοινό. Σημειώνεται ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ