Πολιτικη & Οικονομια

Οι 11 σταθμοί της κάλπης

Γιατί επελέγη η 21η Μαΐου αντί της 28ης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές: Κυρία κάνει αέρα με την ταυτότητά της όσο περιμένει έξω από εκλογικό κέντρο
© EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την 21η Μαΐου και οι κινήσεις μετά την κάλπη - Η επιλογή της 21η Μαΐου και ο ρόλος των Πανελληνίων 2023

Σε οκτώ εβδομάδες από σήμερα οι ψηφοφόροι θα βρεθούν ξανά μπροστά από τις κάλπες.

Η 21η Μαΐου 2023 είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών που ανακοίνωσε την Τρίτη (28.3) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικές και αποτελούν σταθμούς στον δρόμο προς τα εκλογικά κέντρα. 

Τη Μ. Δευτέρα (10.4) ή τη Μ. Τρίτη (11.4) αναμένεται να γίνει η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής με την ψήφιση του «ερανιστικού» νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών.

Μία εβδομάδα αργότερα και το αργότερα έως τις 28 Απριλίου αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Ακολούθως, έως και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επισημοποίηση ψηφοδελτίων και η ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο, αλλά και η απόφαση για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Όπως είναι γνωστό, στις 21 Μαΐου 2023 θα διεξαχθούν οι εκλογές με απλή αναλογική.

Τις τρεις επόμενες ημέρες, 21 έως και 23 Μαΐου 2023 αναμένεται η ανακοίνωση του αποτελέσματος, αλλά και η έναρξη των εντολών διερευνητικών στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Στις 30 Μαΐου 2023 συμπληρώνεται το απώτατο όριο ολοκλήρωσης των διερευνητικών εντολών και συγκροτείται νέας Βουλή για ορκωμοσία βουλευτών.

Την επόμενη ημέρα, στις 31 Μαΐου 2023 αναμένεται η Εκλογή Προεδρείου, γραμματέων και κοσμητόρων. Αν δεν έχει βρεθεί κυβερνητική λύση από τις διερευνητικές, ούτε οικουμενικής στήριξης με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και διάλυση της Βουλής.

Από εκεί και έπειτα, στις 2 Ιουλίου 2023 είναι η πιθανότερη ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές με τον εκλογικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας με λίστα. Αμέσως μετά, αναμένεται γνωστοποίηση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο διορισμός ως πρωθυπουργού του αρχηγού του κόμματος που θα έχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Σε αντίθεση περίπτωση ξεκινά νέος κύκλος διερευνητικών εντολών.

Μέχρι τις 12 Ιουλίου 2023 είναι το απώτατο όριο επίτευξης συμφωνίας για κυβερνητική συνεργασία. Στις 13 Ιουλίου 2023 αναμένεται η συγκρότηση νέας Βουλής και η ορκωμοσία βουλευτών και εκλογή του Προεδρείου. Αν προκύψει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. 

Γιατί προκρίθηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών

Δύο ημερομηνίες φαίνεται ότι είχαν πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου για την ημερομηνία διεξαγωγής των Εθνικών Εκλογών: η 21η Μαΐου και η 28η Μαΐου. Στην τελευταία σύσκεψη που έγινε μόλις το περασμένο Σάββατο το επιτελείο του πρωθυπουργού φαίνεται ότι συμφώνησε στην 21η Μαΐου, η οποία και ανακοινώθηκε την Τρίτη (28.3) επίσημα από τον πρωθυπουργό στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της παρούσας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροοφορίες, η 21η Μαΐου αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό γιατί θεωρήθηκε κρίσιμο και να αναγκαίο η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό τις στη Σύνοδο Ηγετών του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία στις 10-11 Ιουλίου 2023.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί η κυβέρνηση ήθελε να διαφυλάξει την ομαλή διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023. Γι' αυτό, άλλωστε, όπως είπε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα παραμείνει στο πόστο της μέχρι τις εκλογές. Αν οι εκλογές γίνονταν στις 28 Μαΐου οι διερευνητικές εντολές θα έπρεπε να δοθούν μέσα στον χρόνο των εξετάσεων, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ήθελε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ