Life in Athens

Η Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού μάς ξεναγεί στα Αστεροσκοπεία

Η αστροφυσικός, υπεύθυνη επικοινωνίας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου μας ξεναγεί στην Αθήνα

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 750
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού
Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού © Χρήστος Κανατάς

Η Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός, υπεύθυνη επικοινωνίας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, μάς ξεναγεί στα Αστεροσκοπεία Θησείου και Πεντέλης.

Ξενάγηση στα Αστεροσκοπεία Θησείου και Πεντέλης

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου


Ανηφορίζοντας με τη δύση του Ηλίου στον λόφο των Νυμφών, αντικρίζει κανείς το ιστορικό κτίριο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (έτος ίδρυσης 1842), που στέγασε το πρώτο Ερευνητικό Ίδρυμα της χώρας μας. Σήμερα, φιλοξενεί επιστημονικά όργανα των δύο προηγούμενων αιώνων, τηλεσκόπια, χάρτες του ουρανού και ένα εκπαιδευτικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. 
Ένα κτίριο σύμβολο για την ιστορία της σύγχρονης επιστήμης στην Ελλάδα, που συνδέει το παρελθόν με τις σύγχρονες προοπτικές της Αστρονομίας στον τόπο μας. 
Ξεναγήσεις - επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο στο Θησείο πραγματοποιούνται από την Τετάρτη έως και το Σάββατο από τις 21.00 έως τις 22.30 και κάθε μισή ώρα από ειδικευμένους αστρονόμους του Αστεροσκοπείου. Ξεκινούν από το ιστορικό κτίριο Σίνα, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, συνεχίζονται με μια περιήγηση στους κήπους και καταλήγουν στον λόφο της Πνύκας για αναγνώριση των θερινών αστερισμών - ουρανογραφία και παρατήρηση του ουρανού με τη χρήση του τηλεσκοπίου Δωρίδη. Πρωινές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται επίσης από Τρίτη έως Παρασκευή στις 11.00. 

Στη διάρκεια των επισκέψεων για αυτό το καλοκαίρι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση γλυπτικής του εικαστικού Αντώνη Πολιτάκη «Το μπουκάλι που ήρθε από τα αστέρια», η οποία φιλοξενείται στους κήπους για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το φυσικό τοπίο στους λόφους των Νυμφών και της Πνύκας, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα, που ο επισκέπτης μπορεί να εντάξει κατά τον περίπατό του στο ιστορικό κέντρο της πόλης. 

Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης

Ο επισκέπτης που επιθυμεί να απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης έχει την ευκαιρία να βρεθεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη. Το κτίριο του τηλεσκοπίου, κατασκευασμένο το 1958 εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο, περίπου 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και σε υψόμετρο 500 μέτρων, εντυπωσιάζει. Για το κοινό παραμένει ανοιχτό κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο, όπου ξεκινώντας στις 21.00 πραγματοποιούνται παρουσιάσεις σε θέματα Αστρονομίας, αναγνώριση των αστερισμών του καλοκαιρινού ουρανού - ουρανογραφία και παρατήρηση με τη χρήση του τηλεσκοπίου Newall, το οποίο υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της χώρας μας μέχρι το 1975. Τις Παρασκευές στις 21.00 πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Παιχνίδια Αστρονομίας» για οικογένειες και παιδιά 5-7 ετών. Πρωινές επισκέψεις πραγματοποιούνται από Δευτέρα ως Παρασκευή στις 11.00. Για όλες τις δράσεις απαιτείται προκράτηση θέσης. Ο έναστρος ουρανός της Πεντέλης σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα της Αττικής αποτελεί ιδανικό τόπο για μια συζήτηση με ειδικευμένο προσωπικό, κάτω από τα αστέρια.

Info 
• Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, πληροφορίες και κρατήσεις για οργανωμένες ομάδες στα 2103490160, 2103490055, 2103490036 και visitorcenter@noa.gr / www.facebook.com/visitorcenters 
• Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης, πληροφορίες και κρατήσεις για οργανωμένες ομάδες στα 2103490022, 2108109107 και visitorcenter@noa.gr 

Η Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού είναι αστροφυσικός, υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της Αστρονομίας στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ