Τεχνολογια - Επιστημη

Στο μυαλό του Έλον Μασκ: Τι αποκαλύπτει η δημοσιοποίηση των SMS και των email του

Οι συνομιλίες της ελίτ της Σίλικον Βάλεϊ και οι διαφωτιστικοί διάλογοι για την εξαγορά του Twitter

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη δημοσιότητα δόθηκαν εκατοντάδες SMS και email του Έλον Μασκ - Τι προκύπτει από τις στιχομυθίες του CEO της Tesla και της SpaceX.
Tα μηνύματα του Έλον Μασκ προσφέρουν μια σπάνια ματιά γύρω από το πώς κλείνουν συμφωνίες σε έναν μικρό κύκλο στελεχών της τεχνολογικής ελίτ © STR/NurPhoto via Getty Images

Στη δημοσιότητα εκατοντάδες SMS και email του Έλον Μασκ - Tα συμπεράσματα από τις στιχομυθίες του CEO της Tesla και της SpaceX.

Τις τελευταίες ημέρες, ο κόσμος έριξε μια ματιά στο τηλέφωνο του Έλον Μασκ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX βρίσκεται το διάστημα αυτό σε δικαστική διαμάχη με το Twitter και προσπαθεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία του για την εξαγορά της πλατφόρμας.

Ως μέρος της νομικής διαδικασίας που σχετίζεται με αυτήν αγωγή, το Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ κυκλοφόρησε εκατοντάδες μηνύματα κειμένου και email που στάλθηκαν προς και από τον Μασκ.

Το έκτασης 151 σελίδων έγγραφο, είναι σύμφωνα με το The Atlantic «μια αξιοσημείωτη, ηδονοβλεψική καταγραφή λίγων μηνών στη ζωή του πλουσιότερου (και πιο υπερβολικά εκτεθειμένου) ανθρώπου στον κόσμο και μια σπάνια ματιά στους αλληλεπικαλυπτόμενους κόσμους της Σίλικον Βάλεϊ, των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής».

Όπως μάλιστα επισημαίνει το δημοσίευμα, «Όποιος είπε ότι δεν υπάρχουν κακές ιδέες, δεν είχε ποτέ πρόσβαση στο τηλέφωνο του Έλον Μασκ».

Τα μηνύματα ήταν μέρος των δικαστικών καταθέσεων και αποκαλύφθηκαν την Πέμπτη ως μέρος της προανακριτικής διαδικασίας ανακάλυψης στη δικαστική διαμάχη για το αν ο Μασκ πρέπει να ακολουθήσει τη συμφωνία συγχώνευσης που υπέγραψε για να αγοράσει το Twitter. Το Twitter και ο Μασκ θα δικαστούν στις 17 Οκτωβρίου.

Η ροή των μηνυμάτων περιλαμβάνει τις ανταλλαγές του Μασκ με τον ιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Πάραγκ Άγκραουαλ, τον συνιδρυτή της Oracle Λάρι Έλισον και πολλούς άλλους.

Τα έγγραφα του δικαστηρίου δείχνουν ότι ο Μασκ παίρνει πρωτοβουλίες στο Twitter, συζητώντας τη σημασία της ελευθερίας του λόγου, συνεργάζεται με ιδέες για το πώς να βελτιώσει την πλατφόρμα, συγκεντρώνει τη χρηματοδότηση για τη συμφωνία και στη συνέχεια εξετάζει πώς να κάνει την ταλαιπωρημένη εταιρεία κερδοφόρα.

Η Ann Lipton, καθηγήτρια επιχειρηματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Tulane, λέει ότι ορισμένες εταιρικές υποθέσεις αποδίδουν «ζουμερά και ενοχλητικά εσωτερικά email». Αλλά η περίπτωση του Twitter είναι πολύ διασκεδαστική επειδή ο Μασκ είναι μια πληθωρική προσωπικότητα και το Twitter μια εταιρεία υψηλού προφίλ με μεγάλη επιρροή.

Ο Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος ίδρυσε το Twitter και παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, συζήτησε τη συμφωνία με τον Μασκ στα τέλη Μαρτίου. Ο Μασκ συγκέντρωσε γρήγορα αρκετό απόθεμα για να αποκτήσει μερίδιο άνω του 9%. Ακολούθησαν συγχαρητήρια από παντού, με πολλούς παράγοντες να θέλουν να υποστηρίξουν το εγχείρημά του και να συνεργαστούν με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

Ο Μασκ αρχικά αρνήθηκε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, στη συνέχεια δέχτηκε και πρότεινε αμέσως στον Άγκραουαλ να «περάσει η πλατφόρμα μόνιμες απαγορεύσεις στους χρήστες».

Οι δυο τους δέθηκαν επειδή ήταν πρώην μηχανικοί και νυν διευθύνοντες σύμβουλοι, ενώ αμφότεροι είχαν περάσει χρόνο στις τεχνολογίες κωδικοποίησης.

«Συμπεριφέρσου απέναντί μου σαν μηχανικός αντί για CEO», είπε ο Άγκραουαλ στον Μασκ. «Ειλικρινά, μισώ να κάνω mgmt (διαχείριση) πράγματα. Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να είναι το αφεντικό κανενός. Αλλά μου αρέσει να βοηθώ στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων/προβλημάτων σχεδιασμού προϊόντων», έγραψε ο συνιδρυτής έξι εταιρειών.

Μόλις δύο ημέρες αργότερα, αφού ο Μασκ ρώτησε δημόσια αν το Twitter πεθαίνει και μια τηλεφωνική συνομιλία που αναφέρεται στα μηνύματα, ο Άγκραουαλ επέπληξε τον Μασκ. «Είναι δική μου ευθύνη να σας πω ότι δεν με βοηθά να κάνω το Twitter καλύτερο στο τρέχον πλαίσιο», έγραψε. Ο Μασκ απάντησε ότι δεν θα συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο και σχεδίαζε να κάνει ιδιωτικό το Twitter.

Ο Ντόρσεϊ εγγυήθηκε για λογαριασμό του Άγκραουαλ και προσπάθησε να αναθερμάνει τη σχέση με μια βιντεοσύσκεψη στα τέλη Απριλίου. Αλλά ο Μασκ και ο Άγκραουαλ δεν μπόρεσαν να τακτοποιήσουν τα πράγματα.

Σε άλλο σημείο των συνομιλιών, ο Ντόρσεϊ σχολιάζει ξερά στον Μασκ: «Τουλάχιστον έγινε σαφές ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε. Αυτό ήταν ξεκάθαρο».

Τα μηνύματα αποκαλύπτουν ότι πολλά στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ κινητοποιήθηκαν για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία εξαγοράς του Twitter. Ο επενδυτής Τζο Λόντσντεϊλ ενέκρινε την πρόταση του Μασκ να γίνει ο αλγόριθμος του Twitter ανοιχτού κώδικα και υποσχέθηκε να το συζητήσει, σε μια κίνηση - πολιτική υποχώρηση των Ρεπουμπλικανών.

Ο διάσημος podcaster Τζο Ρόγκαν του έγραψε: «Θα απελευθερώσετε το Twitter από τον χαρούμενο όχλο της λογοκρισίας;».

Ο Μασκ απάντησε ότι «θα παρείχε συμβουλές, τις οποίες μπορεί να επιλέξουν ή όχι να ακολουθήσουν».

Ο Μασκ δέχτηκε συγχαρητήρια, ερωτήσεις και προτάσεις από δημοσιογράφους, πολιτικούς, επενδυτές και έμπιστους. Με τόσους πολλούς φίλους, το μόνο πράγμα που χρειαζόταν ο Μασκ ήταν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσει την προσφορά του να αγοράσει το Twitter.

Προσέγγισε τον Λάρι Έλισον της Oracle, ο οποίος προσέφερε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ο Μασκ ζήτησε διπλάσιο ποσό.

Το περιεχόμενο των μηνυμάτων είναι μεν αποκαλυπτικό, αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν στενά την υπόθεση λένε ότι η μεγαλύτερη αξία τους έγκειται στο ψυχαγωγικό στοιχείο. «Δεν βλέπω κάτι που δεν γνωρίζαμε ήδη... Υπάρχουν κάποια καταδικαστικά πράγματα, αλλά είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν», δήλωσε η εμπειρογνώμονας επιχειρηματικού δικαίου Αν Λίπτον.

Τα μηνύματα κειμένου υποστηρίζουν την ιδέα ότι το ενδιαφέρον του για την πλατφόρμα βασίστηκε στο ρόλο της στον δημόσιο διάλογο και σε ζητήματα ελευθερίας του λόγου, όχι επειδή πίστευε ότι θα μπορούσε να κάνει την εταιρεία κερδοφόρα, τόνισε η Λίπτον.

Σε μια ακρόαση που έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη, οι δικηγόροι του Twitter είπαν ότι ο Μασκ και ο οικονομικός του σύμβουλος Τζάρεντ Μπέρτσαλ κατέστρεψαν στοιχεία σχετικά με τους λόγους που ήθελε να βγει από τη συμφωνία και ζήτησαν από τον δικαστή να επιβάλει επισήμως κυρώσεις στον Μασκ.

Προπάντων, τα μηνύματα που διέρρευσαν παρέχουν μια σπάνια ματιά στο πώς κλείνουν συμφωνίες σε έναν μικρό κύκλο της τεχνολογικής ελίτ, με αφάνταστο προσωπικό πλούτο και τεράστια διαθέσιμα ποσά για επένδυση.

Η αγωγή του Twitter εναντίον του Μασκ θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ στις 17 Οκτωβρίου. Εάν ο δικαστής αποφανθεί εναντίον του, θα αναγκαστεί να αγοράσει το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

(Με πληροφορίες από το NPR και το The Atlantic)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ