Τεχνολογια - Επιστημη

Ο Έλον Μασκ συμμετέχει σε έκκληση για παύση της δημιουργίας γιγάντιων «ψηφιακών μυαλών» τεχνητής νοημοσύνης

Επικαλούνται κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα μέσω ανοιχτής επιστολής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλον Μασκ και στελέχη των DeepMind, Microsoft, Meta, Google και Amazon προτρέπουν να σταματήσει η τεχνητή νοημοσύνη - Επικαλούνται κινδύνους για την κοινωνία.
Ανοιχτή επιστολή εμπειρογνωμόνων της τεχνητής νοημοσύνης επικαλείται πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα © Unsplash

Ο Έλον Μασκ και στελέχη των DeepMind, Microsoft, Meta, Google και Amazon προτρέπουν να σταματήσει η τεχνητή νοημοσύνη - Επικαλούνται κινδύνους για την κοινωνία.

Ο Έλον Μασκ και μια ομάδα αποτελούμενη από περισσότερους από 1.000 ειδικούς, ερευνητές και στελέχη της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης συμμετείχαν στην έκκληση για άμεση παύση της ανάπτυξης συστημάτων που είναι ισχυρότερα από το GPT-4 της OpenAI, που μόλις κυκλοφόρησε, σε μια ανοιχτή επιστολή που επικαλείται πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Μέσω της επιστολής, η οποία εκδόθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο «Future of Life Institute» και υπογράφεται από περισσότερα από χίλια άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Ελον Μασκ, ζητείται παύση στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης έως ότου αυτά αναπτυχθούν, εφαρμοστούν και ελεγχθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Στους συνυπογράφοντες περιλαμβάνονται επίσης μηχανικοί από τις DeepMind, Microsoft, Meta, Google και Amazon, καθώς και ακαδημαϊκούς, συμπεριλαμβανομένου του γνωστικού επιστήμονα Γκάρι Μάρκους.

Η επιστολή περιγράφει λεπτομερώς τους πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και τον πολιτισμό από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και καλεί τους προγραμματιστές να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη διακυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές.

Σημειώνεται πως το ινστιτούτο που εξέδωσε την επιστολή, το Future of Life Institute, χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το ίδρυμα του Ελον Μασκ.

ChatGPT και οι προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη

Η ανησυχία εντείνεται, καθώς η Europol εξέφρασε τη Δευτέρα προβληματισμούς σχετικά με την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT, προειδοποιώντας για την πιθανή κατάχρηση του συστήματος σε απόπειρες phishing, παραπληροφόρησης και εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Από την κυκλοφορία του GPT-4, το OpenAI προσθέτει δυνατότητες στο σύστημα AI με «πρόσθετα», δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναζητά δεδομένα στον ανοιχτό ιστό, να προγραμματίζει διακοπές και ακόμη και να παραγγέλνει είδη παντοπωλείου.

Καθώς οι ερευνητές πειραματίζονται με το GPT-4 τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, είναι πιθανό να αποκαλύψουν νέους τρόπους «προτροπής» του συστήματος, που βελτιώνουν την ικανότητά του να επιλύει δύσκολα προβλήματα.

Μια πρόσφατη ανακάλυψη ήταν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι αισθητά πιο ακριβής στο να απαντά σε ερωτήσεις, εάν πρώτα ζητηθεί να το κάνει «με το στιλ ενός έμπειρου ειδικού».

(Με πληροφορίες του Reuters και του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ