Τεχνολογια - Επιστημη

Απόκρυψη του αστέρα Μπετελγκέζ: Το σπάνιο φαινόμενο που θα δούμε σε λίγες ώρες στον ουρανό

Η Αστροφυσικός Φιόρη Αναστασία Μεταλλινού εξηγεί τι θα δούμε τα ξημερώματα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα σπάνιο φαινόμενο σε λίγες ώρες στον ουρανό
© Javier Zayas / Getty Images

Η Αστροφυσικός Φιόρη Αναστασία Μεταλλινού μιλάει για την απόκρυψη του αστέρα Μπετελγκέζ, στον αστερισμό του Ωρίωνα, από τον αστεροειδή 319 Leona

Τα φαινόμενα του ουρανού και τους διαστήματος ανέκαθεν κέντριζαν τη φαντασία και το ενδιαφέρον. Όταν όμως μπορούν να γίνουν ορατά και λίγο πιο κατανοητά, ακόμα και από τον απλό παρατηρητή, τότε κάνουν τον κόσμο μας ακόμα πιο ξεχωριστό. Ένα τέτοιο σπάνιο ουράνιο φαινόμενο μπορούμε να παρατηρήσουμε -καιρού επιτρέποντος- την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 τα ξημερώματα από συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη και της χώρας μας: την απόκρυψη του αστέρα Μπετελγκέζ, στον αστερισμό του Ωρίωνα, από τον αστεροειδή 319 Leona.

Ένα σπάνιο φαινόμενο σε λίγες ώρες στον ουρανό
Ο αστερισμός του Ωρίωνα. © Javier Zayas / Getty Images

Μιλώντας στην ATHENS VOICE για αυτό το ξεχωριστό φαινόμενο η Αστροφυσικός και υπεύθυνη στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού εξηγεί: «Ο Μπετελγκέζ είναι ένας λαμπερός αστέρας στον αστερισμό του Ωρίωνα και ένας από τους λαμπερότερους αστέρες του ουρανού, τον οποίο εύκολα αναγνωρίζουμε στις ανέφελες νύχτες του χειμώνα. Είναι υπεργίγαντας αστέρας με διάμετρο περίπου 700 φορές μεγαλύτερη της ηλιακής. Απέχει από την Γη μας περίπου 550 έτη φωτός. Τα ξημερώματα Δευτέρας προς Τρίτη 12/12 ο αστεροειδής 319 Leona θα φαίνεται να περνά μπροστά από τον Μπετελγκέζ, με αποτέλεσμα να μειώσει σταδιακά τη λαμπρότητα του αστέρα. Η απόκρυψη θα είναι ορατή από την κεντρική Ασία, τη Νότια Ευρώπη, την Φλόριντα και το Μεξικό. Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα παρατηρηθεί στις 03:12 και θα διαρκέσει μόλις 15 δευτερόλεπτα. Στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει προγραμματιστεί να καταγραφεί από παρατηρητές σε: Κέρκυρα, Ιωάννινα, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σκόπελο. Η απόκρυψη ενός τόσο λαμπερού αστέρα (πρώτου μεγέθους) όπως του Μπετελγκέζ είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο, αφού παρατηρείται από την Γη ανά ορισμένες δεκαετίες. Οι παρατηρήσεις αποκρύψεων αστέρων από αστεροειδείς είναι σημαντικές για τους αστρονόμους καθώς ο ακριβής χρόνος παρατήρησης και η διάρκεια του φαινομένου, όταν καταγράφονται ταυτόχρονα από διαφορετικές τοποθεσίες, μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το σχήμα και τις διαστάσεις των αστεροειδών. Δίνουν επίσης σημαντικές πληροφορίες για τον αστέρα που αποκρύπτεται, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη συνοδού αστέρα που μπορεί να παρέμενε άγνωστος έως την συγκεκριμένη παρατήρηση».

Να λοιπόν που εκτός από την πανσέληνο και τις γνωστές εκλείψεις υπάρχουν και άλλα φαινόμενα, σπάνια αλλά εξίσου ενδιαφέροντα, που μας δίνουν μια άλλη διάσταση γύρω από την ουράνια πραγματικότητα και τα μυστικά της.  

The extremely rare Betelgeuse occultation by asteroid (319) Leona: online event – 12 Dec. 2023

Λίγα λόγια για τη Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού

Η Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού είναι Αστροφυσικός και υπεύθυνη στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Μεταξύ άλλων δίνει διαλέξεις και αρθογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της Αστρονομίας. 

Η Αστροφυσικός Φιόρη Αναστασία Μεταλλινού μιλάει για την απόκρυψη του αστέρα Μπέντελγκεζ, στον αστερισμό του Ωρίωνα, από τον αστεροειδή 319 Leona
Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού © Γιώργος Σταματούκος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ