Τεχνολογια - Επιστημη

Optimus: Το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla - Το βίντεο με την παρουσίαση του Έλον Μασκ

Πώς λειτουργεί και τι μπορεί να κάνει - Πόσο θα κοστίζει

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ρομπότ Optimus σε εκδήλωση της Tesla
Το ρομπότ Optimus σε εκδήλωση της Tesla © Guardian News/YouTube

Ο Optimus είναι το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla, το οποίο παρουσίασε ο Έλον Μασκ. Θα είναι έτοιμο προς διάθεση σε τρία χρόνια.

Το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla, ο Optimus, παρουσιάστηκε επιτέλους από τον Έλον Μασκ μετά από αρκετές αναβολές και καθυστερήσεις.

Το βίντεο από την εκδήλωση στη διάρκεια της Μέρας Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας δεν σταματά να κάνει τον γύρο των social media, με τα σχόλια των χρηστών να πέφτουν «βροχή» για τις δυνατότητες του ρομπότ, την τεχνητή νοημοσύνη και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με εξελιγμένες μηχανές.

Το πρωτότυπο ρομπότ, κατασκευασμένο από την Tesla, περπάτησε επί σκηνής και χαιρέτισε το πλήθος, σε μια κίνηση που συμβολίζει τις φιλοδοξίες της εταιρείας κατασκευής αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων -η οποία αντιμετωπίζει πια ολοένα πιο έντονο ανταγωνισμό- να επεκταθεί σε καινοτομικούς τομείς πέρα από τα οχήματα.

Έλον Μασκ για Optimus: «Το ανθρωποειδές ρομπότ δεν είναι ακόμη έτοιμο»

Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ, δημιουργός επίσης της αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX, έχει δηλώσει ότι η αγορά ρομπότ θα έχει μελλοντικά μεγαλύτερη αξία από εκείνη των αυτοκινήτων, με ή χωρίς οδηγό.

Όπως είπε στην εκδήλωση, «ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα χρήσιμο ανθρωποειδές ρομπότ όσο γίνεται πιο γρήγορα. Υπάρχει πάντως πολλή ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να τελειοποιηθεί το Optimus και να το αποδείξει».

Ο Μασκ επεσήμανε ότι προς το παρόν τα ανθρωποειδή ρομπότ «στερούνται εγκεφάλου» και δεν έχουν τη νοημοσύνη για να πλοηγηθούν μόνα τους στον κόσμο, ενώ παράλληλα είναι πολύ ακριβά και παράγονται σε μικρούς αριθμούς.

Elon Musk reveals a humanoid robot at Tesla AI Day 2022

Πόσο θα κοστίζει το ρομπότ Optimus της Tesla

Αντίθετα, υποστήριξε, το Optimus «θα είναι ένα άκρως επιδέξιο ρομπότ», που θα παράγεται από την Tesla σε μεγάλες ποσότητες, και συγκεκριμένα σε εκατομμύρια μονάδες.

Αναμένεται να κοστίζει λιγότερο από ένα αυτοκίνητο, κάτω από 20.000 δολάρια (ή περίπου 20.000 ευρώ), έναντι περίπου 100.000 δολαρίων που είναι σήμερα η τιμή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ.

Ο επικεφαλής της Tesla ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του επιδιώκει να διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση σε μια ασφαλή κοινωνία, όπου τα ρομπότ θα βοηθούν τους ανθρώπους. «Πάντα θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί για να μην καταλήξουμε στο μονοπάτι του Terminator» είπε αστειευόμενος, κάνοντας μια αναφορά στη δημοφιλή ταινία του Άρνολντ Σβάρτσενεγκερ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση διαβεβαίωσε ότι η Tesla έχει αναπτύξει δικλείδες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός κουμπιού διακοπής λειτουργίας, το οποίο δεν μπορεί να παραβιαστεί.

Πότε ξεκινά η παραγωγή του Optimus - Τι θα μπορεί να κάνει στο σπίτι

Η παραγωγή του Optimus (όνομα που παραπέμπει στο ομώνυμο ρομπότ των ταινιών Transformers) θα ξεκινήσει εντός του 2023, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Θα ζυγίζει 73 κιλά περίπου.

Σε πρώτη φάση το ρομπότ αναμένεται να εκτελεί βαρετές ή επικίνδυνες εργασίες, μεταξύ άλλων στα εργοστάσια της ίδιας της Tesla. Αργότερα, σύμφωνα με τον Μασκ, το ρομπότ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπίτια. Όπως είπε, θα μπρεί μεταξύ άλλων:

  • Να ετοιμάζει το δείπνο,
  • να κουρεύει το γρασίδι,
  • να φροντίζει ηλικιωμένους, ενώ δεν αποκλείεται
  • ο ρόλος του ως στενός φίλος ή σεξουαλικός σύντροφος.

Σημειώνεται ότι και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως οι ιαπωνικές Toyota και Honda, έχουν αναπτύξει πρωτότυπα ανθρωποειδών ρομπότ ικανά να κάνουν πολύπλοκα πράγματα, όπως να σουτάρουν μια μπάλα μπάσκετ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ