Τεχνολογια - Επιστημη

Πόσο επικίνδυνο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
vaping
Άτμισμα © EPA/ALBA VIGARAY

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά - Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

Τους κινδύνους για την υγεία που προκαλεί η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου επισημαίνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σε νέα επιστημονική δήλωσή της, που δημοσιεύεται σήμερα στο κορυφαίο περιοδικό της «Circulation».

Στη δήλωση περιγράφονται λεπτομερώς τα πιο πρόσφατα δεδομένα γύρω από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προσδιορίζονται οι τρέχουσες επιπτώσεις στην υγεία και προτείνονται οι ερευνητικές προτεραιότητες για την περαιτέρω κατανόηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχει αυξηθεί εκθετικά, ιδίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Σημειώνεται ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου υπερδιπλασιάστηκε από το 2017 έως το 2019 μεταξύ των μαθητών γυμνασίου και λυκείου.

Τα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, των αρωματικών παραγόντων, των γλυκαντικών και της προπυλενογλυκόλης και της φυτικής γλυκερίνης, μπορεί το καθένα ξεχωριστά να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διοχετεύουν στον οργανισμό πολυάριθμες ουσίες που είναι δυνητικά επιβλαβείς, συμπεριλαμβανομένων χημικών και άλλων ενώσεων που είναι πιθανό να μην είναι γνωστές ή κατανοητές από τον χρήστη. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη σχετίζονται με οξείες μεταβολές σε διάφορες αιμοδυναμικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού», τονίζει ο πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης της επιστημονικής δήλωσης και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, Τζέισον Ρόουζ.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «υπάρχουν, επίσης, έρευνες που δείχνουν ότι ακόμη και όταν δεν υπάρχει νικοτίνη, τα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ιδίως οι αρωματικοί παράγοντες, φέρουν κινδύνους που σχετίζονται με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις σε ζώα. Οι αρνητικές επιδράσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν αποδειχθεί μέσω μελετών in vitro και σε μελέτες ατόμων που εκτέθηκαν σε χημικές ουσίες σε εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα».

Η επιτροπή σύνταξης της δήλωσης αναφέρεται στη διάγνωση της «πνευμονικής βλάβης που σχετίζεται με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή του προϊόντος ατμίσματος» (EVALI), η οποία αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως πάθηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ το 2019, όταν σημειώθηκαν περίπου 2.800 νοσηλείες χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου σε λιγότερο από ένα έτος. Σε αυτές τις νοσηλείες η οξική βιταμίνη Ε, ουσία που χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό μέσο σε ορισμένα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενοχοποιήθηκε ως το συστατικό που πιθανόν να προκαλεί ασθένεια.

Επίσης, η δήλωση αναφέρεται σε πρόσφατη ανάλυση της μελέτης PATH από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, που ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται, στην οποία διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της παρελθοντικής ή τρέχουσας χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου με την εμφάνιση αναπνευστικής νόσου (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα ή άσθμα) εντός των επόμενων δύο ετών.

«Οι εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν υποστηρίξει ότι τα προϊόντα τους είναι ένας τρόπος διακοπής του καπνίσματος παραδοσιακών τσιγάρων. Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο πέρα από οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο όφελος. Η έλλειψη μακροπρόθεσμων επιστημονικών δεδομένων ασφαλείας για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μαζί με το ενδεχόμενο εθισμού στα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου που παρατηρείται στους νέους, είναι μεταξύ των λόγων για τους οποίους η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν συνιστά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου για τις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος», δηλώνει η Ρόουζ Μαρί Ρόμπερτσον, αναπληρώτρια επικεφαλής της επιστημονικής και ιατρικής υπηρεσίας της Εταιρείας.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ζητά να υπάρξει περισσότερη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες ατόμων όλων των ηλικιών. Όπως σημειώνει, οι μελέτες που μετρούν τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι περιορισμένες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.